הריבית בארה"ב הופחתה הערב (חמישי) ברבע אחוז לשיעור של 4.5% עד 4.75%. זאת לאחר שהאינפלציה השנתית במדינה ירדה לשיעור של 2.4% בשנה. מדובר בהורדה שנייה ברציפות, אחרי שבהחלטה הקודמת הפד החליט להוריד את שיעור הריבית ב-0.5%. יצוין שבכך הושוותה לראשונה מזה תקופה ארוכה הריבית בארה"ב לשיעור הריבית השנתי בישראל.
בה בשעה שהריבית בארה"ב ירדה, וצפויות גם הורדות ריבית נוספות באיחוד האירופי ובמדינות מתקדמות נוספות, בישראל לא רק שלא צפויה בקרוב הפחתת ריבית – אלא שיש אפשרות שהריבית תועלה בראשית 2025.
הוועדה המוניטארית של הפד מסרה לאחר ההחלטה כי כלכלת ארה"ב עדיין מתרחבת בצורה מדודה, אבל התייחסה לאכזבה משוק העבודה: "מתחילת השנה תנאי השוק לרוב התמתנו".
במסיבת העיתונאים אחרי ההחלטה, דיבר פאוול על הבחירות בארה"ב: "בטווח הקרוב לבחירות לא יהיו השפעות על ההחלטות שלנו". מנגד, פאוול אמר כי שינוי בממשל עלול להשפיע על מדיניות הפד, כשהוא שוקל הורדת ריבית עתידית: "באופן עקרוני, ייתכן שכל מדיניות ממשלתית או מדיניות שתיושם על ידי הקונגרס עשויה להשפיע כלכלית לאורך זמן. לכן, יחד עם אינספור גורמים אחרים, תחזיות של השפעות כלכליות אלה ייכללו במודלים הכלכליים שלנו ויילקחו בחשבון".
עוד אמר פאוול: "העבודה בנוגע לאינפלציה עוד לא הסתיימה. אנחנו מאמינים שעם כיול מחדש מתאים של עמדת המדיניות שלנו, נוכל לשמור על חוזקו של שוק העבודה בזמן שעמדת המדיניות שלנו מאפשרת התקדמות נוספת לעבר יעד האינפלציה. אנחנו כמובן לא מכריזים על ניצחון, אבל אנחנו מרגישים שהסיפור עקבי מאוד עם המשך ירידת האינפלציה, בנתיב משובש, במהלך השנתיים הקרובות והתייצבות סביב 2%".
ומה קורה בישראל?
בסוף השבוע הבא תפרסם הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה את מדד חודש אוקטובר, שצפוי לעלות בשיעור של 0.5%-0.7%. כל עלייה מעבר לשיעור של 0.5%, השיעור שבו עלה המדד באוקטובר 2023, יעלה את שיעור האינפלציה השנתי בישראל.
כיום, שיעור האינפלציה בישראל עומד על 3.5% בשנה. בכל החודשים הקרובים צפויים מדדי המחירים לצרכן להיות גבוהים יותר מאשר בחודשים המקבילים אשתקד, ולכן צופים בבנק ישראל שהאינפלציה תגיע בינואר הקרוב לשיעור שנתי של כמעט 4.5%. במצב כזה, בנק ישראל עלול להעלות את הריבית ב-0.25%, ל-4.75%.
באוקטובר אשתקד, החודש שבו פרצה מלחמת חרבות ברזל, עלתה, כאמור, האינפלציה בישראל בשיעור של 0.5%, אולם בשלושת החודשים הבאים שאחרי פרוץ המלחמה נרשמו מדדים שליליים ונמוכים במיוחד: בנובמבר 2023 נרשם מדד שלילי של 0.3%, בדצמבר ירד המדד ב-0.1% ובחודש ינואר 2025 נרשם מדד אפס.
בבנק ישראל ובבתי ההשקעות צופים שעד ינואר תזנק האינפלציה השנתית במצטבר באחוז שלם, ובכך תתקרב, כאמור, לכ-4.5%. נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, לא שלל לאחרונה אפשרות של העלאת ריבית, בניגוד למגמה העולמית, במקרה של התגברות האינפלציה.
פורסם לראשונה: 08:47, 07.11.24