בזמן שחברות התעשייה הביטחונית בישראל רושמות רווחי שיא, בין השאר בעקבות מלחמת חרבות ברזל והמלחמה בין רוסיה לאוקראינה, שמשפיעים על מדינות מסביב לעולם, דווקא חברות אירופיות בינוניות וקטנות נאבקות בקשיי מימון משמעותיים.
ההוצאה הצבאית העולמית הגיעה לשיא היסטורי של 2.44 טריליון דולר בשנת 2023, עלייה של 6.8% בהשוואה לשנה הקודמת - השיעור הגבוה ביותר מאז 2009, על פי נתוני מכון המחקר הבינלאומי לחקר השלום בשטוקהולם. למרות זאת, חברות קטנות ובינוניות מתקשות לנצל את ההזדמנות העסקית בשל מחסור בגישה למימון ציבורי, בירוקרטיה מכבידה, והיסוס של בנקים להעניק הלוואות מחשש להפרת תקנות ESG (סביבה, חברה וממשל תאגידי).
2 צפייה בגלריה
חיילים אוקראינים בזפוריז'יה
חיילים אוקראינים בזפוריז'יה
חיילים אוקראינים בזפוריז'יה
(צילום: AP)
"רוב הבעיות שהיו קיימות בשנים האחרונות בתעשיית הביטחון והאבטחה נמשכו או אף החמירו", אמר ירי הינק, מנכ"ל איגוד תעשיות הביטחון וההגנה של הממשלה הצ'כית בראיון לרויטרס. לדבריו, המצב מקשה במיוחד על חברות קטנות להתרחב ולהשתתף במכרזים ממשלתיים.
על פי דוח של הנציבות האירופית משנת 2024, חברות קטנות ובינוניות בסקטור הביטחון באיחוד מתמודדות עם פער במימון חוב של בין מיליארד לשני מיליארד אירו. פער זה מגביל את צמיחת העסקים, מאלץ חברות לצמצם פעילות ולחפש מימון מחוץ לגבולות האיחוד האירופי.
הבעיה מודגשת במיוחד כאשר משווים את המצב לארצות הברית. על פי נתוני Dealroom.co, שעוקבת, בין השאר, אחר מצבן הכספי של חברות בעולם, ארה"ב השיגה את מרבית מימון ההון סיכון בתחום הביטחון וביישומים ביטחוניים בקרב בעלות ברית נאט"ו, עם נתח של 83% מאז 2018. שוק ההון סיכון האמריקני בשל יותר ומפותח בהשוואה לאירופה, עם משקיעים מתמחים שמכירים את המורכבות של עסקאות ביטחוניות ואת התקנות הקפדניות בתחום.
בצ'כיה, למשל, השיקה הממשלה תוכנית למימון משותף של מיזמים קטנים בתחום, אך הפער העצום בכספי הון סיכון בין אירופה לארצות הברית מהווה בעיה משמעותית, כך לפי רדקה קונדרלובה, פקידה במשרד ההגנה הצ'כי, שאחראית על שיתוף פעולה עם התעשייה.
2 צפייה בגלריה
דגל האיחוד האירופי
דגל האיחוד האירופי
באיחוד האירופי מודאגים
(צילום: רויטרס)
סקר שערך איגוד התעשייה הצ'כי, שמייצג כמעט 200 חברות ביטחון במדינה, מצא כי חברות קטנות ובינוניות דיווחו על החמרה בבעיות בשנה האחרונה בכל הקשור להשגת הלוואות בנקאיות ואף ביכולת לקבל תשלומים מלקוחות זרים.
פנלה מקגרטי, מומחית להוצאות ביטחון במכון הבינלאומי ללימודים אסטרטגיים בלונדון, מסבירה כי בעוד השחקנים הגדולים נהנו מהעלייה בביקוש, חברות קטנות יותר בשרשרת האספקה מתקשות לעשות זאת. בניגוד לחברות הגדולות הנסחרות בבורסה ונהנות מחשיפה לשווקים גלובליים, החברות הקטנות והמתמחות יותר מהוות סיכון גדול יותר למלווים, שכן קשה יותר לקבוע את עמידתן בתקני ESG ולהעריך את הפוטנציאל השוקי שלהן לטווח ארוך.
הדוח האירופי ממליץ על מתן מימון ברמת האיחוד האירופי לפיתוח יכולות תעשיית הביטחון של הגוש, וכן על הסרת מגבלות על גישה למכשירים פיננסיים הממומנים על ידי האיחוד. המצב הנוכחי מדאיג במיוחד לאור המחסור בתחמושת שממנו סובלת אוקראינה במאבקה מול ההתקדמות הרוסית במזרח המדינה.
מקרה מדאיג במיוחד הוא של מנכ"ל חברה קטנה שמכר כמות מוגבלת של רובים לאוקראינים באישור הממשלה, וגילה שהבנק ביטל לא רק את חשבונותיו הפרטיים, אלא גם את חשבונות אשתו וילדיו. "תמיד היו לנו בעיות, אבל כשהחלפנו את שם החברה שלנו כך שיכלול את המילה 'נשק', הצרות שלנו גדלו משמעותית," הוא סיפר.