בשיתוף עוגן
כשהיזם ברק אברהם השתחרר משירות צבאי כלוחם, היה לו חזון להקים תנועת נוער שתסייע להעצמת בני נוער ותעניק להם כלים להשגת שוויון הזדמנויות. אלא שמלחמת "חרבות ברזל" טרפה את הקלפים ופגעה קשות בארגון. הוא שמע מחברים על "עוגן", המספק אשראי חברתי וליווי לעסקים במשבר, וקיבל סיוע כפול - עזרה פיננסית וגם ליווי בניהול המיזם.
אברהם, תושב נתניה ובוגר תואר שני במדיניות ציבורית באוניברסיטת רייכמן, ייסד את תנועת הנוער "ביחד - אניה באניה" (משמעות השם היא - ביחד - באמהרית), במטרה להעצים ילדים ונוער ממוצא אתיופי וילדים ונוער שאינם ממוצא אתיופי. כיום הוא משמש כמנכ"ל תנועת הנוער, שמונה ארבעה סניפים.
"אני גדלתי בשכונה לא פשוטה", מספר אברהם, "השירות הצבאי מאוד העצים אותי. קיבלתי כלים מבחינת המסוגלות, היכולת האישית. השוויון. הרגשתי בפעם הראשונה שווה, וזה קסם לי. ושם הייתה נקודה שאמרתי - אני חייב להקים ארגון.
"המטרות של תנועת הנוער 'ביחד - אניה באניה', הן העצמה, מנהיגות, חיבור, שוויון הזדמנויות לבני הנוער. יש לנו ארבעה סניפים ואנחנו רוצים להתרחב ולהגיע לעוד בני נוער. הרעיון הוא בסוף לתת כלים לבני הנוער, הזדמנויות, שיובילו, שינהיגו - נוער מוביל נוער, זו האג'נדה שלנו".
אברהם מספר שהמלחמה הציבה אתגרים לא פשוטים שפגעו בפעילות הארגון: "גם מבחינת קרנות, גם מבחינת משרדי ממשלה - כולם היו עסוקים במלחמה, וזה מאוד פגע בנו מבחינה תקציבית. הרכז שלנו היה במילואים, תכננו תוכניות לעשות דברים ופעילויות, וזה נפגע, גם מחוסר משאבים".
לדבריו, "שמענו על עוגן מחברים - שיש ארגון שתומך בארגונים חברתיים. חקרתי קצת על הארגון והגעתי אליהם ומשם התחיל התהליך".
"עכשיו צריך לפעול קדימה ולהתחיל להתרחב"
צבי רובינשטיין, מנטור מטעם עוגן, מספר על פעילות הארגון: "עוגן זה גוף אשראי חברתי שמאגד תחתיו כל מיני סוגי פעילויות, בין השאר הלוואות לעסקים, הלוואות לעמותות, תמיכה, מנטורים, יועצים, סל שלם של תמיכה שמיועדת לעסקים. אבל מה שיפה, שעוגן פתח זרקור, לכיוון של עסקים חברתיים, או ארגונים חברתיים. ברק פנה ל'פרויקט מנטור' במסגרת עוגן. פרויקט מנטור מספק מנטורים מתנדבים, לעמותות וארגונים חברתיים.
"לקחנו סוג של הלוואה כדי לעמוד במטרות שלנו, וגם יש לנו מנטור", מספר אברהם, "אנחנו נפגשים. אני מתייעץ איתו מבחינת ניהול הארגון, מבחינת כיוונים שאולי אפשר לחשוב עליהם, כדי לקדם את הארגון".
מהי החשיבות של ליווי כזה?
רובינשטיין: "להיות מנכ"ל בלי דירקטוריון מסודר זה תפקיד מאוד מאוד בודד. עם מי אתה יכול להתייעץ? חברים, משפחה, אבל לא מישהו חיצוני שבאמת הוא אובייקטיבי גם, ובאמת יש לו סוג של יכולת לסייע לך. אנחנו פשוט לאט לאט מקלפים את הסיטואציות שהוא עובר, ומגדירים ביחד מה אנחנו עושים. ברק הוא באמת יזם, הוא לקח כלום, ופשוט עשה מה שצריך. גייס, עשה, שכנע, התרוצץ בין רשויות מקומיות לגייס תקציבים".
אברהם, כיצד הליווי סייע לך בניהול הארגון?
"קודם כל יש לך אוזן קשבת, וכשאתה בתוך הדבר הזה יש מישהו מבין עניין שאפשר להתייעץ איתו. אני זוכר את השיחה הראשונה עם צבי. קודם כל היה לנו חיבור מאוד מיוחד. במפגש הראשון כבר ידעתי שמדובר בבן אדם מאוד רציני, שאני יכול להיעזר בו, להתייעץ איתו וללמוד ממנו המון. אחד הדברים שהוא אמר לי: 'עזוב את הדברים מסביב. מה המטרה? אנחנו רואים שזה עובד - עכשיו צריך שנפעל קדימה ונתחיל להתרחב. צבי תמיד חושב מחוץ לקופסא, הוא תמיד בא עם רעיונות, ואני יכול להגיד שאני מאוד מעריך אותו".
לדברי שגיא בלשה, מנכ"ל עוגן, "מאז פרוץ המלחמה התרחבו מעגלי האוכלוסייה שפונים לקבלת סיוע של עוגן, ואנו מסייעים כיום לאלפי ישראלים שיכולותיהם הכלכליות נפגעו, לבנות את חייהם מחדש בתקופה של אתגרים עצומים. אנו מבינים את ההשפעה העמוקה במיוחד של האירועים הביטחוניים על קהילות רבות באזורי העימות בצפון ובדרום, ולכן אנו עושים מאמץ אדיר לספק להם מעטפת תמיכה וסיוע משמעותית, שתוכל לייצר עבורם חוסן לטווח ארוך.
"זוהי זכות גדולה עבורנו לסייע לישראלים שנפגעו במלחמה ושנלחמים על ביטחון המדינה. אנו אסירי תודה לכל התורמים ומשקיעי האימפקט של עוגן, שבזכותם הצלחנו להקים את כל תוכניות החירום שהשקנו בעקבות המלחמה".
פורסם לראשונה: 09:02, 05.12.24