ענף הנדל"ן סובל מהאטה משמעותית בהיקפי העסקאות בחודשים האחרונים. בעוד הסיבה המרכזית לכך היא הריבית המטפסת מאז אפריל האחרון, התוצאה היא צניחה ברכישת דירות חדשות ודירות יד שנייה. אולם ההאטה בעסקאות אינה מצביעה על האטה בביקוש, לא מצד זוגות צעירים או משקי בית חדשים ולא מצד משפרי דיור, שהם עיקר השוק. אז מה עושים כשרוצים לקנות, אבל הדירות יקרות מדי או המומנטום בשוק לא מאפשר? – יש מי שממתין, ויש מי שמחליט לשפץ. שיפוץ הנכס יכול להוות פתרון נקודתי או מקיף, בהוצאה כספית במנעד רחב מאוד. עם זאת שיפוץ הוא תהליך מורכב, שיש להיערך אליו היטב ולדעת איך לנהל אותו באופן הנכון ביותר.
אם שיפוץ הוא הכיוון שאתם חושבים עליו, גיבשנו עבורכם, בסיוע התאחדות קבלני השיפוצים, את הנקודות החשובות בתהליך. אגב, מי שבכל זאת מתקדם לרכישת דירה חדשה, ימצא עצות זהב להתנהלות נכונה במהלך השינויים והשדרוגים בהמשך הכתבה.
לפני הכול: סוף מעשה במחשבה תחילה
הכנה מוקדמת היא חלק חיוני בתהליך. רגע לפני שאתם יוצאים לדרך, שבו רגע וחשבו מה התקציב שאתם יכולים לעמוד בו. אחרי שהבנתם היכן אתם עומדים - קחו עוד כ־25% אחוז מהתקציב לצורך הפתעות, עליות מחירים, שינויים שעשויים לקרות בדרך, ריהוט ואביזרים שאולי תחליטו להוסיף בהמשך ועוד. נקודה נוספת שחשוב לתת עליה את הדעת עוד בחישוב המוקדם קשורה לדרך המימון העדיפה: הלוואה, חיסכון, קרן השתלמות או כל דרך אחרת. לכל משק בית יש שיקולים שנכונים לו בכל נקודת זמן. יש להקדיש מחשבה נוספת ללוחות הזמנים - כמה זמן אתם רוצים או יכולים להקדיש לתהליך, האם אתם יכולים לפנות את הבית במידת הצורך, כיצד הלו"ז המשוער (הוא תמיד יהיה משוער, וכך יש להתייחס אליו) של בעלי המקצוע השונים מתאים ללו"ז הפרטי שלכם וכיצד אתם מתכננים גם להיות זמינים לבעלי המקצוע. דבר נוסף שצריך להילקח בחשבון הוא השכנים וועד הבית בבניין המגורים - כשמדובר בדירה, ושכנים - אם מדובר בבית פרטי. עבודות שיפוץ – קטנות וגדולות – גוררות רעש, אבק, פינוי פסולת, מה שיצריך לעיתים התקנת שרוול פינוי ומכולה. מומלץ לעדכן את השכנים מראש וגם לדאוג שבעלי המקצוע ישמרו על החוק בכל הקשור לפינוי, רעש ושעות עבודה.
התזמון: בקיץ עמוס, בחורף פחות
נתחיל בשורה התחתונה מפי אנשי המקצוע - בקיץ עמוס, בחורף פחות. זה משהו שכדאי לקחת בחשבון כשמתחילים בתכנון השיפוץ הראשוני. נכון שבישראל רוב השנה שורר מזג אוויר נעים עד קיצי, אך יש עונות שבהן השיפוצניקים עובדים פחות (בעיקר בחוץ). אם אתם מעוניינים בשיפוץ פנים, ניתן ואולי אף רצוי לתכנן אותו לעונת החורף, שבה קבלני השיפוצים פחות עמוסים בעבודות, ויש שיגידו שזה אפילו ישתלם לכם מבחינת זמנים ומחירים. נוסף על כך ככל שתבחרו לפעול בעונה עמוסה יותר, אנשי המקצוע לא פעם מתחייבים מראש למספר עבודות. מצד אחד ייתכן שבשל העומס יקפידו יותר על לוחות הזמנים, אך מצד שני ריבוי עבודות והתחייבויות, לצד סיכון לאירוע בלת"ם (בלתי מתוכנן), עשויים ליצור בעיה.
