משרד האוצר חזר בו מהתנגדותו למתן העלאות שכר לאלפים מעובדי התעשייה האווירית (תע"א) ב-2022 כתנאי להסדרת חריגות השכר בחברה. הממונה על השכר הסכים בימים האחרונים כי נושא חריגות השכר יטופל במקביל להתקדמות הדיונים על הסכם שכר קיבוצי חדש בחברה.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
הסיכום הושג בעקבות התערבות יו"ר ההסתדרות, ארנון בר דוד, שהצטרף לשני דיונים בין הנהלת התע"א, ועד העובדים, האוצר ורשות החברות, והצליח לגשר בין הצדדים. בר דוד דיווח אתמול (ג') על ההתפתחות בישיבת הנהגת ההסתדרות וזכה למחמאות מצד יו"ר ועד עובדי תע"א, יאיר כץ. כץ עדכן את ראשי הוועד בהתפתחות.
3 צפייה בגלריה
התעשייה האווירית
התעשייה האווירית
התעשייה האווירית
(צילום: אבי מועלם)
כעת ידון הוועד על מתווה ההעלאות עם הנהלת התע"א, שבראשה עומד בועז לוי, על פרטי ההעלאה, שתבוצע באמצעות העלאת העובדים בדרגות שכר, בשווי אלפי שקלים בחודש.
מבין 15 אלף עובדי החברה יהיו כאלה שקיבלו העלאה ב-2021 ולא יקבלו השנה, ומבין מקבלי הדרגות השנה יהיו כאלה שיוקפצו ביותר מדרגה אחת, בעיקר עובדים במקצועות מבוקשים שמחוזרים בידי חברות הייטק, כדי להשוות את שכרם לשכר השוק. בסך הכל מדובר באלפי עובדים להם ישופרו התנאים.
3 צפייה בגלריה
שכנע את האוצר לחכות עם הסדרת חריגות השכר. יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד
שכנע את האוצר לחכות עם הסדרת חריגות השכר. יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד
שכנע את האוצר לחכות עם הסדרת חריגות השכר. יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד
(צילום: אגף הדוברות בהסתדרות)
מהאוצר נמסר כי "בחודשים האחרונים מתקיים שיח בין אגף שכר והסכמי עבודה, רשות החברות, הנהלת התע"א וארגון העובדים וההסתדרות מתוך רצון לקדם מודל שכר מודרני בחברה וכן להסדיר את נושא חריגות השכר לכאורה. המו"מ בעיצומו, ועל כן אין מקום להיכנס לפרטי השיח בשלב זה. נציין שהשיח מתנהל בצורה חיובית ובהשתתפות כלל הגורמים הבכירים, וזאת במטרה לאפשר לחברה לקדם מודל שכר מתקדם, שיאפשר לחברה להתחרות על כוח אדם איכותי במשק".

מאות עובדים עם חריגת שכר של 10% בממוצע

כזכור, לפי הדו"ח שפרסמה יחידת האכיפה באגף השכר במשרד האוצר, מאות מעובדי התעשייה האווירית נמצאו בחריגת שכר של 10% בממוצע. בקרב 15 עובדים נמצאה חריגה הגבוהה מ-20%. כך לדוגמה, סגן מנהל מפעל מלט נהנה מחריגת שכר של 15 אלף שקל ומנהל פרויקט "ממלכת המחץ", נהנה מחריגת שכר של כ-9,000 שקל בחודש.
3 צפייה בגלריה
יאיר כץ
יאיר כץ
דרש מהאוצר לצנזר את דו"ח חריגות השכר. יו"ר ועד עובדי תע"א, יאיר כץ
(צילום: עמית שעל)
בעקבות הגילויים ערכה יחידת האכיפה שימוע מול הנהלת החברה והעובדים, שהסתיים בהסכם קיבוצי מיוחד שבמסגרתו הוקפאו קידומים בדרגות הגבוהות ונדחו קידומים. לדברי מחברי הדו"ח, מהלך זה אחראי על חסכון של 620 מיליון שקל לקופת המדינה, שהם 75% מסך כל החיסכון השנתי של יחידת האכיפה.
ועד העובדים בראשות כץ דרש אז מהאוצר לצנזר את דו"ח הממונה על השכר ובו רשימה של מאות בעלי תפקידים בתע"א ובחברת הבת אלתא, בטענה שלמרות שלא כלל את שמות העובדים, הוא מאפשר לזהות את השכר של מאות מנהלים ועובדים בחברה, ולכן גורם להקנטות והשפלות.
לאחר מכן, אפרים מלכין, המשנה לממונה על השכר באוצר, התנצל בפני עובדי התעשייה האווירית על פרסום חריגות השכר וציין משרד האוצר ימשיך לפרסם את נתוני חריגות השכר בתעשייה האווירית, אך מוכן לבחון כיצד לפרסם את הנתונים בלי שיזוהו עם עובדים ספציפיים.