צפו: הארמון הכי מהאגדות נמצא בקיסריה
אלף לילה ולילה במישור החוף. כתבתו של אסף קמר, צילום: נדב אבס, עריכה: עמרי אלקלעי ניר (עוד תמונות ומידע בהמשך הכתבה).
השכונה הכי יקרה בישראל: החלק המערבי בלב תל אביב
במסגרת הבדיקה נבחנו שכונות המאופיינות בבניינים משותפים בבנייה רוויה (כלומר שכונות עם בתים פרטיים לא נלקחו בחשבון) ונבדקו מחירי דירות "רגילות" (כלומר הבדיקה לא כללה דירות גן או דירות גג). זאת על מנת לאפשר לבדיקה להציג ממוצע של המוצר השכיח ביותר - דירת מגורים היא מוצר שכיח וזמין יותר לרוכש הממוצע מאשר וילה בשכונת יוקרה.
מהבדיקה של שמאי המקרקעין אוהד דנוס עולה כי השכונה היקרה ביותר היא שכונת "לב תל אביב" – החלק המערבי. השכונה משתרעת בין הרחובות בוגרשוב מצפון, המלך ג'ורג' ממזרח, אלנבי בדרום והים ממערב. המחיר הממוצע למ"ר בנוי בדירות ותיקות מיד שנייה עומד על כ-70 אלף שקל; והמחיר הממוצע למ"ר בנוי בדירות חדשות עומד על בין 80-100 אלף שקל למ"ר, תלוי במידת הקרבה והנוף לים.
"מבחינת מחירים אבסולוטיים, דירת שני חדרים מיד שנייה תעלה כ-4 מיליון שקל. דירת שני חדרים חדשה תעלה כ-5 מיליון שקל", אומר דנוס. "הסיבות למחירים הגבוהים בין היתר הן מיקום השכונה, הביקושים הגבוהים שנובעים מנדירות הנכסים לרכישה והקרבה היחסית למוקדי הבילוי ולחוף הים.
השכונה הכי זולה בישראל: אלי כהן במזרח ירוחם
"האתגר של מציאת השכונה הזולה בישראל היה גדול יותר", מודה דנוס, "מתוך שאיפה לפנות קהל הרחב ביותר, לא התייחסנו לשכונות המאוכלסות במגזרי מיעוטים בחברה הישראלית, דוגמת שכונות חרדיות או שכונות לא יהודיות במהותן, וייתכן שבחלקן יימצאו מחירי דיור נמוכים ממחירי הדירות בשכונה שנבחרה במסגרת הבדיקה".
"הדרך למציאת השכונה הזולה ביותר עברה בטבלאות המדד החברתי-כלכלי של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, תוך התמקדות באשכולות 1-4 (הנמוכים ביותר)", ממשיך דנוס. "ואכן, מרבית היישובים באשכולות הנמוכים הם יישובים חרדיים ויישובים לא יהודיים. מבחינת הבדיקה - השכונה הזולה בישראל, הן מבחינת המחיר למ"ר בנוי והן מבחינת מחירי הדירות האבסולוטיים, מצויה בעיר שבאשכול 4 – ירוחם".
מדובר בשכונת אלי כהן הממוקמת במזרח ירוחם, בין הרחובות נחל אבנון מצפון ואלי כהן. המבנים בשכונה ותיקים ונבנו בשנות ה-60 של המאה הקודמת, מבנים מתקדמים יותר נבנו בשנות ה-80 של המאה הקודמת. מהבדיקה עולה כי המחיר הממוצע למ"ר בנוי בשכונה, בהתאם לעסקאות שנערכו בשנים 2022-2023, עומד על כ-5,740 שקל. מחיר זה מעמיד את שווי הדירות בשכונה כנמוכות בישראל: דירה ממוצעת בשטח של 65 מ"ר בשכונת אלי כהן בירוחם עולה 373 אלף שקל בלבד.