ניהול ופיקוח: גוזלים זמן ודורשים מקצועיות
להשגיח על השיפוץ ולנהל את בעלי המקצוע השונים - זה משהו שנשמע על הנייר פשוט, קל ונוח. במציאות - זה לא. בהתאחדות קבלני השיפוצים מספרים, כי לא מעט לקוחות בטוחים שיש להם זמן להשקיע בשיפוץ הבית וניהול הקבלנים, אבל הסטטיסטיקה מלמדת שלמעלה מ-85% מהשיפוצים מנוהלים בסופו של דבר על ידי קבלנים מורשים, אדריכליות ומעצבות פנים. המסקנה - אין תחליף לניסיון מקצועי ולניהול ופיקוח על פרויקטים. אם היקף השיפוץ קטן, יכול להיות שניהול ופיקוח העבודות רלוונטי לבעל הבית. אבל ככל שההיקף עולה – כך גם מורכבות הניהול והפיקוח. חשוב להיות מודעים לסוגיה ולהבין את המשמעות והחשיבות. בסופו של דבר אנשי המקצוע, שעושים את העבודה, יודעים איך לנצח על התזמורת הזו שנקראת שיפוץ, ולא פעם יידעו להעניק גם ערך מוסף, בין היתר באמצעות הוזלת עלויות ופיקוח על אנשי המקצוע בשטח ובזמן אמת.
הבסיס לתהליך: כתב הכמויות
אחרי שבחרתם את אנשי המקצוע, שיוציאו את פרויקט השיפוץ לפועל, הגיע הזמן לקחת את כל הרעיונות, התוכניות וגם החלומות, ולהוריד אותם לשולחן הסרטוט והתכנון. זה הזמן להכיר את אחד המונחים החשובים בעולם הבנייה והשיפוץ - כתב הכמויות. מדובר ברשימה, שמהווה חלק חשוב של התהליך, קובעת מסגרת ובסופו של דבר היא גם חלק מההסכם שייחתם בין שני הצדדים ויהווה אסמכתה גם למקרים שבהם לא הכול ילך חלק. חשוב לעבור על ההסכם ועל כתב הכמויות בצורה מדויקת ומדוקדקת, להשוות הצעות שונות שהתקבלו, ולבחון את כל הסעיפים. כשכתב הכמויות מהודק, יהיה ניתן להשוות בין הצעות הקבלנים השונים ולקבל תמונה כמה שיותר ברורה. כמו כן כתב הכמויות יכלול עמידה בלוחות זמנים הגיוניים, אשר ייקבעו מראש, יאושרו וייחתמו עם הקבלן המאושר, שיקדם את שיפוץ הבית. יש לזכור כי בכל כתב כמויות יש להוסיף סעיף תוספות בעבודה, על מנת לעמוד ולהתיישר עם התקציב והתוספת באופן שנקבע מראש ואינו פרוץ.
בדיקה מוקדמת: הצעות מחיר והמלצות
כמו בכל רכישה או התנהלות צרכנית וכלכלית נכונה – לכל שירות, מוצר או עבודה שווה ומומלץ לקבל מספר הצעות מחיר. המחמירים טוענים, כי לפני שניגשים לפרויקט שיפוצים, חשוב לפנות את הזמן ולבחון לפחות שניים-שלושה אנשי מקצוע בכל תחום, זאת על מנת לאמוד את הסכום הממוצע בשוק וכן לקבל מגוון של הצעות ובמקביל, ולא פחות חשוב, כדי לבחון את האדם עצמו. בהתאחדות קבלני השיפוצים מדגישים, כי שלב זה הוא גם הזמן הנכון לבקש את התעודות המתאימות מאנשי המקצוע, לקבל המלצות מלקוחות קודמים, ולגבש פרספקטיבה מלאה על המחיר לבעל המקצוע הספציפי לצד היקף העבודות כולן יחד. חשוב להקפיד שהצעות המחיר וגם כתבי הכמויות יגיעו בכתב, באופן מסודר, כזה שיאפשר לכם להבין ולהכין את המסגרת התקציבית.
