חברת HOT תקבל הנחה על שימוש בתשתית בזק לפריסת סיבים אופטיים: משרד התקשורת פרסם היום (ה') להערות הציבור שימוע, במסגרתו הוא מציע להוזיל מיידית את השימוש של חברות התקשורת בתשתיות הפאסיביות של חברת בזק מ-446 שקל לקילומטר לחודש ל-250 שקל לקילומטר לחודש, הפחתה של כ-44%.
במקביל, יוותר על כנו המחיר המופחת שנגבה בפועל בעד שירות גישה לתשתית פסיבית שהוא באזור תמרוץ או שהוא בתשתית באזור מעבר לאזור תמרוץ, 107 שקל לק"מ או 113 שקל בהצמדה למדד.
ההפחתה נעשתה בשיתוף חברת בזק ובהסכמתה. היא תיכנס לתוקף מ-1 באפריל 2024, כשמדובר במדרגה ראשונה של הפחתה שתוקפה עד 30 ביוני 2025, אז יעודכנו התעריפים.
אין פה הטבה לחברות מחוללות תחרות מחירים
מדובר בהטבה לחברות כמו HOT שהיא החברה העיקרית שעושה כיום שימוש פסיבי בתשתית בזק: היא משתמשת בתוואי התשתית של בזק, אך לא בסיבים שלה. חברות שעושות שימוש צנוע יותר בתשתית בזק עבור פריסה הן: פרטנר, IBC וסלקום. לחלק מהחברות, כמו פרטנר, יש כבר הסכם הנחה מול בזק.
ההפחתה לא תינתן כרגע לספקיות שמחוללות תחרות מחירים בתחום כמו גילת שעושות שימוש בסיבים עצמם של בזק - שימוש המכונה שימוש אקטיבי. כמו כן, חלק מהחברות שההפחתה רלוונטית עבורן - ציפו להפחתה עמוקה יותר. כך או כך, אין ערובה שההנחה הזאת תתגלגל לצרכן.
כיום, בזק היא החברה היחידה המחזיקה בתשתית תקשורת פיזית (תעלות, קנים, גובים, עמודים וכו') בכל רחבי מדינת ישראל. חברה נוספת הפועלת לצידה בתשתית היא IBC שנמצאת בבעלות חלקית של חברת החשמל ומשרתת את סלקום ו-HOT בין היתר, אך לבזק פריסה רחבה יותר לכן חברות עושות שימוש בעיקר בתשתית שלה ואפילו IBC עצמה עושה שימוש בתשתית בזק.
לבזק יש כ-400 אלף לקוחות ולחברת HOT יש 170 אלף ובמשרד מקווים שזה יתמרץ את HOT לפרוס סיבים בתשתית בזק ואולי יעודד חברות אחרות לפרוס סיבים כך.
לפי משרד התקשורת, "תנאי הגישה לתשתיות הפיזיות של חברת בזק משפיעים באופן ישיר על היכולת ועל התמריץ של חברות תקשורת אחרות להניח תשתיות עצמאיות ולהתחרות בבזק במתן שירותי אינטרנט לציבור. בתקופה הנוכחית נפרשת מדינת ישראל לאורכה ולרוחבה ברשתות מתקדמות, ולכן במיוחד בתקופה זו חשוב להפחית באופן משמעותי ומהיר ככל הניתן את תעריפי השימוש בתשתיות הפאסיביות של בזק. הפחתה כזו צפויה להגדיל את התמריץ של חברות תקשורת להרחיב את פרישת תשתיות הסיבים שלהן, ולקדם את התחרות, באופן שישפיע על איכות התשתיות בישראל ועל רווחת הצרכן באיכות ובמחיר שנים רבות קדימה".
ומה לגבי שימוש בתשתיות האקטיביות של בזק, מהלך שיכל להוריד מיידית את המחיר לצרכן? בשימוע נכתב כי המשרד "בוחן בימים אלו את תעריפי שירותי הפיקוח והליווי בעבודות תשתית שגובה בזק, במטרה להביא להפחתה משמעותית גם בתעריפים אלו. מנהל כלכלה ימשיך לבחון בשנה הנוכחית את דמי השימוש בתשתיות הפאסיביות וכן יבחן את החובה לספק שירותי BSA (שימוש אקטיבי bitstream access, מ.ק) ואת התעריפים שיחולו באספקת שירותי ה-BSA, במטרה לפרסם החלטה גם בנושא זה". כן נכתב כי תילקח בחשבון השפעת התעריפים שיקבעו על התמריצים להשקעות בעניין תעריפי ה-BSA ועל התחרות בשוק, בפרט בטווח הארוך".
מנכ"ל גילת טלקום, איציק בן אליעזר: "לצערי משרד התקשורת חרג באופן קיצוני מהמדיניות שלו עצמו ומהחלטות עבר בהם התחייב לקבוע מחיר סיטונאי חדש על סיבי בזק, עד אוגוסט 2023, למרות שהעבודה של חברת הייעוץ מונחת על שולחנו. משק בית משלם היום על אינטרנט סיבים כ-75% יותר מאשר על אינטרנט נחושת וזאת ללא סיבה כלכלית.
"מאז השקת הסיבים עלתה ההכנסה הממוצעת של בזק ללקוח בלמעלה מ-20% והכנסת בזק משירותי האינטרנט בכ-400 מיליון ש״ח בשנה. ההחלטה, אם תתקבל, תביא להמשך עלית הרווח העודף של בזק. הדבר הנכון היה להיצמד להחלטות קודמות, להוריד את המחיר הסיטונאי ובכך לעודד את היכולת שלנו לאתגר את השוק עם הצעות ערך חדשניות וזולות שיאפשרו מחיר סביר והוגן, כך שכל בית אב יוכל להרשות לעצמו אינטרנט סיבים. לצערנו החלטת המשרד דוחקת אותנו להוריד פרופיל שיווקי".