בית המשפט למשפחה בנוף הגליל-נצרת אישר לאחרונה צוואה של אישה שהורישה את כל רכושה לבתה, תוך נישול עשרת ילדיה האחרים. השופט מחמוד שדאפנה דחה את טענת שאר האחים שלפיה הצוואה פסולה מאחר שהיא מנוסחת בעברית, שפה שבה אימם כביכול לא שלטה.
בשלהי 2011 ערכה המנוחה את הצוואה ולפני כחמש שנים הלכה לעולמה בגיל 89. בהתנגדות שהגישו עשרת האחים המנושלים נטען שאחותם הזוכה הייתה מעורבת בעריכת הצוואה והפעילה על אימם השפעה בלתי הוגנת.
1 צפייה בגלריה
צוואה ירושה אילוס אילוסטרציה
צוואה ירושה אילוס אילוסטרציה
אילוסטרציה
(shutterstock)
לטענתם היא נהגה לצרוח עליה, למשוך ממנה כספים ולמנוע ממנה צרכים מינימליים כמו מזון. אחד האחים סיפר שבהזדמנות אחת הבחין באימו יושבת על כיסא גלגלים במרפסת בשיא החום, אחרי שהאחות הניחה אותה שם.
לגבי הניסוח בעברית טענו האחים שאימם תקשרה בעיקר בערבית-עיראקית, ומשכך אין הוכחה שהבינה את צוואתה. הם הוסיפו שזו הסיבה שבגינה אימם הועסקה כשוטפת כלים בבית חולים – עבודה שלא מצריכה ממנה לפגוש אנשים ולשוחח עמם.
מנגד טענה האחות הזוכה כי הגם שהאם התקשתה פה ושם עם כמה מילים, בסך הכול היא שלטה בעברית והבינה את הצוואה - שמשקפת את רצונה. היא הוסיפה שאימה לא הייתה תלויה בה אלא עצמאית לחלוטין, כך שאין יסוד לטענה כי הופעלה עליה השפעה בלתי הוגנת.
ואכן, השופט שדאפנה קבע שלא הוכחה השפעה בלתי הוגנת שהביאה אותה לערוך את צוואתה. הוא הדגיש שמצב האם הידרדר רק בחלוף חמש שנים מעריכת הצוואה, במהלך 2016 - אז קיבלה אירוע מוחי - ורק ממועד זה ואילך הפכה לתלותית ומבולבלת, וכן נפגע כושרה הגופני והשכלי.
עו"ד דוד ידידעו"ד דוד ידידצילום: שלומי יהושע
אינדיקציה חזקה לכך שהצוואה משקפת את רצון המנוחה נמצאה בעדות עורך הדין שניסח אותה. הוא סיפר ששאל אותה במהלך פגישתם מה היא מעוניינת לכתוב בצוואה והלה השיבה: "אני רוצה לתת את כל מה שיש לי לבתי". לדבריו, גם אחרי שהקשה עליה והזכיר שיש לה ילדים נוספים, היא התעקשה: "אני בטוחה ואעשה מה שאני רוצה".
השופט נתן אמון בעדות עורך הדין ואימץ אותה. "לא מצאתי כל טעם לפקפק בעדותו, ולא הובאו ראיות מטעם המתנגדים להפריכה", הדגיש.
אשר לסוגיה הנוספת שבמחלוקת, שליטת האם בשפה העברית, העידה מזכירתו של עורך הדין – ששימשה כעדה לצוואה – כי המנוחה דיברה עברית שוטפת, וכי השיחה עמה במעמד החתימה נוהלה בשפה זו.
לזאת הוסיף השופט את העובדה שמדובר בצוואה פשוטה ביותר הכוללת הוראה להוריש את כל הרכוש לבת. מסקנתו הייתה שרמת העברית של המנוחה, הגם שלא הייתה גבוהה, הספיקה לה כדי לפרט את רצונה בפני עורך הדין ולערוך צוואה קצרה. לפיכך קבע שהצוואה תקוים ככתבה וכלשונה. האחים חויבו לשלם לאחותם 15 אלף שקל הוצאות ושכר טרחת עו"ד.
• לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין • ב"כ התובעת: עו"ד איילת נוף • ב"כ המתנגדים 6-1 ו-10-8: עו"ד אתי רובין ואח' • עו"ד דוד ידיד עוסקת בירושות וצוואות • הכותב לא ייצג בתיק • בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של אתר פסקדין • ynet הוא שותף באתר פסקדין