המחיר הוא לא הכול: הזול שעשוי לעלות ביוקר
מי שמשלם בזול, עולה לו בסוף ביוקר. את הקלישאה המפורסמת אנחנו מכירים משפת היומיום, אך דווקא בעולמות השיפוץ המשפט הזה זוכה למשנה תוקף משמעותי. קיימת לא פעם סברה, שהצעת המחיר הזולה ביותר תהיה גם הטובה ביותר, ושהמחיר בסופו של דבר הוא הרכיב החשוב ביותר. אבל לא תמיד זה המצב, ולעיתים לצד הצעת המחיר הזולה ביותר, עשוי גם להגיע חוסר מקצועיות, אי בדיקת רישיונות מתאימים או ביטוחים. בהתאחדות מזהירים, כי מספיקה טעות אחת של קבלן שיפוצים שנותן מחיר זול מאחרים, ומבחינה כלכלית ייתכן שהוא לא יוכל לסיים את הפרויקט. מצב כזה עשוי להביא להתחלה של תהליך שדומה לכדור שלג במדרון, אשר יכול להסתיים בהארכות זמן, דרישות תשלום נוספות ובמקרים חריגים אף החלפת קבלן. "מבדיקות שערכנו", כך בהתאחדות קבלני השיפוצים, "ניכר כי רובן המוחלט של ההצעות הזולות ביותר מתקבלות על ידי קבלנים שלא עברו הסמכות מקצועיות, לא נרשמו כקבלנים רשומים ברשם הקבלנים ואף מעסיקים לפעמים עובדים ללא ביטוחים ואשרת עבודה". בשורה התחתונה – יש לבחון את הצעות המחיר שמתקבלות מכל כיוון, ולדאוג לתמונה המלאה ולמענה מלא בכל התחומים מצד בעלי המקצוע. המחיר הוא לא הכול.
בלי הפתעות: לקבוע מראש תנאי תשלום
אחת ההמלצות החשובות ביותר, שחוזרות לאורך השנים, מתייחסת לניהול כספים למול ספקים וקבלנים. במקרה של שיפוץ, ייתכן שיש גורם אחד, וייתכן שישנם גורמים רבים. אבל מה שצריך להיות ברור מראש, הוא מועדי התשלום, מקדמות - אם יש צורך בכאלו, תשלום על חומרים ועוד תנאים או תחנות תשלום במהלך השיפוץ. הדברים צריכים להופיע בחוזה. טיפ של גורמים בתחום – לגיטימי לשלם מקדמה, אך מקובל שהיא תהיה עד לסכום של כ-20% אחוז מערך השיפוץ ולא מעבר. כבר בכתב הכמויות חשוב לסכם עם המשפצים את נקודות הציון במהלך השיפוץ, שבהן צריך לעבור תשלום, ואת תנאיו, כמו למשל, האם מדובר בתשלום המבוסס תאריך, או דווקא כפוף להתקדמות הקבלן. נקודה נוספת שיש לקחת בחשבון בהקשר זה, היא ניהול נכון של זמני התשלום והחלוקה בין אנשי המקצוע אל מול הצורך של בעל הבית או האפשרויות שלו למשיכה ולתשלום; למשל ריכוז תשלומים עשוי להוביל לחיסכון בעמלות.
יש בעיה? יש למי לפנות
נתקלתם בבעיה עם הקבלן? עם ספק הריהוט? יש השגות באשר לטיב העבודה? תמיד יש למי לפנות. יש מי שמפקח על שלל האנשים השונים שנכנסים אליכם הביתה במהלך השיפוץ. החל מהמועצה לצרכנות, שבה ניתן להתלונן על אי עמידה בזמנים ואספקת שירות על ידי ספקי ריהוט ועוד. קבלני שיפוצים רשומים כפופים לרשם הקבלנים ולמשרד השיכון והבינוי, וניתן להתלונן עליהם ולמנוע מהם גישה למכרזים עתידיים עד כדי גריעת רישיון. במקביל, במקרים של אי הסכמות או חילוקי דעות, ניתן לפנות להתאחדות קבלני השיפוצים, שמחזיקה מוסד לגישור בין קבלנים רשומים. מדובר במהלך שיכול להיות רגע לפני הגעה לבית משפט, ואף למנוע את ההגעה למשפט. גם בסיום העבודה, אם אינכם מאושרים מהתוצר הסופי, ניתן להזמין חברת בדק בית לבדיקת טיב השיפוץ ועמידה בתנאי החוזה. זכרו, שאם הלכתם לפי החוק ולפי הצעדים המוכרים לשיפוץ הבית, יהיה לכם למי לפנות במקרה שיצוצו בעיות. אבל, וגם את זה מדגישים בהתאחדות קבלני השיפוצים – אם לא תפעלו על־פי חוק, ולא תקפידו על עבודה עם גורמי מוסמכים ובעלי רישיון, תמצאו את עצמכם בסוף לבד.
