תעשייני הטקסטיל והמתפרות בישראל זועמים על המשטרה והמשרד לביטחון לאומי בטענה שאלה לא מעניקים עדיפות לתוצרת המקומית, ומעדיפים לרכוש מדי משטרה ושב"ס מסין.
לאחר שהנושא פורסם ב"ממון" לאחרונה, יו"ר הוועדה המיוחדת לחיזוק ופיתוח הנגב והגליל ויו"ר ועדת המשנה של ועדת החוץ והביטחון לתפיסת הביטחון ובניין הכוח, ח"כ מיכאל ביטון (המחנה הממלכתי), אמר כי "אם לא אראה התקדמות בנושא, נציף את הנושא בכנסת כמאבק ציבורי כולל חקיקה שתחייב רכש בארץ. אם צה"ל ומשרד הביטחון קונים בארץ מדים כחול לבן מכל הסוגים לכל החיילות - אז גם המשרד לביטחון לאומי יכול".
יש לציין כי בהוראת שעה ניתנה עדיפות של 50% לתוצרת הארץ במכרזים של הצבא וכוחות הביטחון, אולם לטענת התעשיינים, בעוד משרד הביטחון מעניק העדפה של 100% ליצרנים המקומיים כדי לשמר את המתפרות שחלקן הגדול במגזר הדרוזי, המשטרה נותנת רק מחצית. הסיבה לכך היא המחירים המאוד נמוכים בסין וכוח העבודה הזול בתעשיית הטקסטיל שם, מה שמונע מהחברות הישראליות אפשרות לזכות במכרזים.
כשנכנס מפכ"ל המשטרה היוצא קובי שבתאי לתפקידו, אחד המהפכים שעשה היה החלפת מדי השוטרים ושדרוגם למראה יצוגי ופונקציונלי יותר. מדובר בכ-35 אלף שוטרים שלכל אחד כ-3 סטים של מדים, שעברו עיצוב מחודש, ושדרוג לבד גמיש ללא גיהוץ, עם פתחי נידוף, סקוצ'ים וכיסי אחסון במחיר של כ-250 שקל לחליפה. במשטרה מתגאים כי הדור החדש של המדים זכה בפרס ראשון בארה"ב בנושא חדשנות ונראות וכי הם המשטרה המתלבשת הטובה ביותר בעולם. לאור דרישת שבתאי, יצאה המשטרה במכרז לדור החדש וגם הפעם הזוכה היה יבואן שתפר בווייטנאם.
אמנם יבוא מדים למשטרה מהמזרח הרחוק לא החל במשמרת של השר איתמר בן גביר, אבל כשנכנס לתפקיד השר לביטחון לאומי, הייתה תקווה בתעשיית הטקסטיל הביטחוני שהלאומיות והפטריוטיות שהשר חרט על דגלו - יביאו ליישור קו של המשטרה עם משרד הביטחון שרוכש את המדים לצה"ל בישראל. המדים לצה"ל נעשים במתפרות ישראליות בצפון בהליך פטור ממכרז ובתחילת המלחמה כשגויסו מאות אלפי מילואימניקים, צה"ל נזקק למאות אלפי זוגות מדים והמתפרות בארץ קרסו מעומס ונרתמו למשימה, גייסו עשרות תופרות וסיפקו את הסחורה. אולם כעת שהצורך בצה"ל קטן, הם שוב משוועים לפרנסה ועבודה עם המשרד לביטחון לאומי הייתה יכולה לעזור.
מעבר לחיזוק המתפרות בצפון, גורמים בתעשייה מזכירים כי המלחמה הזכירה עד כמה חשוב לשמור על יכולת ייצור המדים בישראל. בשבוע שעבר ביקרו בחורפיש חברי ועדת פיתוח הנגב והגליל בראשות ח"כ מיכאל ביטון, נציגי משרד הביטחון, והתאחדות התעשיינים ושמעו מבעלי המתפרות תלונה אחת בולטת - מדוע המשטרה לא תופרת את מדיה בישראל? מי הוזמן ולא הגיע למפגש? נציגי המשטרה.
