פרקליטות המדינה הודיעה היום (שלישי) לבכירים ונושאי משרה בחברה הציבורית "יונט קרדיט", ביניהם שר האוצר לשעבר משה כחלון, כי היא שוקלת להעמידם לדין בכפוף לשימוע במספר פרשיות.
כתב האישום בכפוף לשימוע יוגש לצחי אזר, שלמה אייזיק ושי פנסו, שלושת בעלי השליטה ונושאי משרה בחברה הציבורית "יונט קרדיט", שעסקה במתן אשראי חוץ-בנקאי, שהיו גם בעלי השליטה בחברת "יונט" הפרטית. בנוסף זומנו לשימוע חמישה חשודים נוספים, ובהם השר לשעבר משה כחלון, שכיהן כיו"ר דירקטוריון החברה בין יוני 2021 ליוני 2022, קצין הציות של החברה הציבורית, יואב צבר, יועץ החברה דודו בן-נעים, והחברות עצמן. הם חשודים בעבירות מרמה כלפי החברה הציבורית ועבירות דיווח - כל אחד לפי חלקו. חלקו של כחלון מתמקד בחשדות של מרמה והפרת אמונים בתאגיד ואי דיווח.
1 צפייה בגלריה
משה כחלון
משה כחלון
משה כחלון
(צילום: יובל חן)
הפרשה הראשונה מיוחסת לשלושת בעלי השליטה - אזר, אייזיק (המשמש כיום כנשיא לשכת סוכני הביטוח בישראל) ופנסו, לבן-נעים ואחרים, ומתמקדת בעסקת הקצאה משנת 2020, שבמסגרתה הוקצו שני מיליון מניות החברה הציבורית בשווי 50 מיליון שקל לטובת החברה הפרטית של בעלי השליטה ולשני יועצים נוספים. על פי החשד, מטרת העסקה הייתה תשלום חובות האג"ח של בעלי השליטה בחברה הפרטית, ומתווה העסקה שאושר במוסדות החברה היה שונה באופן מהותי מהעסקה שבוצעה בפועל. כך שבעלי השליטה והיועצים, בסיועו של קצין הציות, הציגו מצגי שווא למוסדות החברה הציבורית וקיבלו לידם במרמה מניות בשווי של כ-50 מיליון שקל.
פרשה נוספת שעוסקת כאמור גם בחשדות נגד כחלון - מיוחסת בעיקרה לבעלי השליטה ואזר בראשם ולמתפעל סניף נצרת של החברה. היא עוסקת בחשדות הקשורים למעילה בסך 5 מיליון שקל ואי-סדרים כספיים נוספים בסניף נצרת, שהתגלו על ידי יואב צבר כבר בסוף שנת 2020 והיו ידועים לכאורה לבעלי השליטה, שהסתירו אותם מהדירקטוריון ומהציבור. על פי החשד, צבר דיווח על ממצאיו ליו"ר כחלון באיחור ניכר, רק בתחילת שנת 2022, וכחלון הורה לו שלא לגלות את ממצאיו לדירקטוריון מחשש לפגיעה בדירוג האשראי של החברה. רק באמצע שנת 2022 החליט צבר לדווח לדירקטוריון החברה הציבורית, אשר פעלה מיד למינוי בודק חיצוני ופרסום הממצאים לציבור. נוכח גילוי הפרשיות לציבור, השעתה הבורסה את המסחר במניה וגרעה אותה מהמדדים, הורד דירוג האשראי של החברה ורואי החשבון המבקרים משכו את אישורי הדו"חות הכספיים לשנים 2020-2022.
בפרשה נוספת חשוד בעל השליטה והמנכ"ל, צחי אזר, במשיכות כספים אישיות מהחברה הציבורית בסך של כ-400 אלף שקל.
עו"ד גיא שנערעו"ד גיא שנער צילום: ניר קידר
פרקליטו של צחי אזר, עו״ד גיא שנער ממשרד אייזנברג, שנער ושות׳, מסר: "בכוונתנו למצות את זכותנו לשימוע בפני הפרקליטות, שבו נעלה ביסודיות ובהרחבה את כל טענותינו, ואנו סבורים כי לאחר בחינה מעמיקה של הדברים תשתנה כוונתה של הפרקליטות להגיש כתב אישום נגד מרשי, בחלקה או במלואה. למר אזר טענות ונימוקים רבים ומבוססים אודות החשדות שיוחסו לו בחקירתו, וטענות אלה אף נמסרו על ידו במהלך החקירה. אני סבור כי לאחר בחינה יסודית של העובדות תגיע הפרקליטות לכלל מסקנה כי אין בסיס להעמדתו לדין".
תגובת עו"ד נתי שמחוני המייצג את מר משה כחלון: "אנחנו בטוחים שהאמת תצא לאור. העובדה שלא דבק כל רבב בהתנהלותו של מר כחלון תתברר במהלך השימוע ותביא לסגירתו של התיק".
עו״ד ערן שחם שביט, מפירמת הרצוג ושות׳ מייצג את שלמה אייזיק: "מכתב החשדות עולה כי נושאי המשרה הבכירים - מנכל החברה ויו״ר הדירקטוריון הם בליבת כתב החשדות סביב פעילותה של יונט קרדיט. במסגרת כתב החשדות, כללה הפרקליטות כחשודים גם את רואה החשבון וגם את עורך הדין שליוו באופן הדוק את פעילות החברה. הלכה למעשה, הפרקליטות קיבלה את גרסתו של מר אייזיק על כך שכדירקטור הסתמך באופן שוטף על ייעוץ מקצועי, כך גם סבר בזמן אמת, כי לשומרי הסף - עורך דין ורואה חשבון - הינם אדריכלי הוצאתה לפועל של הפעילות העסקית. שלמה יגיע לשימוע מתוך מטרה להאיר את מכלול הנסיבות הרלוונטיות ומתוך אמונה כי העננה סביבו תתפוגג לחלוטין".
התיק מטופל במחלקת ניירות ערך בפרקליטות מיסוי וכלכלה ונחקר בידי מחלקת על ידי מחלקת חקירות, מודיעין ובקרת מסחר ברשות ניירות ערך.
תגובת עורכי הדין רותי ליטבק ורמי קרן בשם שי פנסו: "קיבלנו לפני זמן קצר מאוד את מכתב השימוע. מרשנו טוען כי לא נפל כל פגם בהתנהלותו וכי אין כל בסיס עובדתי ומשפטי לחשדות. לאחר קבלת ולימוד חומר החקירה נטען טענותינו בפני הפרקליטות ויש לנו בסיס להניח כי טענותינו יתקבלו".
מעו"ד מאור ברדיצ'בסקי ועו"ד אורי גולדמן שמייצגים את צבר נמסר: "אנו סומכים על הפרקליטות כי לאחר שתשמע בלב פתוח ובנפש חפצה את כלל הטענות במסגרת הליך השימוע היא תסגור את התיק נגד מרשנו".