סבלנות: תיאומים, משלוחים והתקנות
הבית מקבל כבר צורה? הקבלן עוד רגע מסיים את עבודתו, ואתם כבר רגל וחצי בפנים? זה בדיוק הזמן להתאזר בסבלנות ולנשום עמוק. השלב הכמעט אחרון של השיפוץ הוא שלב הספקים והתיאומים. ולפעמים, בלי הגזמה, מדובר בתקופה מורטת עצבים; הספה שהזמנתם מחנות א' צריכה להגיע ביום א', כך שהצבעי חייב לסיים את העבודה בסלון. התאורה צריכה להגיע מחנות ב', והחשמלאי צריך להגיע להתקין אותה בתיאום עם מניח הפרקטים. התנור והמקרר שהזמנתם דרך אתר אינטרנט מחו"ל, אמורים להגיע, וצריך לתאם התקנה, ועוד ועוד. ריבוי קבלנים וספקים זה אירוע שצריך לנהל. זה יכול לחסוך לכם סכום כסף לא מבוטל, אבל יגרום לכם להתעסק עם קביעת משלוחים, זמנים לא זמנים, בעיות שצצות באספקה ועוד. שווה להתכונן לבלתי צפוי. עוד טיפ חשוב בשלב זה הוא לשים לב תמיד גם לאותיות הקטנות בכל הזמנה והזמנה: בתוך כמה זמן מתחייבים להביא את הסחורה. האם מדובר במחיר שכולל הובלה? התקנה? מול מי מתאמים את שני האחרונים? האם נדרשים עוד בעלי מקצוע? האם צריך להכין משהו מראש בבית? ועוד ועוד. כל פרט קטן יכול לשנות את כל התמונה.
תקופת המבחן: זה לא נגמר עד שזה נגמר
רבים חושבים כי ברגע שהקבלן יצא והסתיים השיפוץ, הכול נגמר ובא לציון גואל.
בעלי הניסיון יגידו לכם, כי זה השלב האמיתי להבין אם העבודות נעשו כמו שצריך. אחרי שהבית מאוכלס, מאובזר ו"חי" יחד איתכם - זה הזמן שאפשר לכנות כתקופת המבחן. מדובר בשבוע או יותר, שבמהלכו עשויות לצוץ תקלות, מהקטנות ביותר לגדולות: רטיבות בחיבורי ברזים או בגשם הראשון, תיקונים קטנים שמבחינים בהם רק אחרי החזרה לדירה או אחרי החזרת הציוד, ציוד שרכשתם, אביזרים או ריהוט שלא פועלים כראוי, תקולים או עם כל בעיה אחרת. חשוב מאוד להבין מראש שזה יכול לקרות ולהיות מוכנים גם להפתעות. במקרה הזה המומחים ממליצים על שני דברים חשובים: הראשון הוא להיות ערים לבעיות אפשריות ולבדוק גם במקומות נסתרים מהעין וגם באופן יותר קפדני. השני מחזיר אותנו שבועות או חודשים אחורנית – להתייחס גם ליום שאחרי, גם לאחריות וגם לתיקונים עוד בשלב הצעות המחיר וחתימת החוזה. בשורה התחתונה - עדיף לטפל בבעיה כשהיא קטנה ולפני שהיא מחמירה, וכדאי שיהיה מענה מצד בעל המקצוע או הספקים.
לשפץ ולהישאר בחיים
אנשי מקצוע מתחום העיצוב, חומרי הבנייה, האדריכלות ועוד מעניקים למשפצים טיפים חשובים. לגזור ולשמור.
