בית המשפט למשפחה בתל אביב קבע לאחרונה שאישה שפעלה לנתק את בנה מאביו תשלם לבן זוגה לשעבר כ-531 אלף שקל. השופט ארז שני דחה את טענתה שלפיה מדובר באב "אלים, מרעיב ומתעלל", וחייב אותה להשיב לו את המזונות ששילם מאז ניתוק הקשר בתוספת פיצויים והוצאות.
באוגוסט 2020 התנהל ויכוח קשה בין האב לבנו. לטענת האם, בן זוגה לשעבר לקח ממנו את הטלפון הנייד ואמר לו: "אני לא צריך אותך, לך לאימא שלך ואל תחזור". מאז הבן לא פגש עוד את אביו. ניסיונותיו החוזרים ונשנים של האב לחידוש הקשר עלו בתוהו, מה שהוביל אותו להגיש באפריל אשתקד שתי תביעות: האחת לביטול חיובו במזונות; השנייה - לקבלת פיצוי מהאם כתביעה נזיקית.
1 צפייה בגלריה
גבר מתאבל
גבר מתאבל
אילוסטרציה
(צילום: Shutterstock)
האב טען שבנו נחשב ל"בן מרדן", שכן הוא מסרב באופן נחרץ לפגוש אותו, ולכן יש לפטור אותו ממזונותיו. הוא הוסיף שזוגתו לשעבר הפרה וביזתה שוב שוב החלטות שיפוטיות שנועדו לשקם את היחסים בין השניים באופן העולה כדי רשלנות ומצדיק לחייב אותה בפיצוי.
מנגד טענה האם שבן זוגה לשעבר התעלל בבנם, הטיל עליו מורא, לא סיפק לו צרכים בסיסיים והוא האשם הבלעדי בהיווצרות הנתק מאחר שלקח מבנו את הטלפון. לדבריה, לא הובאו ראיות לכך שהנער הוא "בן מרדן" ולכן מדובר בתביעת סרק. היא הוסיפה שאין לבית המשפט סמכות להטיל עליה פיצויים עונשיים בשל הניכור ההורי הנטען.
עו"ד מאור גרצנשטייןעו"ד מאור גרצנשטיין
אבל השופט שני קיבל את שתי תביעות האב. אשר לסוגיית המזונות הוא התרשם שהבן מצוי בנתק של יותר מארבע שנים מאביו ללא סיבה נראית לעין, ומכאן שמדובר ב"בן מרדן" שהפסיד את מזונותיו. הטענה שמדובר באב אלים, מרעיב ומתעלל נדחתה בנימוק שהיא לא הוכחה אפילו בשמץ ראיה.
בפסק הדין נקבע שהוכח שהאם יצרה ניכור הורי בין בנה לאביו באופן העולה כדי רשלנות מצדה: "לא רק שמדובר באם מנכרת אשר העצימה עניין של מה בכך, אלא שמדובר במי שאינה מצייתת להוראות בית המשפט ואף מתריסה בפניו, משהה ההליכים ומנסה לשבשם. ואם זו אינה הפרת הוראה חוקית לאמור ובמשתמע גם רשלנות, אזי איני יודע לקרוא התנהגותה בשם ראוי".
לעניין גובה הפיצוי העיר השופט שעל רקע חומרת התופעה של ניכור הורי, ובפרט בשל קביעת בית המשפט שמדובר במקרה זה "בניכור הורי בדרגה החמורה ביותר", הרי שלכל הפחות יש לפסוק את הפיצוי האפשרי על פי חוק איסור לשון הרע.
לפיכך נקבע שעל האם להשיב לבן זוגה לשעבר 201,600 שקל ששילם לה כמזונות מאז מועד הנתק (אוגוסט 2020), וכן לפצות אותו ב-250 אלף שקל במסגרת התביעה הנזיקית. בנוסף חויבה האם לשלם לבן זוגה לשעבר הוצאות משפט בסך 80 אלף שקל.
• לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין • ב"כ האב: עו"ד קטי טל • ב"כ האם: בעצמה • עו"ד מאור גרצנשטיין עוסק בניכור הורי • הכותב לא ייצג בתיק • בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של אתר פסקדין • ynet הוא שותף באתר פסקדין