הרחוב הכי יקר בישראל: גלי תכלת בהרצליה פיתוח
בקטגוריית "הרחוב הכי יקר בישראל" בחרנו במסגרת הבדיקה בשני רחובות – האחד מבחינת מחירי דירות אבסולוטיים ביחס לשטח הגיאוגרפי הקטן (בכל זאת, מדובר ברחוב); והשני מבחינת מחיר למ"ר בנוי. הרחוב היקר ביותר מבחינת מחירים אבסולוטיים על שטח גיאוגרפי קטן הוא רחוב "גלי תכלת" בהרצליה פיתוח.
הרחוב היקר ביותר מבחינת מחיר למ"ר בנוי מכונה בפי אנשי הנדל"ן "הגולדן מייל" של ישראל - רחוב הרברט סמואל בתל אביב, בין הרחובות גורדון מצפון ועד לרחוב דניאל מדרום. לדברי דנוס, הרחוב, שחלקו מהווה את החזית המערבית של השכונה היקרה בישראל, מוכר כרחוב הטיילת. מדובר ברחוב עם חזית פתוחה לים, ובו המחירים נעים בטווח שבין 100-150 אלף שקל למ"ר בנוי. "המשמעות היא שדירת 100 מ"ר תעלה לכם לא פחות מ-10 מיליון שקל. ואם תרצו נוף לים, כנראה שהמחיר יטפס ל-15 מיליון שקל", אומר דנוס.
הנכס הכי גדול בישראל: אחוזת המיליארדר ואלרי קוגן
"במסגרת הבדיקה נבדקו הבתים הפרטיים בישראל, שלהם כמובן יתרון מובנה על פני דירות הפנטהאוז במגדלי המגורים, גדולות ככל שיהיו", אומר דנוס. "אמנם דירת הפנטהאוז במגדל כלבו שלום, למשל, שנרכשה בשנה שעברה על ידי משפחת איראני, משתרעת על שטח של כ-1,200 מ"ר - אבל ישנם בתים פרטיים גדולים יותר. כמו כן, לא בדקנו שטחי מגרשים, שכן לרוב במושבים יש נחלות בשטח של 30 דונם יותר, ולפיכך בדקנו רק מ"ר בנוי בבתים פרטיים".
מהבדיקה עולה כי הנכס הגדול ביותר בישראל הוא אחוזת הפאר שבנה המיליארדר הרוסי-יהודי ואלרי קוגן בקיסריה (לא רחוק ממעונו הפרטי של ראש הממשלה בנימין נתניהו). על פי הערכות, שטח האחוזה משתרע על פני אלפים של מ"ר, אולם יש לציין כי לפי היתר הבנייה האחרון שמופיע באתר הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה חוף הכרמל, מדובר בשטח של כ-3,400 מ"ר בנוי ברוטו - עדיין השטח הגדול ביותר לנכס בישראל. "בדרך כלל עשירי ישראל מסתפקים בכ-1,000 מ"ר בנוי עם מגרשים נרחבים", מוסיף דנוס, "אבל קוגן הוא עשיר בינלאומי והניחוח הקיסרי-אירופי ניכר בכל מ"ר ומ"ר של בנייה".
לדברי דנוס, קוגן הציע את האחוזה למכירה בשנת 2020 תמורת 845 מיליון שקל (258 מיליון דולר), אך לא נמצא לה קונה. ב-2022 הפחית את המחיר המבוקש ב-200 מיליון שקל, וביקש תמורתו 650 מיליון שקל (195 מיליון דולר). מכירה זו טרם התממשה וכעת מחירה של האחוזה ירד אף יותר ועומד על 400 מיליון שקל (109 מיליון דולר). השטח, כ-11 דונם, נרכש בשנת 2008 ועליו ניצבו חמישה בתים שנהרסו לטובת האחוזה. סוכנות היוקרה ישראל סותבי'ס נדל"ן, שאחראית על המכירה, ציינה כי האחוזה, המשקיפה על הים התיכון, היא המפוארת ביותר בישראל.