"פעמים רבות אנשים לא יודעים למה הם נכנסים, ומוצאים עצמם חורגים מהתקציב שלהם בהרבה מאוד כסף. בעולם החומרים יש מגוון רחב של עלויות. אפשר היום לשפץ כמעט בכל סכום, וכל דבר אפשר להתאים לתקציב", כך מסבירה עדי לביא, סמנכ"לית שיווק בחברת MODY, ומעניקה דוגמה: "למשל אם משפצים אמבטיה, והתקציב נמוך אפשר, לעשות פשרות שהן לא באמת פשרות. אפשר לבחור אריחים בסיסיים ולא יקרים, וכדי להוסיף אפקט 'ואוו', אפשר לעשות קיר אחד עם אריחים מיוחדים או לקחת ברז מיוחד שיעניק את האפקט. תמיד אפשר למצוא מוצרים יפים בכל טווחי המחירים, ואנשי המקצוע יידעו להכווין את הלקוח לבחירה, שהיא גם יפה וגם עומדת בתקציב".
אדריכלית עדי ארונוב מסבירה איך אפשר להוזיל עלויות על ידי בחירת חומרי גלם מתאימים לתקציב: "כשמתכננים שיפוץ, חשוב לדעת שיש דרך להוזיל עלויות ועדיין לשמור על איכות ונראות. ניתן להוזיל עלויות על ידי בחירת חומרים. למשל בחירה של גבס תהיה זולה יותר מבלוק. היום יש גבס עמיד מאוד שיכול להחליף מחיצות מבלוקים. כשמתכננים שיפוץ ורוצים לפתוח חלונות, כדאי להבין שחלונות רבים יעלו הרבה כסף, מאחר שהאלומיניום יקר. אם המסגרת התקציבית לא גבוהה, הייתי ממליצה לפתוח פתח אחד גדול בחלל אחד מרכזי, ובשאר החללים - רק לפי צורך. כשמחליפים ריצוף, רצוי לעשות זאת על ידי הדבקת הריצוף החדש על הקיים, מה שחוסך בעלויות וגם מונע פגיעה באיטום המערכות, שעלולות להינזק בפינוי הריצוף הקיים".
שלומית זלדמן, בעלת סטודיו לאדריכלות, תכנון ועיצוב הבית, מסבירה שנקודה חשובה היא תיאום ציפיות מול בעל המקצוע: "חשוב לקחת איש מקצוע, אדריכל או מעצב שיוביל את התהליך. טעויות שנעשות מחוסר הבנה בתחום, עלולות לעלות יותר משכר האדריכל. עוד יש לערוך תיאום ציפיות עם האדריכל; להבהיר מה רוצים בשיפוץ, ומה ואיך יכול להיכנס בתקציב. מומלץ לעשות סדרי עדיפויות וכך לחלק את העוגה בצורה חכמה".
סער פלד, לשעבר סגן יו"ר לשכת השמאים: "לפני התחלת השיפוץ יש צורך לבנות תקציב מסודר ומוגדר. יש לזכור גם, שלא כל השקעה בנכס מגדילה את שוויו ומחזירה את עלות ההשקעה והשיפוץ, לכן יש לדעת להוציא את הכסף באופן מושכל, כך שהעלות תחזור אלינו, או בהתאם למטרה. שיפוץ ושדרוג של דירה לצורך שימוש עצמי צריכים להיערך במסגרת גבולות התקציב שהגדרנו לעצמנו. גם שיפוץ מינורי בעלות נמוכה, אבל בנקודות חשובות, יכול לשדרג את הבית. לעומת זאת, שיפוץ של בית או דירה לטובת השבחת נכס ומכירה עלול לעיתים לא להשיג את המטרה המבוקשת ולא להשפיע על המחיר באופן משמעותי. הסיבה לכך היא שהשיפוץ של בעל הנכס הוא סובייקטיבי, בעוד לרוכש הפוטנציאלי טעם משלו, ולא בטוח שהטעמים יהיו זהים".
מאור אוחנה, כלכלן ומנכ"ל רשת דרכנו לייעוץ משכנתאות, מתייחס לסוגיית המימון: החלק החשוב ביותר לפני שמתחילים שיפוץ הוא התכנון והגדרת התקציב. ככל שהתכנון מפורט יותר ולוקח בחשבון את כל העלויות הכרוכות בשיפוץ, כך ניתן למנוע הפתעות בדרך, וגם אז מומלץ להשאיר מרווח לתמרון פיננסי במקרה של הוצאות חריגות או בלתי מתוכננות. ישנן מספר אפשרויות למימון השיפוץ, הכוללות משכנתה על חשבון הנכס, הלוואות בריבית מועדפת לסקטורים מסוימים ועוד. אם בכל זאת נקלעים לבור תקציבי, ניתן לבצע הליך של מרכוז או איחוד הלוואות, להגדיל את המשכנתה על הנכס הקיים, לפרוש אותה לתקופה ארוכה יותר, ולפרוע את החובות בגין השיפוץ".
