בית המשפט למשפחה בקריית שמונה קבע לאחרונה שישראלי שהשתמש בכספי פנסיה שהופקדו לחשבון הבנק של אביו המנוח בצרפת, מבלי לקבל רשות מהאפוטרופוס שמונה לאב, יצטרך לשלם לאחותו 34 אלף שקל. השופט רן ארנון החליט על הסכום אף ששוכנע שהבן לקח מהחשבון עשרות אלפי אירו.
האב הלך לעולמו לפני כחמש שנים. התביעה הוגשה במקור על ידי אחות נוספת, אולם זו התפייסה עם אחיה בהמשך על רקע טרגדיה שפקדה אותה: בתה נרצחה במסיבת הנובה ב-7 באוקטובר. כך נותרה האחות השנייה לבדה כמי שעמדה על זכות ההשבה של הכסף לעיזבון.
לטענתה, אחיה עשק את אביהם והעביר אליו את רכושו הרב תוך התעללות בו וניצולו. לדבריה, האב היה איש עסקים אמיד ועתיר נכסים, אלא שאחרי מותו לא נותר כסף בחשבונו והדבר אומר דרשני. היא ציינה שאחיה נהג להחזיק מכוניות יוקרה מסוג מרצדס ופורשה, ולטענתה ברור שהוא קנה אותן באמצעות כספי הוריו שלקח ללא רשותם. היא דרשה שהוא יחזיר לעיזבון 118 אלף אירו שלטענתה משך.
האח התעקש שאין שחר לטענה שהתעלל באביו. ההיפך, לדבריו הוא היחיד שסעד אותו כשהיה חלש ושאחותו כלל לא טרחה לבקרו בערוב ימיו. לטענתו אביהם אכן היה אמיד בעבר, אבל במהלך חייו הוא כילה את כספו ולפני מותו נותרו בחשבונו 321 שקל בלבד.
האח הודה שבשל מצוקה כספית הוא השתמש בכספי הפנסיה של אביו שהופקדו לחשבון הבנק בצרפת, אלא שחיובו כעת להחזיר את הכסף לעיזבון תשאיר אותו חשוף לתביעת השבה מצד קרן הפנסיה בצרפת, ואז ייצא שהוא ישלם פעמיים עבור אותו חוב.
השופט ארנון קבע שיש להבחין בין כספי הפנסיה שבהם השתמש הבן עד מות אביו – שלגביהם אין עילת השבה לקרן הפנסיה מאחר שהמבוטח היה עדיין בין החיים – לבין הכספים שבזבז אחרי מות אביו, שאותם צפויה קרן הפנסיה לדרוש בחזרה.
אשר לכספים מהקטגוריה הראשונה, בסך 136 אלף שקל, נקבע שעל הבן להשיבם לעיזבון על רקע הודאתו כי השתמש בהם שלא כדין ובהיעדר חשיפה מצדו לתביעת השבה מצד קרן הפנסיה: "אף אם הנתבע היה במצוקה כלכלית, אין הדבר מתיר לו לעשות ככל העולה על רוחו ביחס לכספים המגיעים לאשל"א (=אדם שמונה לו אפוטרופוס), ומאחר שהנתבע כלל אינו מתכחש כי עשה כן, הרי שכספים אלה יש להשיב לעיזבון המנוח".
למסקנה שונה הגיע השופט ביחס לכספים שנמשכו אחרי מות האב. מאחר שמדובר בכספי פנסיה שהופקדו לחשבון המנוח בטעות, הם אינם מהווים כספי עיזבון וצפויה לגביהם תביעת השבה מצד קרן הפנסיה, שתעמיד את הבן בסיכון כפול ללא הצדקה.
בנסיבות אלה נקבע שהנתבע ישלם לאחותו, כיורשת רבע מהעיזבון, 34 אלף שקל מתוך 136 אלף השקלים שנמשכו טרם מות האב ואותם חויב עקרונית להשיב.
• לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
• הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
• ב"כ התובעת: עו"ד שמעון פרץ
• ב"כ הנתבע: עו"ד נופר סוויסה
• עו"ד ליטל לומברוזו אסרף עוסקת בירושות וצוואות
• הכותבת לא ייצגה בתיק
• בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של אתר פסקדין
• ynet הוא שותף באתר פסקדין