חדשות רעות מגיעות הבוקר לשוק הקריפטו: פלטפורמת הלוואות הקריפטו הישראלית-אמריקנית צלזיוס (Celsius Networks) הודיעה על הקפאת כל המשיכות מהחשבונות שלה, בשל "תנאי השוק הקיצוניים".
"החלטנו על הפעולה הזו היום, כדי להציב את צלזיוס בעמדה טובה יותר, כך שתוכל לכבד, לאורך זמן, את החובות שלה מול המשיכות", נאמר בהודעת החברה. "אנו עובדים כשהמוקד שלנו הוא אחד - להגן ולשמור על הנכסים, במטרה שנוכל לעמוד בהתחייבויות שלנו ללקוחות. המטרה האולטימטיבית שלנו היא לייצב את הנזילות ולחדש את המשיכות וההעברות בין החשבונות במהירות האפשרית. יש לנו הרבה עבודה, בשעה שאנו בוחנים אפשרויות שונות - התהליך הזה ייקח זמן ייתכנו עיכובים".
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
1 צפייה בגלריה
ביטקוין
ביטקוין
ביטקוין
(צילום: shutterstock)
הודעה זו, לצד הירידות החזקות בשווקים הפיננסיים, לוחצות על המטבעות הדיגיטליים, והביטקוין מגיב בירידה חדה של מעל 6.5% לסביבת 25.5 אלף דולר - האת'ר מאבד 5.8% ונסחר במעט מעל 1.350 דולר.
צלזיוס, שנחשבה עד לא מזמן לגדולה מסוגה בשוק, סובלת מאובדן אמון דרמטי בקרב משתמשיה, שנכון לכתיבת שורות אלה משכו קצת פחות משני שלישים מנכסיהם מהפלטפורמה שלה בפחות מחצי שנה.
רשת צלזיוס היא פלטפורמה שמאפשרת למשתמשים להעניק ולקחת הלוואות במטבעות קריפטו - היא ופלטפורמות דומות לה מציעות את ההלוואות באופן מיידי. מיידיות זו חשובה למשתמשים משום שהיא מאפשרת להם לקיים מסחר ספקולטיבי מהיר בשוק שעובד 24/7 ולנסות לנצל ארביטרז' - פער בין מטבעות שונים - למטרת רווח. עקב בצד אגודל, צלזיוס משכה עוד ועוד משתמשים, ובשיאה הודיעה כי היא מנהלת נכסים בשווי 28 מיליארד דולר ונותנת שירות ל-1.7 מיליון לקוחות.
החברה הוקמה ב-2017 על ידי הישראלים אלכס משינסקי ודניאל לאון ונרשמה בבריטניה. ביוני 2018 היא ביצעה הנפקת מטבעות ראשונית (ICO), ואז שחררה לעולם את האסימון הייחודי שלה CEL. צלזיוס, ברוח הנחיות רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC), דיווחה על CEL כניירות ערך, ולא מסוג מסוים. באירוע זה גייסה צלזיוס 50 מיליון דולר.
כיום החברה כבר לא פועלת בבריטניה בשל אי־ודאות רגולטורית, בזמן שבארה"ב היא מנועה מלהציע את כל מגוון המוצרים שלה, ועומדות נגדה חקירות בכמה מדינות בחשד שהיא לא עומדת בחוקי ניירות ערך.
שיעורי הריביות שצלזיוס מציעה למשתמשים אטרקטיביים מאוד. באתר החברה מדגישים הענקת ריבית של עד 17% למי שיפקידו את המטבעות שלהם לשימוש החברה. את הריביות משלמת החברה על בסיס שבועי, ואפשר לקבלן במטבע שהמשתמש הלווה, או במטבע של החברה (CEL), כשמי שבוחר באפשרות השנייה ייהנה מריבית גבוהה יותר - כלי ליצירת ביקוש ל־CEL, במה שהחברה מגדירה "תוכנית פרסים".