בית משפט השלום בראשון לציון קבע לאחרונה שקיבוץ מסילות ישלם כ-2.3 מיליון שקל לאימו ואחיו של בן 23 שנמצא ללא רוח חיים בחדר הכושר, כשמשקולת של 90 ק"ג על צווארו. הקיבוץ ניסה להפיל את האחריות לתאונה על המועצה האזורית, אך השופט דב גוטליב דחה אותו.
הטרגדיה התרחשה בינואר 2020. תושב הקיבוץ שהגיע בשעת בוקר להתאמן בחדר הכושר הנמצא במרתף, גילה את המנוח שכוב על ספת לחיצה כשמשקולת מונחת על צווארו. הוא החל בפעולות החייאה, אך בהעדר קליטה סלולרית במקום הוא נאלץ להפסיק אותן ולצאת החוצה כדי להזעיק את מד"א. צוות האמבולנס שהגיע למקום קבע את מות הצעיר.
1 צפייה בגלריה
משקולות חדר כושר
משקולות חדר כושר
אילוסטרציה
(צילום: shutterstock)
בתביעה שהגישו אימו ואחיו נטען שמותו נגרם בעקבות רשלנות והפרת חובה חקוקה של הקיבוץ. לעמדתם, חדר הכושר פעל בהפקרות משך עשרות שנים, ללא מדריך או טלפון למקרה חירום, ובהיעדר פיקוח על המתרחש בו. עוד נטען שהמתקנים היו ישנים ותוחזקו על ידי המתאמנים באופן חובבני.
מנגד טען הקיבוץ שחדר הכושר לא היה באחריותו, ושהמתאמנים בו לא נזקקו להדרכה או השגחה. צוין שהאירוע שבמהלכו מצא המנוח את מותו היה קיצוני ובלתי צפוי. לחלופין טען הקיבוץ כי יש להטיל את האחריות למותו על המועצה האזורית עמק המעיינות שבשטחה הוא מצוי. המועצה טענה בתגובה שמדובר בחדר כושר קטן מ-800 מ"ר שאינו נדרש ברישיון עסק, כך שאין שחר לעמדת הקיבוץ.
ואכן, תחילה דחה השופט גוטליב את טענת הקיבוץ שלפיה חדר הכושר אינו באחריותו. הוא התרשם שהמקום נבנה עוד בשנות ה-70 וכי במהלך השנים התאמנו בו אנשים רבים מהקיבוץ ומחוצה לו.
בהמשך לכך נקבע שהאחריות לתאונה היא על הקיבוץ בלבד: "הקיבוץ התעלם מחדר הכושר אף שידע כי הוא פועל בתוך הקיבוץ במשך שנים רבות כמתקן קיבוצי לשימושם של חברי הקיבוץ ואחרים. בנסיבות שכאלה, התעלמות מפעילות חדר הכושר והעדר פיקוח עליו, מחייבת קביעה ולפיה הקיבוץ יכול היה וצריך היה לצפות תאונות בחדר הכושר, לרבות את התאונה מושא התביעה".
בתוך כך התקבלה טענת המועצה שלנוכח שטחו הקטן של חדר הכושר, אין לה אחריות לתאונה מתוקף דיני רישוי עסקים. אשר לסוגיית האשם התורם, השופט נימק שהמנוח ידע שהוא לבד ושאין מי שיציל אותו אם ייקלע למצוקה, ולכן מוצדק לייחס לו 20% מהאחריות למותו.
בסוגיית הנזק צוין בפסק הדין שחיי המנוח היו מלאים בהצלחות והישגים, והוא אף סייע רבות לאימו. בנסיבות אלה התקבלה דרישתה להעניק לה פיצוי נפרד עבור אובדן שירותי בן.
בתמונה הכוללת נפסק לבני משפחת המנוח פיצוי של כ-1.9 מיליון שקל עבור נזקיהם השונים כגון הפסד שכר בשנים האבודות, קיצור תוחלת חיים והוצאות קבורה. זאת בתוספת הוצאות משפט ו-382 אלף שקל שכר טרחת עו"ד.
• לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין • ב"כ התובעים: עו"ד שמעון כץ ועו"ד תומר זרחין • ב"כ הקיבוץ: עו"ד יובל ראובינוף ועו"ד מאיר עליאש • ב"כ המועצה האזורית: עו"ד אהרון שפרבר • עו"ד צביקה שכטר עוסק בנזקי גוף ותאונות • הכותב לא ייצג בתיק • בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של אתר פסקדין • ynet הוא שותף באתר פסקדין