ויתורים מרחיקי לכת של משרד האוצר בחוק הרווחים הכלואים יגרמו לחוסר בצמצום הגירעון בתקציב לשנת 2025 של כ-7 מיליארד שקלים, מצב שיחייב הטלת גזירות חדשות על הציבור. האפשרות המועדפת תהיה כנראה העלאת שיעור מס ערך מוסף בעוד אחוז וצמצום רוחבי גדול בתקציב המדינה.
ל-ynet נודע כי במגעים שהתקיימו ביומיים האחרונים בין ראשי משרד האוצר לבכירי המגזר העסקי הוחלט לגבש חוק רווחים כלואים עם שורה של שינויים, כאשר המגמה באוצר היא להביא את החוק המתוקן כבר מחר לדיון ואישור בוועדת הכספים של הכנסת בשל קוצר הזמן שנותר עד ל-1 בינואר שבו ייכנסו חוקי המיסים החדשים לתוקף.
1 צפייה בגלריה
סמוטריץ' לא חוזר בו מהקפאת הכספים לרשויות הערביות: "לא נבהל מהמתקפות"
סמוטריץ' לא חוזר בו מהקפאת הכספים לרשויות הערביות: "לא נבהל מהמתקפות"
שר האוצר בצלאל סמוטריץ'
(צילום: אלכס קולומויסקי )

ואלה השינויים שצפויים בחוק הרווחים הכלואים

  • מהחוק יוחרגו כליל הרווחים הלא מחולקים של החברות התעשייתיות והקבלנים היזמים בענף הבנייה.
  • במקום לכפות על כל החברות חלוקה של כל הרווחים שנצברו בחברה "במכה אחת" כהגדרת האוצר, יוחלט על החיוב למשוך רק 5%-6% מהרווחים הבלתי מחולקים כל שנה וכך למעשה "ימרח" החוק לתקופה של כ-15 שנים.
עם זאת, על כל בעלי המקצועות החופשיים - עורכי דין, רואי חשבון, יועצי מס, רופאים ואחרים - שהקימו חברות (המכונות גם "חברות ארנק") יחול החוק. לא רק שלא תינתן הנחה על המס של 33% שיוטל על חלוקת הדיבידנדים, אלא שבעלי החברות יצטרכו לשלם גם מס יסף בשיעור של 2% ובסך הכל 35% מס על כספי הרווחים שיימשכו מהחברה. בתוך כך, כאמור, לא התקבלה דרישת בעלי החברות לדחות את הפעלת כל החוק בשנים אחדות כדי לאפשר את השקעת הרווחים בהשקעות שיביאו לצמיחת העסקים שדרושה כעת למשק.
ההערכות כעת הן שבמקום גביית 10 מיליארד שקלים מחלוקת הרווחים הכלואים כבר בשנת 2025, ייגבו כעת לכל היותר 3-4 מיליארד שקלים בשנה הקרובה. המשמעות היא שיהיה חסר כסף גדול לצמצום הגירעון ובמקום 35-37 מיליארד שקלים שייגבו מהטלת מיסים, הקפאת מיסים וקיצוץ בתקציבי משרדי הממשלה, הצעדים יסתכמו רק בכ-30 מיליארד שקל ולכן יהיה צורך למצוא מקורות אחרים כדי לעמוד ביעד הגירעון החדש לשנת 2025 שעומד כעת על שיעור של 4.4%. לא תהיה לפי החלטת שר האוצר בצלאל סמוטריץ' עוד הגדלה מראש של יעד הגירעון ולכן צפויים צעדי מיסוי וקיצוצים תקציביים נרחבים חדשים.
המגמה באוצר היא להגיש כבר מחר לכנסת את חוק הרווחים הכלואים המתוקן. גורם באוצר ציין עם זאת כי "לא הכל מסוכם עדיין ויתכן שיהיו צפויים עוד שינויים". במגזר העסקי ציינו כי "היה ברור לנו שהחוק בנוסחו הראשון לא יעבור ויתוקן באופן מהותי".