10 שנים לאחר תחילת הדיונים בנושא, ועדת העבודה והרווחה של הכנסת אישרה היום (ב') את התקנות להגברת האכיפה של דיני העבודה לעובדי קבלן. הצעד הזה, שמשמעותו בפועל הסדרה של ערך שעת עבודה בהתקשרות בין מזמין שירות לחברת קבלן, מגיע בתום מאבק ארוך שנים של משרד העבודה וההסתדרות בנושא זה. עם זאת, כניסת התקנות לתוקף נקבעהרק ל-1 בינואר 2024 ביחס לחוזי התקשרות חדשים ורק ל-1 בינואר 2025 ביחס לחוזי התקשרות קיימים. בפועל, מבנה התקנות ואופן החישוב שונה ועוצב מחדש באופן שאמור להיטיב עם העובדים.
הדיון בוועדה התנהל על ידי מ"מ יו"ר ועדת העבודה והרווחה, ח"כ יונתן מישרקי, שציין את הקשיים בהגעה להסכמות ואמר כי "פעלנו יחד כדי לשמור על זכויותיהם של העובדים המוחלשים. התקיים כאן שיח מקצועי ומעמיק. פעלנו יחד במטרה להגיע לתוצאה שתשמור בצורה המיטבית על זכויותיהם של העובדים ואני מודה לשר העבודה יואב בן צור שהביא את התקנות לאישור הוועדה לאחר המתנה של למעלה מעשר שנים". יצוין שבחלק מהדיון נכח מטעם הכנסת בוועדה רק ממלא מקום היו"ר.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו, האזינו לפודקאסט הכלכלי היומי "כסף חדש", וסמנו "כלכלה" בהתראות אפליקציית ynet
ראש מטה עובדי הקבלן, אלכס טנצר, אמר בדיון כי "לצערי אין בהסכם מילה אחת על סבסוד ארוחות לעובדי הקבלן ועצוב שארך עשור שלם לאשר את ההסכם הזה שהחלו לדון בו עוד בשנת 2013".
יצוין שבמהלך הדיונים בתקנות הופיעו בפני הוועדה נציגי המעסיקים ומשרד העבודה. בין היתר עלתה בדיונים מחלוקת בנוגע לאופן החישוב של עלויות השכר של העובדים, ונידונה השאלה אם נכון לכלול מראש תשלום של מזמין השירות בגין רכיבי שכר שונים או לקבלם על פי הזכאות בפועל. הוועדה תיקנה לבסוף את התקנות כך שלצדדים המתקשרים תהיה אפשרות לבחור בין שתי האפשרויות לגבי מרבית רכיבי השכר.
מחלוקת נוספת עסקה בשאלת פיצוי המעסיק בגין שעות נוספות שביצעו העובדים. בסוגיה זו נקבע כי ככל שקיום השעות הנוספות סוכם מראש ובכתב, יישא המזמין בעלותן. במידה והדבר לא סוכם מראש, יהיה על הצדדים להגיע להסכמה בנושא.
יצוין שהמהלך כולו החל כחלק מהמאמצים של ההסתדרות לשפר את תנאי ההעסקה בענפי האבטחה, הניקיון וההסעדה, ולייצר אטרקטיביות לעבודה בענפים אלה. ב-2012 נכנס לתוקף החוק להגברת האכיפה של דיני העבודה הקובע את האחריות על מזמיני שירות בנוגע לזכויות עובדי הקבלן המועסקים.
התקנות להגברת האכיפה של דיני עבודה נועדו לקבוע את רכיבי השכר המרכיבים את ערך שעת עבודה, וכן את ערך שעת העבודה לעובד קבלן לפי סוגי שירות שונים. במשך השנים נדחו טיוטות תקנות אחדות שהועלו בעניין. אולם, לפני כשנה וחצי קיבל משרד העבודה את ההצעה שהגישה ההסתדרות באמצעות סמנכ"ל כלכלה ומדיניות אדם בלומנברג ובתיאום עם ארגון חברות השמירה והאבטחה ועם ארגון חברות הניקיון.
עיקר ההתאמות התייחסו לאופן חישוב התקנות ביחס לערך השעה, שהוגדר כפרמטר ולא כשכר מינימום, ליצירת מחשבון שכר למזמיני השירות באתר משרד העבודה, ולקביעת רכיבי התחשבנות מול הוצאה בפועל.
לאחר עיכובים עקב מערכות בחירות חוזרות ונשנות, בשבועות האחרונים נערכו סבבי דיונים בוועדת העבודה והרווחה בניסיון לטפל במחלוקות שנתגלעו בין הצדדים בנוגע לטיוטת התקנות. צוות ההסתדרות, בראשו אלכס מילר, מאגף קשרי ממשל ושונטל קולט מאגף כלכלה ומדיניות, הובילו לתיקון טיוטת התקנות ולהגעה להסכמות עם משרד העבודה והארגונים השונים.
בהסתדרות אמרו היום כי התוספת לתקנות תוביל לעלייה משמעותית ביכולת האכיפה והבקרה על מכרזי כוח אדם בענפי השמירה, הניקיון וההסעדה, תבטיח שכר הולם, תביא לעלייה משמעותית במיצוי הזכויות של העובדים בענפים אלו, וגם תמנע "מכרזי הפסד". זהו למעשה כלי משלים ליכולת האכיפה על מזמיני השירות, להסדיר את התשלום בין המזמין לקבלן ולמנוע ניצול של עובדים.
שונטל קולט ציינה, כי "ההסכמות לתיקון התקנות הושגו כעשור לאחר חקיקת החוק להגברת האכיפה של דיני העבודה. התקנות החדשות יסייעו מאוד למנוע פגיעה בעובדים מוחלשים".
מנכ"לית ארגון חברות הניקיון, עו״ד ורוניקה רוזנברג: "תקנת ערך השעה החדשה כבר לא תנקוב בשכר המינימום על מנת להסליל את עורכי המכרזים והמתחרים לאמת המידה הזו וזה בהחלט שינוי משמעותי בענף. בשעה טובה, השימוש הפרקטי בתקנה יהיה באמצעות מחשבון דיגיטלי שישקף את כל העלויות של אספקת השירות, דבר שימנע מכרזי הפסד לחברות, במקביל כמובן לעיגון זכויות העובדים. מדובר בהישג גדול שחיכינו לו הרבה שנים ואני מברכת עליו. אין לי ספק שלקחנו את ענף הניקיון והעוסקים בו צעד משמעותי קדימה".