לפי סותבי'ס, האחוזה כוללת, בין היתר, ספא פרטי עם חדר כושר, סאונות ובריכה מקורה, חדר יינות, חדר ביליארד, אולם קולנוע ביתי ומערכת חיסכון באנרגיה ידידותית לסביבה. החלק החיצוני כולל מדשאות, שתי מזרקות עם פסלים רומאיים ובריכה חיצונית עם מערכת סטריאו ומסך טלוויזיה. עיצוב הפנים כולל שיש טבעי ופסיפס אוניקס.
אולם הכניסה משתרע על שטח של 230 מ"ר ומקושט בשנדלירים מקריסטל ועמודי שיש. בקומה העליונה נמצאים שלושה חדרי שינה, חדר עבודה וסוויטה מרכזית עם שני חדרי רחצה, שני חדרי ארונות ושני אזורי הלבשה. קומת הקרקע כוללת סלון בשטח 200 מ"ר, חדר אוכל רשמי, אזור אוכל קטן יותר, מטבח וספרייה.
הנכס הכי יקר בישראל: בית השגריר האמריקני בהרצליה
הייתם חושבים שהנכס הגדול ביותר הוא גם היקר ביותר, אך גם המחירים של נכסי יוקרה רחבי היקף מושפעים ממיקום. ולמרות שקיסריה נחשבת אחד היישובים היוקרתיים, הביקושים למגורי יוקרה קשיחים יותר בהרצליה פיתוח. "מדובר בבית השגריר האמריקני שנמכר על ידי ממשלת ארה"ב לחברה בבעלות איש העסקים המנוח שלדון אדלסון בסכום דמיוני של כ-300 מיליון שקל בשנת 2020", אומר דנוס.
הבית, ששטחו הבנוי עומד על כ-1,000 מ"ר, נאמד ב-300 אלף שקל למ"ר בנוי, פי 52 מהמחיר הנמוך ביותר לנכס בישראל (בשכונת אלי כהן בירוחם). אומנם בעד הנכס הגדול בישראל (האחוזה של קוגן) מבקש המוכר כ-400 מיליון שקל, אולם לדברי דנוס מדובר בלא יותר מכ-120 אלף שקל למ"ר בנוי, כשמביאים בחשבון את שטחו.
- השמות הכי נפוצים, המשפחות הכי גדולות ועוד הכי בחדשות
- האיש שהלך את שביל ישראל 18 פעמים ועוד הכי בחופש
- הישראלית הכי מתגרשת ומתחתנת - הכי ביחסים
- הפרופסור הכי צעיר, האם הכי נדיבה ועוד הכי בבריאות
- הספר הכי מתורגם, המוזיקאי שניגן ב-19 הרכבים ועוד הכי בתרבות
- הכדורסלנית שכדררה עד גיל 80, השיא הכי עתיק ועוד הכי בספורט
- הרהיט הפופולרי, האדריכלית המשפיעה ועוד הכי בעיצוב / אדריכלות
- האינפלציה הכי מטורפת, הפרויקט הכי ממושך ועוד הכי בכלכלה
- בית הכנסת הכי גדול, התנ"ך הזעיר ביותר ועוד הכי ביהדות
- האתר הכי ותיק, הישראלי הכי בכיר ועוד הכי בדיגיטל
- החתונה הכי נוצצת, הפרידה הכי שוברת ועוד הכי ברכילות
- המפלס הגבוה, הנחל הארוך, הטורף הכי גדול ועוד הכי בסביבה
- המותג הכי מצליח, הסופר-מודל הכי חלוצית ועוד הכי באופנה
- הפיזיותרפיסט שפרסם הכי הרבה ספרי בישול - הכי באוכל
השתתף בהכנת הכתבה: אסף קמר
פורסם לראשונה: 10:30, 20.04.23