בית משפט השלום בנצרת הוציא לאחרונה צו שיקום כלכלי לאדם שנכנס להליכי חדלות פירעון באוקטובר 2020. השופט עופר חיים שורק האריך את תקופת התשלומים ב-18 חודשים מעבר לברירת המחדל הקבועה בחוק מאחר שהחייב לא הגיש מסמכים מהותיים בנוגע לעסקאות ולגבי תשלום שביצע לאחד הנושים. בסך הכל יוסיף החייב כ-137 אלף שקל לקופת הנושים בתמורה להפטר.
נגד החייב הוגשו 10 תביעות חוב, מתוכן אושרו תביעות בסך כולל של בסך 701,285 שקל. בדצמבר 2021 ביקש הממונה לבטל את ההליך בשל מחדלים שצבר החייב כולל פיגורים בצו התשלומים ואי המצאת מסמכים הקשורים להסתבכותו הכלכלית. הממונה הפנה לכך שמדובר בהליך חדלות פירעון שני של החייב, ושהליך פשיטת הרגל הקודם בוטל ב-2019 בשל מחדלים בהמצאת מסמכים.
החייב ביקש לדחות את הבקשה ולקבוע צו שיקום כלכלי במסגרתו ישלם סך של 79,200 שקל ב-36 תשלומים של 2,200 שקל כל אחד. בית המשפט הורה לחייב להגיש מסמכים בעניין מכירות נכס ושני עסקים ולמסור הבהרה לגבי חוב לאדם בשם "רומן". החייב טען כי מדובר באדם שלו היה חייב 100 אלף שקל שנפרע באמצעות מכירת דירה שהייתה בבעלותו.
בשלב זה הנאמנת טענה כי החייב מקיים אורח חיים פזרני וקיים חוסר בהירות לגבי מקום מגוריו ושימוש בכרטיס אשראי. היא הוסיפה כי החייב לא פעל להמצאת המסמכים שנדרשו ממנו על מנת לקבל תמונה לגבי מכירת נכסיו, גורל התמורה שהתקבלה ואופן התנהלותו.
בחודש שעבר הגיש הממונה דו"ח משלים בו ציין כי החייב הגיש את רוב המסמכים אך עדיין חסרים מסמכים בנוגע להלוואה והפירעון שלה ל"רומן" מתוך עסקת מכר הדירה. הממונה הציעה לקבוע תקופת תשלומים של 56 חושים בסכומים של 2,300-2,600 שקל.
החייב הסכים לקביעת חובת תשלומים בשיעור של 2,300 שקל אך התנגד להארכת תקופת התשלומים מעבר ל-42 חודשים. לגבי החוב לאותו "רומן" טען החייב כי מסר את כל האמת בקשר אליו ומדובר בהלוואה שעמדו מאחוריה גורמים עבריינים שהפעילו לחצים עליו ועל משפחתו.
השופט עופר חיים שורק קבע כי סכום התשלומים יעמוד על 2,400 שקל בחודש לתקופה ראשונה של 24 חודשים. בתום תקופה זו צפויה הבת הבגירה של החייב לסיים את שירות החובה בצה"ל ולא תהיה סמוכה על שולחנו, וצו התשלומים יעמוד על 2,650 שקל בחודש.
באשר לאורך תקופת התשלומים כתב השופט כי בית המשפט רשאי להאריך את תקופת התשלומים מעבר ל-36 חודשים, ברירת המחדל הקבועה בחוק. זאת, במקרה של פגם בהתנהלות החייב.
השופט קבע שבמקרה זה יש הצדקה להארכת תקופת התשלומים מאחר שהחייב לא גילה פרטים חיוניים לגבי מכירת עסקיו, לגבי תשלומים שביצע לנושים מספר שנים טרם מתן צו פתיחת ההליכים ובנוגע לתשלום לנושה בשם "רומן".
"בהתנהלותו זו פגע החייב באפשרות קבלת תמונה מלאה לגבי נכסיו, גורלם והגעה למסקנה ונקיטת הליך בדבר ביטול פעולה להברחת נכסים", נכתב. השופט שקל לחובת החייב גם את העובדה כי הליך פשיטת רגל קודם בעניינו בוטל בשל חוסר שיתוף פעולה.
בסיכומו של דבר הורה השופט על הארכת תקופת התשלומים ב-18 חודשים נוספים מעבר לברירת המחדל, קרי 54 חודשים. בסך הכל יוסיף החייב לקופת הנשייה סך של 137,100 שקל.
• לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
• הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
• שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין
• עו"ד אתי פרץ קינן עוסקת בחדלות פירעון
• הכותבת לא ייצגה בתיק
• ynet הוא שותף באתר פסקדין