פרשת הונאת המשקיעים: בית המשפט המחוזי בתל אביב גזר היום על מייק בן ארי מאסר בפועל לתקופה של שמונה שנים ותשעה חודשים, החל מיום מעצרו ביוני 2022. בן ארי הורשע על יסוד הודאתו, במסגרת הסדר טיעון, בעבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות (ריבוי עבירות), זיוף בכוונה לקבל דבר בנסיבות מחמירות ועוד.
בתום הליך גישור גובש הסדר טיעון בין הצדדים, כשבבסיסו טובת קורבנות העבירה, והשבת הכספים שנלקחו במרמה. במסגרת ההסדר תוקן כתב האישום המקורי, והוסכם על טווח ענישה הנע בין 5 שנות מאסר (ברף התחתון) ל-9.5 שנות מאסר (ברף העליון).
מגזר הדין עולה כי בן ארי כיהן כמנכ"ל חברת EGFE ישראל, שעסקה בגיוס כספי משקיעים, בניהולם ובהשקעתם. הנאשם החזיק בכ-95% ממניות החברה, והיה היוזם, ה"הרוח החיה" והגורם המחליט הבלעדי בחברה, הקובע את דרך גיוס כספי משקיעי החברה, מחליט על טיב השימוש שיעשה בכספים המושקעים ואף מעורב בגיוס המשקיעים. כך, העניק הנאשם לפונים לחברה ייעוץ השקעות וזאת מבלי שהיה בידיו רישיון לכך.
הפרקליטות טענה כי בן ארי גייס משקיעים, הן במישרין והן באמצעות עובדי החברה שפעלו על פי הנחייתו, בהליך גיוס מרמתי שכלל מצגים כוזבים והסתרת מידע מהותי הנוגע לפעילות החברה. בפועל, ובניגוד למצגים הכוזבים שהוצגו למשקיעים, נהג הנאשם בכספים כבשלו, תוך חריגה משמעותית מההרשאה שניתנה לו על ידי המשקיעים.
אפיק ההשקעה המרכזי של החברה שהוצג למשקיעים היה קרן "בלו ריבר", למרות שלנאשם לא היה כל קשר לקרן החל משנת 2008, שכן במועד זה הקרן הפסיקה את פעילותה. על בסיס המצג הכוזב, גייס הנאשם כ-960 משקיעים בעודו מתחייב לתשואה גבוהה מובטחת, לרמת סיכון נמוכה ולנזילות מידית של כל כספם. בפועל, נטען, עשה הנאשם בכספים כבשלו לצרכיו ולרצונותיו: במקרים רבים שילם למשקיעים באמצעות כספי משקיעים אחרים, וזאת מבלי שיידע את האחרונים על הנעשה בכספם, העביר חלק מכספי המשקיעים לחשבונות שונים בישראל ובחו"ל, והשקיע אותם בנכסים ומיזמים החורגים מהמצגים שהוצגו למשקיעים, ועשה בכספים לשימושיו האישיים. כספם של המשקיעים עורבב כך שלא ניתן היה להבחין בין כספיו של משקיע אחד לאחר, או בין כספי המשקיעים לנכסיו הפרטיים של הנאשם.
בגזר הדין מתייחס השופט שגיא לנאמן שמונה לנכסי בן ארי, שטען כי הנאשם תרם תרומה משמעותית להחזר כספי קורבנות העבירה, שכן סייע ומסייע לנאמן במימוש נכסים וזכויות שונים, באיסוף המידע רלוונטי ובהשאת קופת הנשיה לטובת הנושים ונפגעי העבירות.
מגזר הדין עולה כי סכום תביעות החוב שהוגשו על ידי ציבור המשקיעים עמד על כ-706 מיליון שקל. עוד מצוין בגזר הדין כי כיום היקף תביעות החוב המאושרות עומד על סך של כ-335 מיליון שקל. עוד עולה כי בכוונת הנאמן לחלק לנושים דיבידנד בסכום כולל של 50 מיליון שקל, וחלוקה זו תתבצע לאחר שיושג סיכום מול רשויות המס בנוגע לתביעות החוב של מס הכנסה, העומדות כיום על סך של 100 מיליון שקל. לפי הנאמן, קיים סיכוי סביר שקורבנות העבירות יוכלו לקבל החזר של כ-50% מסכום ההכרעה בתביעות החוב (כלומר, כ-167 מיליון).
