חברת המדיה של נשיא ארה"ב לשעבר, דונלד טראמפ, הגיעה בשבוע שעבר לבורסה באמצעות מיזוג לתוך חברה ללא פעילות (מכונה "ספאק"). החברה (TMTG), אשר מנהלת את הרשת החברתית הנקראת "רשת האמת" (Truth Social), התמזגה כאמור עם שלד בורסאי הנקרא Digital World Acquisition Units והמניה זינקה ב-970% בשבוע המסחר שעבר.
טראמפ טען כי הרשת תעמוד נגד "העריצות של חברות הטק הגדולות", זאת ברקע לכך שלפני שנה טראמפ נחסם לצמיתות ברשתות פייסבוק וטוויטר בטענה כי הסית לאלימות באירועים בקפיטול היל.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
יש לציין כי הרשת החברתית עצמה טרם הושקה באופן רשמי, אולם זה לא הפריע למניה, אשר קיבלה דחיפה משמעותית ברשתות חברתיות אחרות כמו רדיט, להגיע לעיתים לעליות של כ-1,200%.
עוד ברשת: פינטרסט מזנקת, סנאפצ'ט נופלת
שתי רשתות חברתיות נוספות בלטו בשבוע שעבר בוול סטריט. פינטרסט, רשת חברתית דמוית לוח מודעות המאפשרת למשתמשים ליצור ולנהל תמונות לפי תחומי עניין שונים, זינקה בשבוע שעבר בכ-12%. ברקע: דיווחים על מגעים מצד ענקית המסחר המקוון פייפאל (PayPal) לרכישת הרשת בסכום של כ-40 מיליארד דולר. אם אכן תתממש העסקה, מדובר יהיה בסכום הגבוה ביותר שרשרת חברתית נרכשה בו אי-פעם.
ענקית התשלומים המקוונים הייתה מהזוכים הגדולים של המגפה, כמו ענקיות טכנולוגיה אחרות, משום שהציבור השתמש יותר בשירותיה כדי לבצע קניות באינטרנט ופעולות נוספות. במהלך 12 החודשים האחרונים מניותיה זינקו בכ-22%, והעניקו לה שווי של כ-300 מיליארד דולר. יחד עם זאת, בשבוע שעבר נפלה המניה של פייפאל עצמה בשיעור חד של 10%.
בניגוד לפינטרסט, המניה של סנאפ (Snap), המפתחת של סנאפצ'ט - אחת מהרשתות החברתיות המובילות בעולם כיום, נפלה בשבוע שעבר ב-30%. זאת, ברקע פירסום של דו"חות כספיים מאכזביים לרבעון השלישי של 2021, בה הצהירה החברה כי הצמיחה בהכנסות צפויה להתמתן ברקע לתוכנית הפרטיות החדשה של אפל, המבקשת את אישור המשתמש על מנת שהאפליקציה תאסוף מידע לגביו.
כמו כן, יצויין כי הירידה נרשמה בניגוד למגמת עלייה שרשמה סנאפ מתחילת השנה (53% טרם הירידות) וכי המהלך של אפל הוביל לירידות של חברות טכנולוגיה גדולות אחרות מאותה סיבה, בהן גוגל ואמזון שירדו בכ-3% ופייסבוק שרשמה ירידה של כ-5% בשבוע שעבר.
אינטל לא מצליחה להתאושש
אינטל (Intel), יצרנית, מעצבת ומשווקת של חלקי מחשוב רבים, בהם מוליכים, מוליכים למחצה ומעבדים, נפלה בשבוע המסחר האחרון ב-9% בנאסד"ק.
למרות המחסור העולמי בשבבים שהואץ בתקופת הקורונה, החברה, המעסיקה כ-14 אלף ישראלים, אינה מצליחה להביא לשיפור בשערי המניה. מאז השפל בשערי המניות שנקבע במרץ 2020 בהשפעת הנגיף, אינטל הציגה תשואה נמוכה מאוד של כ-3% בהשוואה לתשואה תלת ספרתית שהציגו חלק ממתחרותיה כמו AMD ו-TSM.
החולשה הטכנולוגית של החברה מתבטאת כבר זמן רב עם פיתוחים של מתחרות המצליחות למזער את גודל השבבים שלהן. באופן ספציפי, הירידות האחרונות נבעו מפרסום דו"חות מאכזבים וברקע לכך שאפל השיקה שני דגמים חדשים של לפטופים עם מעבדים בייצור עצמי, בניגוד לעבר בה החברה השתמשה במעבדים בייצור אינטל, מהלך שעשוי להתרחב בענקיות טכנולוגיה נוספות כדוגמת גוגל, אמזון ועליבאבא.
הערה: ההשקעה בשוק ההון עשויה להיות מסוכנת ולהוביל להפסדים כלכליים קשים. אין לראות בכתבה זו המלצה או אי-המלצה בנוגע לכל אחת מהמניות המדוברות. הנתונים נכונים לסגירת המסחר בסוף השבוע האחרון ועשויים להשתנות. אין לבנקים וליועצי ההשקעות שום עניין אישי בנושא והסיקור אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל סוחר.
הכתבה נכתבה בסיוע אילן גרינברג, אנליסט שווקים גלובליים ביחידת המחקר של בנק הפועלים.