אזהרות הנגיד והכלכלנים מהרפורמה המשפטית
אחרי המחאות של הציבור וכן מחאות ההייטקיסטים, השבוע הצטרפו שתי התנגדויות משמעותיות לרפורמה המתוכננת של ראש הממשלה בנימין נתניהו שר המשפטים יריב לוין במערכת המשפטית. הראשונה הייתה של נגיד בנק ישראל, שהזהיר את נתניהו מכך שסוכנויות דירוג האשראי הבינלאומיות מודאגות מהמצב בישראל ועלולות להיות לכך השלכות משמעותיות על הכלכלה הישראלית. השנייה והנחרצת יותר הייתה של בכירי הכלכלנים ואנשי מנהל העסקים מהאקדמיה בארץ ומהפקולטאות המובילות בעולם, שהזהירו מ"נזק חסק תקדים לכלכלה" במידה שהרפורמה תעבור.
פרופ' אייל וינטר מהמחלקה לכלכלה באוניברסיטה העברית, שחתום גם הוא על העצומה של הכלכלנים, אמר בריאיון לתוכנית "כסף חדש" ב-ynet radio כי "בתחום המשפטי יש חילוקי דעות באקדמיה, יש מומחים מעמדות ימניות שבעד הרפורמה, אבל באופן די מפתיע בקרב הכלכלנים יש קונצנזוס כמעט מוחלט שמדובר בסכנה לכלכלת ישראל". לריאיון המלא האזינו לקטע הרלוונטי ב"כסף חדש" באמצעות הסימניה בנגן שבפתח הכתבה.
מתי נעביר כסף מפייבוקס לביט?
עוד נודע ל-ynet השבוע כי לפי פרק בחוק ההסדרים החדש שיובא לאישור יחד עם תקציב 2023-2024 בחודשים הקרובים צפוי לכלול הוראה לפיה לשר האוצר תהיה הסמכות לחייב בעלים של אפליקציות להעברת כספים לאפשר תקשורת עם האפליקציות האחרות. מדובר למעשה בפגיעה בביט של בנק הפועלים ששולטת בכ-90% מהשוק.
עו"ד טובי האריס, ראש צוות פיננסים רשות התחרות, שהייתה חלק מגיבוש החקיקה בנושא, הסבירה ב"כסף חדש" מה מצב השוק כיום, מה הבעיה בזה ומה המלצות הרשות. "אני לא באה בטענות למי שפיתח והשקיע, אבל גם ההשקעה לא נותנת את הזכות להיות מונופול לעולם ועד, ואם יש לי דרך להנגיש את הפיתרון הזה לכולם וגם לאחרים, אז ביט יכולה לגמרי להישאר בשוק. היא תצטרך פשוט להילחם ולהציע ללקוחות מה שטוב להם", הסבירה האריס. לריאיון המלא האזינו לקטע הרלוונטי ב"כסף חדש" באמצעות הסימניה בנגן שבפתח הכתבה.
מחאת ההייטקיסטים
ברקע לאזהרות, דיברנו השבוע ב"כסף חדש" עם גורמים מתעשיית ההייטק והעסקים הקטנים שהשתתפו ב"מחאת ההייטקיסטים" נגד הרפורמה המשפטית. קרן מור, מנהלת פרויקטים וממארגני מחאת ההייטקיסטים, סיפרה כי "הצעדים הבאים שלנו הם להתרחב למקומות נוספים בארץ, להגדיל את מספר המשתתפים ולגייס עוד חברות שיתמכו במאבק". את הדברים אמרה מור ביום שלישי השבוע, לפני ההודעה של מנכ"לית פאפאיה גלובל, עינת גז, שתוציא את כל כספי החברה שלה מישראל.
"מדובר בהתארגנות ספונטנית של כמה ימים שהביאה אלפי עובדים מכל הארץ, עובדים בחופשת לידה וכאלה שהגיעו מרחוק, בעידן של עבודה מהבית, כולם הגיעו במיוחד כדי להפגין. זה דבר שהוא ממש בדמם של העובדים", אמרה מור, והוסיפה: "אחד הערכים המובילים שתעשיית ההייטק נישאת עליהם זה חופש. חופש הבחירה, גיוון העובדים והיצירה. לא שמעתי על חברה שבאופן רשמי לא תמכה במחאה הזאת". לריאיון המלא האזינו לקטע הרלוונטי ב"כסף חדש" באמצעות הסימניה בנגן >>
הזכויות והחובות של העובד המפגין
ואם במחאות עסקינן, כי נראה שאלו לא עומדות להיפסק בקרוב, בדקנו מה חשוב שהמעסיק והעובד יידעו מבחינה משפטית בכל הקשור להשתתפות בהפגנות ובמחאות. עו"ד רענן קריב, העוסק בדיני עבודה, הסביר ב"כסף חדש" איזה פיצוי מגיע למי שמפוטר בשל דעותיו הפוליטיות, האם מעסיק יכול לא לשלם לעובד על פעילות מחאתית נגד הממשלה במסגרת העבודה ואיפה עובר הגבול בין התבטאות לגיטימית להסתה? לקטע המלא, האזינו כאן >>
"בהשם אנו בוטחים" יתווסף לשטרות בארנק שלכם?