המדינה עתרה לגזירת עונשו של הנאשם ברף הגבוה שנקבע בהסדר הטיעון, כך שיעמוד על 9.5 שנות מאסר. מנגד, הסנגור, עו"ד איתן פינקלשטיין המייצג את בן ארי, טען כי קיים הבדל מהותי בין העבירות אותן עבר הנאשם ובין תרמית פירמידה. לסיכום, טענה ההגנה כי סכום הכספים והנכסים הממשיים הקיימים כיום הוא 167 מיליון שקל המהווים 50% מהחובות לנושים. מתוכם, הנאשם תרם לתפיסת 137 מיליון שקל, נטען.
"מאות מיליוני שקלים"
באשר לחומרת מעשיו של בן ארי, קבע השופט בני שגיא כי "התוכנית העבריינית המורכבת שרקם ותפעל הנאשם, לאורך למעלה מעשור, עמדה בכל ציפיותיו העבריינות והצליחה להוביל מאות רבות של אזרחים להעביר לו את מיטב כספם לשם - על פי סברתם - השקעה נושאת פירות. שנה אחר שנה, משקיע אחר משקיע, שקר אחר שקר, מיצג כוזב אחר מיצג כוזב, הצליח הנאשם לרכוש את אמונם של אותם אזרחים, והפעיל את תכנית המרמה וההונאה שהגה, תוך שהוא גוזל בדרך זו מקורבנותיו מאות מיליוני שקלים.
מרבית קורבנות העבירה הרוויחו את הסכומים שהושקעו אצל הנאשם בעמל רב, לעיתים היו אלה סכומים שנחסכו ליום סגריר, לעיתים נחסכו על מנת לדאוג לעתיד הילדים, לעיתים לטובת תקופת הפרישה ולעיתים היו אלה סכומים שניטלו כהלוואות. הנאשם לא בחל בהשמעת דברי כזב, לא פעל בתוך מסגרת כלשהי של קווים אדומים, ולמעשה - ראה כל אחד מאותם קורבנות, צעיר או מבוגר, אמיד או דל בנכסים, כ"פוטנציאל כספי" ותו לא".
לסיכום, אמר השופט: "אומר בתמצית כי אלמלא שיתוף הפעולה של הנאשם, הייתי נכון לאמץ את הרף העליון של ההסדר, אולם שוכנעתי מעדות הנאמן כי שיתוף הפעולה של הנאשם הוא מיטבי ובעל תרומה משמעותית לעבודתו, גם אם נראה לטעמי שבנקודת הזמן הנוכחית אותה תרומה באה לידי ביטוי בקיצור הליכים ושחרור חסמים, ופחות בהגדלה משמעותית של קופת הנשיה".
עורכי הדין איתן ארז ומור בן שושן המייצגים 745 קורבנות של מייק בן ארי מסרו בתגובה: "מצד אחד אנו מרוצים מכך שבית המשפט גזר את העונש ברף העליון של הסדר הטיעון. מן הצד השני הפרשה בכללותה מוכיחה שמדינת ישראל היא גן עדן לנוכלים".
את פרקליטות מיסוי וכלכלה ייצגו עוה"ד סתיו גינת ויוסי צדוק. התיק נחקר על ידי מחלקת חקירות, מודיעין ובקרת מסחר ברשות ני"ע.
מהפרקליטות נמסר לאחר גזר הדין: "המדינה השקיעה מאמצים רבים באיתור בן-ארי - שברח מהארץ לאחר שזייף דרכון והשתמש בזהות אדם אחר - ובהסגרתו; וכן באיתור ותפיסת נכסים שלו בשווי עשרות מיליונים שיחולקו בין לקוחותיו.
"גזר הדין קיבל את עמדת הפרקליטות בנקודות מרכזיות ושלח את מי שהונה משקיעים לשנות מאסר מאחורי סורג ובריח, תוך התחשבות בכך שבן-ארי לקח אחריות ולא ניהל הליך הוכחות ממושך. זהו מסר לכל יזם שסבור שהוא יכול לגייס כספים מן הציבור ללא אחריות, ללא שקיפות ותוך סטייה בוטה מן הדין".