הבנק המרכזי של ארה"ב, הפד, צפוי להודיע הערב (חמישי) על הורדת הריבית ב-0.25%, לשיעור שנתי של 4.5%-4.75%. זאת לאחר שהאינפלציה בארה"ב ירדה בחודש החולף ל-2.4%. בכך, יושווה שיעור הריבית בארה"ב לאחר זמן רב לריבית הבסיסית של בנק ישראל, שעומדת מאז ה-1 בינואר השנה על שיעור של 4.5%.
בה בשעה שהריבית בארה"ב תרד הערב, וצפויות גם הורדות ריבית נוספות באיחוד האירופי ובמדינות מתקדמות נוספות, בישראל לא רק שלא צפויה בקרוב הפחתת ריבית – אלא שיש אפשרות שהריבית תועלה בראשית 2025.
בסוף השבוע הבא תפרסם הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה את מדד חודש אוקטובר, שצפוי לעלות בשיעור של 0.5%-0.7%. כל עלייה מעבר לשיעור של 0.5%, השיעור שבו עלה המדד באוקטובר 2023, יעלה את שיעור האינפלציה השנתי בישראל.
כיום, שיעור האינפלציה בישראל עומד על 3.5% בשנה. בכל החודשים הקרובים צפויים מדדי המחירים לצרכן להיות גבוהים יותר מאשר בחודשים המקבילים אשתקד, ולכן צופים בבנק ישראל שהאינפלציה תגיע בינואר הקרוב לשיעור שנתי של כמעט 4.5%. במצב כזה, בנק ישראל עלול להעלות את הריבית ב-0.25%, ל-4.75%.
באוקטובר אשתקד, החודש שבו פרצה מלחמת חרבות ברזל, עלתה, כאמור, האינפלציה בישראל בשיעור של 0.5%, אולם בשלושת החודשים הבאים שאחרי פרוץ המלחמה נרשמו מדדים שליליים ונמוכים במיוחד: בנובמבר 2023 נרשם מדד שלילי של 0.3%, בדצמבר ירד המדד ב-0.1% ובחודש ינואר 2025 נרשם מדד אפס.
בבנק ישראל ובבתי ההשקעות צופים שעד ינואר תזנק האינפלציה השנתית במצטבר באחוז שלם, ובכך תתקרב, כאמור, לכ-4.5%. נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, לא שלל לאחרונה אפשרות של העלאת ריבית, בניגוד למגמה העולמית, במקרה של התגברות האינפלציה.