חוץ מענייני הרפורמה המשפטית והמחאות, קרו עוד כמה דברים כלכליים השבוע. אחד מהם הוא הצעת החוק שהונחה על שולחן הכנסת של ח"כים מסיעת ש"ס, לפיה על כל השטרות שמנפיק בנק ישראל יהיה כתוב "בהשם אנו בוטחים". בש"ס טענו כי אין סיבה שהדבר לא יקרה, מאחר שזה לא פוגע באיש שהביטוי יופיע על השטרות. בינתיים, ספק אם הקואליציה תתמוך בהצעה. כתבנו גד ליאור הסביר ב"כסף חדש" מה הסיכוי שההצעה תעבור, מה עומד מאחוריה ומתי הממשלה תביע את עמדתה בנושא. לקטע המלא האזינו לקטע הרלוונטי ב"כסף חדש" באמצעות הסימניה בנגן.
המהלך המסתמן להגבלת היבואנים
אירוע כלכלי משמעותי יותר מהתוספת לשטרות היה הפרסום כי משרד האוצר מגבש הצעת חוק שמבקשת לפרק את הריכוזיות בשוק המזון, בו 10 חברות גדולות שולטות ב-52% ממנו, כאשר מטרתו היא להגביל את מספר המוצרים שלהן שמחזיקים בנתח שוק משמעותי. אביר קארה, לשעבר סגן שר במשרד ראש הממשלה ויו"ר מפלגת חופש כלכלי, הסביר בריאיון ל"כסף חדש מה דעתו על היוזמה, איך צריך להילחם ביוקר המחייה והאם המהלך יוביל להגברת התחרות.
עוד אמר כי "הלוואי שסמוטריץ' יישם את הדברים שהוא מאמין בהם, אם הוא יעשה זאת אתמוך בו תמיכה מלאה. לצערי יש השפעות רבות של מפלגות אחרות, יהדות התורה וש"ס עם כמעט 18 מנדטים מממשים פה תוכניות של חיים על חשבון אחרים. זאת אומרת שיש כאן ציבור שלם בישראל שעובד קשה ומשלם מיסים, ויש ציבור שלם שלא משתתף בתעסוקה לא לוקח חלק, ודווקא הציבור הזה שגדל הכי הרבה באוכלוסייה הוא מקבל הכי הרבה מתנות עכשיו כדי להמשיך לא להשתלב ולא לקחת חלק. הממשלה הזאת נראית כמו פרס לעצלן וקנס ליצרן". לריאיון המלא >>
גם כתבת ynet וידיעות אחרונות נווית זומר הצטרפה לדיון ב"כסף חדש" והסבירה על המהלך המתוכנן של האוצר נגד היבואנים, במי הוא יפגע והאם יש סיכוי שתהיה לו השפעה מהותית על הכיס שלנו. לקטע המלא קפצו לסימנייה הרלוונטית בנגן >>
טירוף המבצעים והחששות באוצר
עוד סיפרה לנו נווית זומר השבוע על ההתנפלות על החנויות והאתר של קסטרו בעקבות המבצע של 3 ב-100 על כל הפריטים. מה קורה לרשתות האופנה ש"מפרגנות" לנו במבצעים כאלה עמוקים עוד מתחילת העונה יחסית, איך זה משפיע על המותג ואיך הסערה נראתה בסניפים של קסטרו. לקטע המלא קפצו לסימנייה הרלוונטית בנגן >>
כתבנו גד ליאור סיפר באותה תוכנית על החששות בקרב הגורמים המקצועיים במשרד האוצר מפני מינוי יועץ משפטי "מטעם" למשרד. בין השאר הסביר כי בכירים באוצר אמרו לו שהלחצים מכיוון משרד ראש הממשלה למנות יועץ במשרת אמון מתחילים להיות אקטיביים, וכי הם מזהירים שאם זה יקרה - הם יפרשו מהמשרד. לקטע המלא קפצו לסימנייה הרלוונטית בנגן.
הבשורה של סופר פארם בעולמות צעצועי המין
לסיום השבוע אירחנו ב"כסף חדש" את לורי שטטמאור, עורכת ערוץ יחסים ב-ynet ומגישת הפודקאסט ותוכנית הרדיו סקס אפיל, לספר על הבשורה של רשת סופר פארם - שהשיקה השבוע רשמית קטגוריה לבריאות מינית, ובכך הפכה לרשת הראשונה בישראל שעושה השקה של ממש לקטגוריה. "קטגוריה 'בריאות מינית' היא בעצם השם הקפיטלסטי של עולמות צעצועי המין", הסבירה שטטמאור.
"זה חלק מטרנט עולמי של בריאות, שכמו שרוצים לאכול טוב ולנוח ולעשות יוגה ומדיטציה, ככה גם רוצים אורגזמות, ובריאות מינית טובה היא לגמרי כבר חלק מהעולמות האלה. בעולם זה מאוד נפוץ בכל מיני רשתות פארם, ובקורונה זה נכנס חזק מאוד לאתרים כי היה משעמם בבית אז כולם הזמינו צעצועי מין. אבל מה שסופר פארם עשתה עכשיו שזה מאוד אמיץ מצדה זה להכניס את זה פיזית לחנויות עצמן, כך שביחד עם המסקרה או האודם נשים יוכלו להביא לדלפק גם את צעצוע המין החדש שלהן". לקטע המלא, האזינו כאן >>