שיפוץ: טוב יותר גם לסביבה
"בתקופה האחרונה אנשים בוחרים יותר ויותר לשפץ את בתיהם הקיימים במקום לקנות חדשים. מגמה זו מונעת על ידי מספר גורמים, ביניהם: עליית מחירי הדירות, רצון להפחית את טביעת הרגל הפחמנית של האדם ומודעות הולכת וגוברת ליתרונות של שיטות בנייה בנות קיימא", כך מסבירה שמרית מגן אדמוני, סמנכ"לית פרויקטים ופיתוח עסקי בחברת JLL ישראל. "עם החששות לגבי שינויי האקלים וההשפעה הסביבתית בשיא של כל הזמנים, רבים מחפשים דרכים להפחית את טביעת הרגל הפחמנית שלהם ולחיות בצורה בת קיימא. שיפוץ בית קיים יכול להיות אפשרות בת קיימא יותר מאשר בניית בית חדש, שכן הוא מונע את העלויות הסביבתיות הכרוכות בבנייה חדשה, כגון ייצור חומרי בניין והובלתם לאתר הבנייה". מגן אדמוני גם מסבירה איך עושים זאת בפועל: "למי שכבר מתכנן שיפוץ והפיכת המבנה לבר-קיימא, המשמעות היא שימוש בחומרי בניין ירוקים, כגון עץ ממוחזר, זכוכית ממוחזרת וצבעים ידידותיים לסביבה, שדרוג מערכות האנרגיה של הבניין כדי לשפר את היעילות האנרגטית שלו, וחידוש אלמנטים קיימים ושדרוגם, כך שידברו את השפה העיצובית העדכנית. נושא נוסף שיש להתחשב בו הוא חישוב נכון של כמויות, שחוסך פסולת עתידית ובזבוז, לכן חשוב לעקוב אחר התכנון והביצוע ולנסות לבצע שינויים לפני תהליך הזמנת חומרים ובטח לפני תהליך הביצוע".
"נוטים לזלזל ומשלמים ביוקר"
היקפי השיפוצים בישראל נאמדים במאות מיליונים רבים. בתקופה שבה המחירים כה יקרים וריבית עולה, היקפי עבודות השיפוץ רק עולה, בוודאי בחודשי האביב ולקראת הפסח, אז באופן מסורתי יש עלייה בתחום. ערן סיב, יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים מסביר, למה חשוב להיות ערים כדי לעבור את השיפוץ בשלום: "דווקא בתקופה הכי עמוסה של קבלני השיפוצים במהלך השנה הקלנדרית, רגע לפני חג הפסח, הלוא הוא חג השיפוצים של ישראל, זה הזמן להזכיר שוב את הסעיפים השונים, ההמלצות והטיפים לקראת שיפוץ. ישראלים כמו ישראלים נוטים לזלזל ולחשוב שהם יודעים הכול, ובסוף רצים אחרי הטעויות שלנו, שעולות להם בזמן יקר וכסף רב". עוד מוסיף סיב: "אנו בהתאחדות קבלני השיפוצים ממליצים בחום לאמץ ולחבק את הטיפים והעצות החשובות שהעניקו אנשי המקצוע. הטיפים הללו יכולים לחסוך למשפחות רבות לא מעט כסף וכאבי ראש. אני מזכיר שוב – חשוב לבקש ולדרוש תעודה מבעל המקצוע ולוודא שאת העבודה מבצע בעל ניסיון עם ההכשרות הנדרשות. בבד בבד נמשיך להילחם בתופעת החאפרים, שפוגעים בשמו הטוב של הענף ופוגעים בלקוחות, אשר מחפשים את קיצורי הדרך הלא חוקיים, וזאת עד שנגיע להסדרה מלאה של ענף השיפוצים". כמו כן בהתאחדות מבקשים להוסיף, כי כבר לאחר העברת תקציב הממשלה הקרוב יחזור לדיונים ולוועדות "חוק אחריות שיפוצים", שאותו יזמו בהתאחדות, ושיחייב קבלנים בעבודות של למעלה מ-47 אלף שקל, לתת אחריות של שנה על העבודה. בהתאחדות מבהירים כי זהו חוק חשוב וצרכני ממדרגה ראשונה, שהיה צריך לעבור כבר בשנת 2018 בממשלה, ונפל בגלל "פוליטיקה זולה", לדברי גורמים בהתאחדות.