ח"כ ביטון אמר ל"ממון": "ניהלתי שיחה עם חנמאל דורפמן ראש המטה של בן גביר, והסברתי לו שזה לא לעניין שמשרד הביטחון יודע לרכוש 100% כחול לבן והמשרד לביטחון לאומי לא. חנמאל אמר שהוא מכיר את הנושא אבל יש עניין של תקציב. ביקשתי שיבדוק שוב לפני שאקדם חקיקה שתחייב רכש בארץ. צריך להבין שאם בן גביר יפתח אפשרות לייצר בארץ יתווספו עוד כמה מאות מקומות עבודה. בסוף מדובר בנשים דרוזיות שילדיהן ונכדיהן משרתים את ביטחון ישראל ולפעמים זאת סוג התעסוקה בין הבודדות שעונה על הצרכים שלהן".
נכס לאומי
גם רון תומר, נשיא התאחדות התעשיינים, פנה במכתב חריף לשר בן גביר וכתב כי "אי-התעדוף של תעשיית הטקסטיל הישראלית צפוי לפגוע במאות מפעלים קטנים של טקסטיל ביטחוני ובאלפי עובדים, שרבים מהם תלויים כלכלית במכרזים של המשרד". תומר הדגיש במכתב את חשיבות שמירת תעשיית הטקסטיל הביטחוני "חיה ונושמת", שכן בעת חירום, היא מספקת מדים לשטח במהירות שיא ללא תלות ביבוא.
"חצי השנה האחרונה הוכיחה לנו במלוא אכזריותה כי אין אנו יכולים לסמוך על אף מדינה, ועצמאות המתפרות מהווה נכס לאומי. עם פרוץ המלחמה לנוכח החוסרים, נעשו ניסיונות רבים ליבוא פרטי טקסטיל, שלא עמדו בתקני האיכות המחמירים של גופי הביטחון ונפסלו וכסף רב נשפך על הרצפה", כתב תומר.
הסינים ירוויחו
יאיר גרינברג הבעלים של י.ת.ט תעשיות בחורפיש שלה 2 מתפרות, שמעסיקות 120 תופרות דרוזיות אמר ל-ynet: "פעם אמרו שהאיכות לא מספיק טובה, זה תירוץ. מאחורי זה עומדים שיקולים כלכליים. ברור שיותר זול להביא מסין. השכר הממוצע של תופרת במזרח הרחוק הוא 100 דולר לחודש ובישראל 1,200 דולר זה שכר המינימום. אם המשרד לביטחון לאומי היה עובד איתנו הוא היה תורם ליציבות המתפרות ומקומות עבודה לעוד כמה מאות נשים דרוזיות מאוכלוסייה מוחלשת שלא יכולה למצוא תעסוקה אחרת. לא ברור לי למה המשטרה מתנגדת לכך".
מאג'ד קבלאן, בעלי "מקט טקסטיל" בבית ג'אן, מתפרה שמעסיקה 300 עובדים אמר: "אולי שיביאו גם את השוטרים מסין. במשטרה מחפשים משהו זול אבל זה עולה לכלכלה בארץ ביוקר. יכולתי להפוך להיות יבואן, אבל מה נעשה עם העובדים? 200 תופרות ילכו הביתה? כל המשפחה שירתנו בצה"ל, אנחנו משלמים מיסים, למה צריך שהסינים ירוויחו מרכש של משרדי ממשלה?".
מהמשטרה נמסר: "אנחנו כפופים לחוק חובת המכרזים עם העדפה לתוצרת הארץ. המודל של משרד הביטחון לא כלכלי עבורנו. בנוסף יש קושי לתפור בישראל את המדים של המשטרה שייצורם מורכב מבחינת הגימורים והפיצ'רים שנדרשת מיומנות גבוהה ליצרם, שלא נמצאת בארץ. פועלים לפי הנחיות היועמ"ש בנושא".