משרד האוצר עומד לבצע לראשונה זה חודשים רבים הנפקת ענק במיליארדי דולרים של אגרות חוב של מדינת ישראל בקרב גורמים בחו"ל, כדי לממן את הגירעון הגדול בתקציב המדינה.
החשב הכללי במשרד האוצר, רו"ח יהלי רוטנברג, הגיע ללונדון בימים האחרונים כדי לפגוש את נציגי המשקיעים הגדולים בעולם לקידום ההנפקה.
1 צפייה בגלריה
 החשב הכללי יהלי רוטנברג
 החשב הכללי יהלי רוטנברג
החשב הכללי יהלי רוטנברג
(צילום: נועם מושקוביץ דוברות הכנסת)
הפעם האחרונה שמדינת ישראל ביצעה הנפקה גדולה בחו"ל הייתה לפני 10 חודשים, ב-5 במרץ 2024. הנפקת החשב הכללי אז למימון צרכי המלחמה הייתה בהיקף שיא שביצעה מדינת ישראל בסכום כולל של 8 מיליארד דולר. אגרות החוב שנמכרו היו לתקופות של 5, 10 ו-30 שנה. ההפתעה אז הייתה שנוכח האמון במדינת ישראל, שמעולם לא פיגרה בהחזרת חובות, הצטברו ביקושים להנפקה בהיקף של 25 מיליארד דולר. הריבית שנקבעה במרץ אשתקד הייתה בשיעורים של 5.4% ועד 5.75%, שנחשבה לריבית יחסית טובה.
‏כידוע, לאורך כל השנים אחד מערוצי המימון החשובים במיוחד של המדינה לכיסוי גירעונות היה באמצעות הנפקות בינלאומיות בהובלת החשב הכללי במשרד האוצר.
בזמן הקורונה, וגם בזמן המלחמה, השווקים הבינלאומיים היוו ערוץ מימון חשוב ועמוק שאיפשר לממשלה להוריד "לחץ" מהשוק המקומי ולמתן את סביבת התשואות וזאת למרות חובות עצומים שהיה צורך לייצר בהנפקות על מנת לממן את הגירעון הממשלתי הגבוה.

התחממות בגבול הצפון עלולה לפגוע בעיתוי ההנפקה

‏יש לציין כי בשבועות האחרונים, עם ההתפתחויות האחרונות בסביבה הגיאו-פוליטית, בעיקר הפסקת המלחמה בגבול לבנון, חיסול מנהיגי החיזבאללה וחמאס, ויצירת הרתעה ראשונית מסוימת מול איראן, נרשמה ירידה משמעותית של מרווח הריבית לעומת מדינות מתקדמות אחרות, שבו יכולה ישראל לגייס כספים בחו"ל. זאת, לעומת שיא במרווחים ע"פ פרוץ המלחמה. כיום מחשבים בנקים ובתי השקעות בינלאומיים שצפויים להשתתף במכרז הבינלאומי ולרכוש אגרות חוב של ישראל ירידה של ממש בסיכון שהשווקים רואים כעת בהלוואת כספים למדינת ישראל. כפי שנודע, חלה במקביל עליה בהתעניינות של משקיעים בינלאומיים בישראל.
כאמור, החשב הכללי רו"ח יהלי רוטנברג נמצא כעת בלונדון בסבב פגישות עם משקיעים, וההערכות הן שתיבחן הנפקה בינלאומית במיליארדי דולרים (או באירו) כבר בשבועות הקרובים.
יצוין שעיתוי הנפקות כאלה תלוי כמובן בגורמי השוק השונים ובהתפתחויות שיחולו בשטח. חידוש המלחמה בגבול הצפון או עימות מחודש עם איראן עלולים לדחות את ההנפקה. מהסיבה הזאת מצפים כעת בעולם הפיננסי להנפקה ישראלית בתוך ימים כדי להקדים התפתחויות שעלולות שוב לייקר את הריבית על אגרות החוב של מדינת ישראל.