שולחן חגי תשרי לעולם יתחבר לדבש: אם זה תפוח בדבש, אם חלה מתוקה או דבש על חלה מהודרת, וכמובן עוגת הדבש המסורתית וקינוחים שונים. נכון, הכי פשוט זה "קניתי לבד". מאידך, אין כמו טעמו של "אפיתי לבד", שמעניק תחושה של בית ואושר. קבלו שלושה מתכונים מתוקים, וחלה אחת חגיגית.
עוגת דבש פרווה
של יוסי נאמן, בעלים ומייסד רשת "מאפה נאמן"
זו הפעם הראשונה שבה חושף יוסי את המתכון, העובר במשפחה מדור לדור.
מצרכים (לתבנית קוגלהוף בקוטר 26 ס"מ):
3 וחצי כוסות (500 גרם) קמח לבן רגיל
1 כפית אבקת אפייה
1 כפית סודה לשתייה
4 כפיות קינמון טחון
1/2 כפית מלח
1 כוס (240 מ"ל) שמן
400 מ"ל דבש
1 כוס + רבע (250 גרם) סוכר
1/2 כוס (100 גרם) סוכר חום בהיר
1 כפית תמצית וניל
3 ביצים
1 כוס (240 מ"ל) קפה נמס חם
(כפית גדושה מומסת במים רותחים)
1/2 חצי כוס מיץ תפוזים
1/4 רבע כוס (60 מ"ל) ויסקי/רום
אופן ההכנה:
מחממים תנור ל־180 מעלות. משמנים תבנית. מנפים לקערה את הקמח, אבקת האפייה, הסודה לשתייה, הקינמון והציפורן. מוסיפים את המלח ומערבבים היטב בעזרת מזלג. בקערת מיקסר מערבלים את השמן, הדבש, הסוכר (לבן וחום), הביצים, תמצית הווניל, הקפה החם, מיץ התפוזים והוויסקי. מוסיפים את תכולת קערת היבשים לקערת המיקסר ומערבלים לקבלת בלילה אחידה וחלקה. מעבירים לתבנית משומנת, ולתנור. אופים כ־75 דקות, עד שקיסם שננעץ במרכזה יוצא יבש ועם מעט פירורים לחים. מצננים.
בסבוסה דבש אישית
של שף אבי לוי, מסעדת "המוציא" בירושלים
מצרכים (ל־8-10 יחידות בתבנית קאפקייקס):
5 ביצים
1 כוס סוכר
1 כוס שמן
1 יוגורט (200 מ"ל)
1 שקית אבקת אפייה
1 כף קמח
1 כוס סולת
לסירופ: 1 כף סוכר, 5 כפות דבש, 1+1/2 כף מים, 1 כפית וניל, מיץ מ־1/2 לימון, מיץ מ־1/2 תפוז
אופן ההכנה:
במיקסר עם גיטרה או וו לישה מערבבים את מרכיבי הבצק מלבד הסולת, ומערבלים לעיסה. משנים למטרפה ומתחילים להוסיף את הסולת במהירות בינונית ובהדרגה עד לעיסה חלקה ונעימה. משמנים במעט חמאה את התבנית הקאפקייקס, ואופים את התערובת בחום של 180 מעלות בתנור שחומם מראש, במשך כחצי שעה.
מרתיחים בסיר את מרכיבי הסירופ. משקים את הבסבוסה בסירופ (כשהוא עדיין חמים). ניתן להגיש חם או בטמפרטורת החדר, עם שמנת חמוצה בצד ושערות חלבה מעל.
חלה לחג
של שף כפיר חדד, מלון הרודס הרצליה, מלונות פתאל
מצרכים (לשתי חלות):
1 ק"ג קמח חיטה רגיל
1 כף מלח
5 כפות סוכר
2 כפות שמרים יבשים
3 כוסות מים פושרים
3/4 כוס שמן קנולה
2 ביצים
להברשת החלה: 1 ביצה טרופה, שומשום לבן
זיגוג בתום האפייה: 1/4 כוס שמן זית, 3 כפיות שום כתוש, קורט מלח גס, 1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
אופן ההכנה:
מכניסים למיקסר עם וו לישה את הקמח והשמרים. מוסיפים סוכר, מלח ומערבבים. מוסיפים את הביצים והשמן תוך כדי לישה, מוסיפים את המים בהדרגה עד שמתקבל בצק חלק ויציב. ממשיכים עם הלישה במשך כ־10 דקות, מכסים את הקערה ומניחים להתפחה של שעה.
מחלקים את הבצק ל־8 כדורים שווים.
קולעים את החלה, מניחים על תבנית עם נייר אפייה, מברישים עם ביצה טרופה, מפזרים מעל שומשום ומניחים להתפחה נוספת של שעה. מכניסים לתנור שחומם מראש ל־175 מעלות, עד שהחלה מקבלת צבע חום מבריק. מערבבים את מרכיבי הזיגוג ומורחים על החלה בעודה חמה.
עוגת דבש לוטוס
של קונדיטור ניר רייכמן, רשת הקונדיטוריות רולדין
מצרכים (ל־2 תבניות אינגליש קייק):
3/4 כוס סוכר, 2 כוסות קמח, 1 כפית סודה לשתייה,
3/4 כוס שמן, 8 כפות דבש, 3 ביצים,
2 בננות בשלות (פרוסות), קורט ציפורן, 1/2 כפית קינמון, 1/2 כוס מים, ממרח לוטוס קנוי
שטרויזל לוטוס: חבילת עוגיות לוטוס טחונות גס
תערובת אגוזים: 50 גר' אגוזי מלך, 50 גר' סוכר חום כהה, 1 כפית שמן
אופן ההכנה:
תערובת אגוזים: מכניסים את החומרים למעבד מזון וטוחנים לקבלת פירורים.
העוגה: מחממים את המים והשמן, מוסיפים דבש וסוכר. מערבבים עד לקבלת מרקם אחיד ומצננים. מעבירים לקערה, מוסיפים את שאר המרכיבים, מערבבים ויוצקים ל־2 תבניות אינגליש קייק משומנות בספריי שמן. מוסיפים מחצית מתערובת האגוזים לכל עוגה ובעזרת כף יוצרים דוגמת שיש.
אופים במשך 45-50 דקות בתנור שחומם מראש ל־165 מעלות. מצננים.
מעבירים את פירורי הלוטוס לקערה רחבה ושטוחה. מורחים מעט ממרח לוטוס על חלקה העליון של העוגה וטובלים בקערה עם עוגיות הלוטוס עד לכיסוי מלא.