חכמים בעיצוב: 6 טיפים לקראת פגישות עם ספקי גמר לעיצוב הבית
למרות הביקוש הרב לשיפוצים יש מי שבוחר לרכוש דירה חדשה.
לכל מי שנמצא בתהליך הרכישה ונמצא גם בעיצומו של תהליך עיצוב הבית – להלן שורה של דגשים, מבחירת המטבח, חדרי האמבטיה והכלים הסניטריים ועד לחיפויים ולשאר הפריטים הנחוצים. איה רואש־טייבלום, סמנכ"לית מכירות פרויקטים של חברת MODY למטבחים, לקרמיקה ולמוצרי גמר לבית, עם כל מה שיעזור לכם למקסם את התועלת מפגישות עם הספקים, וגם ליהנות מהדרך.
1. עשו שיעורי בית לפני הפגישה. לפגישה עם הספקים השונים חשוב להגיע עם תיק הדייר שקיבלתם, כלומר עם תוכנית הדירה הסופית והמפרט הטכני ועם מחשבות כלליות על השינויים שתרצו לעשות. עשו שיעורי בית לפני הפגישה ולימדו את התוכנית היטב, כדי להבין מה קיבלתם במסגרתה, מה מגיע לכם מבחינת המפרטים, ומה חשבתם אולי לשנות.
2. "מחוץ למפרט" לא חייב להיות מחוץ להגדרה התקציבית. הגדירו מראש את התקציב שתרצו להשקיע: מאוד קל להיסחף בעיצוב הבית, יעיד על כך כל מי שעיצב או שיפץ אי פעם דירה. מסיבה זו חשוב שתגדירו מראש את התקציב שתרצו להשקיע מעבר למפרט הקבלן שקיבלתם, כדי שתהיה לכם מסגרת כספית שבה תפעלו. מעבר לכך בדקו האם הספק מאפשר לכם גמישות מודולרית - בחירה בתוך המסגרת, למשל במטבחים, האם מאפשרים לכם לשדרג נקודתית עוד קלפה מבלי לשדרג את כל המטבח מחדש ולחרוג מהתקציב.
3. הפגישו פונקציונליות עם עיצוב. חלמתם תמיד על מטבח בצבעוניות נקייה ובהירה, השקעתם בו את כל התקציב שהגדרתם לכך, רק לא לקחתם בחשבון למשל את התאומים שלכם בני השנתיים, שאוהבים לגעת ולהשאיר בכל מקום את טביעות כפות הידיים שלהם? בבואכם לתכנן את החללים השונים, ובפרט את המטבח ואת חדרי האמבטיה, חשוב מאוד לחשוב באופן פרקטי: מיהם דיירי הבית? מה חשוב מבחינתכם שיהיה בחלל? מה לא נוח לכם במטבח הנוכחי בדירה שלכם כיום, ש"נשבעתם" לעצמכם שלא יהיה במטבח בבית החדש? כמה אחסון באמת נדרש לכם בארונות ואיך אתם אוהבים לארגן את הסדר שלכם? החליטו על מה אתם לא מוכנים להתפשר מבחינה פונקציונלית, ואז תעברו לעיצוב. קחו בחשבון את כל הפרמטרים, ותכננו מטבח וחדר אמבטיה שיהיו קודם כל נוחים ונעימים לשימוש בני הבית.
4. ועכשיו, עוד עיצוב. אחרי שהבנתם מה מבחינתכם הוא בגדר חובה, אפשר לעבור לחלק של הגשמת החלומות ולבחור את הסגנון העיצובי. כדאי להגיע מגובשים עם הסגנון המועדף עליכם, או לכל הפחות עם דוגמאות עיצוביות שאהבתם. חישבו על השפה של הבית באופן כללי ולא על כל חדר בנפרד. דמיינו מה תרצו שתהיה חוויית האירוח בחללים הציבוריים של הבית – בסופו של דבר החללים השונים צריכים להתכתב זה עם זה מבחינה עיצובית, ולהתחבר לשפה אחת ברורה. הריצוף, החיפוי והמטבח, למשל, הם אלו שתופסים את השטח הדומיננטי ביותר בבית, ולכן הם אחראים במידה ניכרת על יצירת האווירה בחללים השונים, ועל החיבור בין כל חלקי הבית בשפה הרמונית ואחידה. הקפידו להתחיל לקבל החלטות לגביהם, ומכאן תמשיכו פנימה לחדרים הרטובים וליתר חדרי הבית.
