מה עושים עם המינוס, כמה משלמים על הדירה, איפה הייתה החופשה האחרונה ועל איזו הוצאה מצטערים במיוחד? אנשים מרחבי הארץ מספרים בגילוי לב על החיים עצמם, לפני ובצל המלחמה. והפעם: משפחת גיצין-אדירם, מתל אביב.
בצילום: מילנה (47), אריאל (47), תאו (17), כרם (13).
הדירה: 4 חדרים בלב העיר. משלמים 7,900 שקל. אריאל: "אנחנו 17 שנה בדירה הזו. היא חמודה ויש חניה". מילנה: "אני מתה למרפסת, לצאת בבוקר לשתות קפה, וקצת התחיל להיות צפוף, אבל ברור לנו שאי-אפשר לעזוב את הדירה הזו כי מה אני אמצא במחיר הזה. זה צרות של עשירים".
איך הכרתם? אריאל: "אנחנו יחד מהתיכון. למדנו באותה שכבה בחולון, ובתל אביב אנחנו מגיל 20. מבחינתי זו העיר היחידה שאני יכול ורוצה לגור בה. אנחנו בלב העיר ברחוב שקט ורגוע יחסית, משלבים את היתרונות של העיר ולא ממש מרגישים את החסרונות שלה". מילנה: "אנשים חושבים שמי שגר פה כל היום מבלה ויוצא, אבל זה בדיוק הפוך. מרוב שיש לך את זה מסביב, אתה לא זקוק לזה. יש לך את הבר ואת בתי הקפה השכונתיים, ומעבר לזה אני לא צריכה דבר. יש לנו קהילה של השכונה שלנו, ואם תשאל אותי על כמה רחובות מפה – אני לא מכירה. אנחנו עובדים יחד מהבית והכל קרוב וברגל. הופעה, סרט, בית קפה או קניות הכל כאן.
אריאל: "אני את הקניות עושה בשוק הכרמל, שלוש פעמים בשבוע. יש לי קצב, דייג, ואת האיש של הגבינות. הם כבר יודעים שאני בא".
מה עושים? מילנה: "אני ניהלתי את המוזיאון בבת ים ואריאל עבד בעיתונות. ואז יצאתי לנהל את הביתן הישראלי בתערוכת האמנות בוונציה, וכשחזרתי שברנו את הראש מה עושים עם תחום התרבות ואיך אנחנו הולכים להתפרנס, וב-2017 הקמנו את זומו – המוזיאון הנייד. אחד מכל חמישה ילדים מגיע פעם אחת עד גיל 18 למוזיאון. יש אנשים שזה שלהם ומרגישים בנוח להיכנס למוזיאון, ויש רבים שמרגישים שזה של מישהו אחר. מוסדות התרבות צריכים להיות של כולם, וברגע שאתה לא מרגיש בעלות על מוסדות התרבות שלך ועל המרחבים שלך – אתה לא שייך. שייכות זה הדבר הכי חשוב ובתור ילדה שהיגרה לפה בגיל שנה זה דבר שתמיד חיפשתי. החלטתי שאני רוצה לשנות את זה ולגרום לזה שהתרבות תהיה שייכת לכולם".
לשנות? מילנה: "אני חושבת שהנקודה שבה משהו התערער אצלי הייתה בבחירות שביבי ניצח את בוז'י. הכל הראה שבוז'י הולך לנצח אבל קמנו יום אחרי הבחירות עם ביבי. פתאום הבנתי שאני לא מכירה אף בן אדם שהצביע ביבי ושאני חייבת לצאת מהבועה שלי. רציתי לשמוע ולהקשיב, ועשינו את זה דרך זומו".
זומו? מילנה: "אנחנו מגיעים לערים שונות – היינו כבר בירוחם, ערד, לוד, יפו, נהריה ועוד – ופוגשים אנשים ובני נוער, יושבים איתם, מקשיבים ומנסים להבין מה יש להם ומה חסר. יש לנו צוות של אמנות, חינוך, קהילה, עיצוב והפקה, ואנחנו ממפים את העיר ואת מה שיש בה ואז יוצאים לעבודה על התערוכה. אנחנו מביאים אמנים שיעשו פרויקטים מבוססי קהילה, למשל בשיתוף מורים וגננות או עם קבוצות ספורט בעיר. הרעיון הוא להציג תערוכות מתחלפות שנוצרות יחד עם הקהילות המקומיות. המוזיאון נמצא בעיר חודש וחצי, ובזמן הזה יש סביבו המון פעילות של תרבות, מורשת, חינוך וקהילה, והכל כמובן בחינם". אריאל: "הרעיון הוא לדבר בגובה העיניים. אני לא בא להנגיש אמנות, אלא מנסה להביא את האמנות הכי טובה שאפשר, אבל לחבר את זה לאנשים, כי כל אחד יכול ליהנות ולקחת משהו מזה. מוזיאון מעורר קונוטציה מנוכרת, ואצלנו אני רוצה שתרגיש בבית ושזה חלק מהחיים. לכן, למשל, כל מי שנכנס לזומו מקבל תה ועוגייה. זה לא סתם – מוזיאון ותרבות צריכים להיות חלק מהחיים. הזומו הקרוב ייפתח ב-20 בדצמבר בשער הנגב בקיבוץ ברור חיל".
ברור חיל? מילנה: "התערוכה, שתיפתח בחדר האוכל של הקיבוץ, תעסוק בנושא החזרה הביתה וההתאספות המחודשת של הקהילות. יש בחדר האוכל, ובאוכל בכלל, משהו מנחם ומחבר, וזה גם עניין של זהות. אחת העבודות במוזיאון תהיה אפייה של לחם פעמיים-שלוש ביום". אריאל: "ברגע שזה מתחיל וזומו נפתח – קורה קסם וזה מידבק".
כסף? מילנה: "זו עמותה ללא מטרות רווח, ואנחנו מגייסים כסף מקרנות ומקווים שגם המדינה תשתתף מתישהו". אריאל: "אני חושב שזה היה צריך להיות פרויקט לאומי. שנינו עזבנו עבודות מתגמלות יותר כדי להקים את הדבר הזה, כי אנחנו באמת מאמינים שזה חשוב. אנחנו מתפרנסים בצנעה, אבל אנחנו בסדר". מילנה: "יש חששות כלכליים. אנחנו מחזיקים עשרה אנשים במשרה מלאה, וזו אחריות גדולה".
הבילוי שלכם? אריאל: "חו"ל. פעם בשנה לוקחים את כל המשפחה לחודש כדי לצאת מהחיים שלנו. חזרנו עכשיו מטיול קרוואן בנורווגיה". מילנה: "אוכל בעולם. היינו פעמיים בנומה בדנמרק, שזו אחת המסעדות הכי מדהימות שיש". אריאל: "זו גאונות של חיבור בין חוויית החך וחוויית האירוח. זה שיעור פסיכי לאיך שמים לב לפרטים הכי קטנים. כשאתה נכנס לנומה, כל אנשי הצוות עוצרים ובאים לברך אותך. בהתחלה אתה לא מבין מה קורה, אבל זה ממשיך לאורך כל הערב ואתה עובר חוויה שהיא מחכימה, מעשירה וטעימה".
רוצים להשתתף במדור? כתבו ל: Assi-h@yedioth.co.il