5. צאו לסיור וירטואלי בביתכם המעוצב. הרבה פעמים קשה לנו לדמיין איך התוכנית על הנייר או המטבח בקטלוג ייראו בתוך הבית שלנו. בדקו האם לספק שבחרתם יש יכולת הדגמה מוחשית עבורכם. במודי, לדוגמה, משתמשים בסיור וירטואלי חדשני, המאפשר לראות ולהרגיש בצורה הכי קרובה למציאות את הבית כשהוא מעוצב ו"מולבש" באלמנטים שבחרתם, לשנות ולהתאים פריטים כראות עיניכם.
6. בחרו ספקים שמאפשרים מענה הוליסטי. הזמן שלכם חשוב. ספקים שתוכלו למצוא אצלם גם וגם, למשל גם מטבח, גם חדרי אמבטיה וגם ריצוף, יחסכו לכם זמן והתרוצצויות. ספקים שמאפשרים מענה הוליסטי וגמיש, שלהם יועצי עיצוב המלווים אתכם בתהליך, חשובים להצלחתו ולחוויה שלכם ממנו.
צובעים את הבית? כך תעשו זאת נכון
כמעט כל שיפוץ יכלול בשלב כלשהו גם סיוד. על פניו מדובר בשלב סטנדרטי ופשוט, אבל גם כאן יש מספר כללים שכדאי למלא, כדי שהתוצאה הסופית תהיה מיטבית. גיל כהן, יועץ במרכז נירלט, מצביע על כמה דברים שחשוב להקפיד עליהם.
בחירת הגוון - כדאי לבחור גוון בעזרת מניפת צבעים, שניתן למצוא בכל חנות שמוכרת צבע לקיר. כדאי לבחור גוון שמתאים לעיצוב הבית ולא להתפתות לחקות מה שראיתם במגזינים ובקטלוגים. כמו שצבע בלונד לא מתאים לכל שיער של אישה או גבר, כך גם לגבי גוון הצבע לבית. לעיתים ניתן גם לקבל ייעוץ אישי לגבי בחירת הגוון הכללי לבית או בחירת גוון לקיר כוח.
חישוב כמות הצבע - הנוסחה לחישוב היא למדוד את רוחב הקיר, להכפיל בגובהו ולהפחית את שטח החלונות והדלתות מהסכום המתקבל. אחרי שחישבתם את השטח, מומלץ לרכוש כמות צבע הגדולה בכ־30% מהחישוב.
הכנת הבית לצביעה - כדאי להרחיק את הריהוט מהקירות כמה שיותר, ולכסות את הרצפה בניילון, עיתונים או כל כיסוי אחר, כדי להימנע אחר כך מניקיון מיותר וקשה של טיפות הצבע. כמו כן כדאי לכסות בנייר דבק שקעים ומתגי חשמל וכל מה שמוצמד לקיר או התקרה ולא ניתן להסרה לפני הצביעה.
הכנת הקיר לפני הצביעה - ישנם שני שלבים שכדאי לא לדלג עליהם לפני שמתחילים לצבוע. אם מתגלים סדקים וחורים, יש לסתום אותם בעזרת שפכטל ולהמתין לייבוש מלא ולאחר מכן לשייף ולנקות אבק מהקיר. כמו כן כדאי למרוח פריימר, ורק אז להתחיל בצביעה.
צביעת הבית - מתחילים בתקרה ואז עוברים לקירות. מומלץ מאוד שבזמן הצביעה החדר יהיה מאוורר. מי שבוחר לצבוע גם דלתות ומשקופים, מוטב שיעשה זאת לאחר צביעת הקיר. כמו כן מומלץ לצבוע את הקיר בשתי שכבות, כאשר יש להמתין שהשכבה הראשונה תתייבש לפני שעוברים לשכבה השנייה.