live
מכתבי האהבה של איינשטיין
(צילום: מתוך האינסטגרם של בית המכירות כריסטי'ס)
המיליארדר יעקב "ז׳אקי" ספרא, בן לאצולת הבנקאות ואספן אמנות נודע, הגיש תביעה נגד כריסטי'ס בניו יורק, בטענה שבית המכירות הפומביות מכר את אוסף מכתבי האהבה שלו שכתב המדען אלברט איינשטיין במחיר נמוך בהרבה מהערכתם המקורית. ספרא, שמחזיק בין השאר בהשקעות במרכז לטכנולוגיה חינוכית (מט"ח), במילון מרים-וובסטר ובאנציקלופדיה בריטניקה, טוען כי בית המכירות הגדול בעולם פעל ב"רישול", ב"חוסר תום לב", לא שיווק כראוי את הפריטים ופגע בערכם.
באוסף המדובר נכללים בין 43 ל-55 מכתבים (גם על מספר המכתבים עצמם ישנו ויכוח בין הצדדים - ד"א) שכתב איינשטיין לאשתו הראשונה, הפיזיקאית הסרבית מילבה מאריץ', בין השנים 1898 ל-1903. המכתבים, בהם איינשטיין לא רק השתפך במילות אהבה אלא גם חלק את מחשבותיו הראשוניות על תורת היחסות, נחשבים ל"מקור החשוב ביותר להבנת חייו המוקדמים והתפתחותו האינטלקטואלית" של המדען זוכה פרס הנובל וכוללים כמה מהחישובים המדעים המוקדמים ביותר ששרדו בכתב ידו.
4 צפייה בגלריה
מכתבי אהבה של אלברט איינשטיין, של יעקב ספרא שנמכרו בכריסטי'ס
מכתבי אהבה של אלברט איינשטיין, של יעקב ספרא שנמכרו בכריסטי'ס
מכתבי האהבה של אלברט איינשטיין
(צילום: כריסטי׳ס ניו יורק)
המכתבים עצמם מספקים הצצה נדירה לחייו האישיים של איינשטיין, החל מתקופת לימודיו בציריך, דרך נישואיו למאריץ', ועד לעבודתו במשרד הפטנטים בברן – תקופה שבה גם הסתיר את קיומה של בת מחוץ לנישואין. לפי בית המכירות מדובר ב”מידע היחיד הידוע" על הבת הבלתי חוקית שלו ושל מאריץ׳, שנולדה בסתר ב-1902 טרם נישואיהם, ונשלחה במהרה לאימוץ. ליזרל איינשטיין נולדה כשהיא סובלת ממחלת הסקרלטינה, ולא האריכה ימים.
אחד המכתבים מכיל פואמה חצי ארוטית חצי הומוריסטית בדיאלקט דרום גרמני. במכתבים אחרים איינשטיין מציין כי הוא ראה במאריץ' מקבילה אינטלקטואלית: "אני כל כך בר מזל שפגשתי מישהי עם אותו אומץ ועצמאות כמו שלי". מאוחר יותר, כאשר החלו לצוץ כותרות סביב נישואיו למאריץ', שפת האוהבים של המכתבים התפוגגה ואיינשטיין החל "למרר את חייה" של אשתו. הוא התייחס עליה כאל "עובדת שהוא יכול לפטר", אם להשתמש במילותיו שלו ודרש ממנה בכתב שורה של תנאים על מנת לשמר את יחסיהם כמו הגשת שלוש ארוחות ביום לחדרו, כביסה, ניקיונות ואיסור "דרישה לאינטימיות". הוא העביר את מאריץ' ואת ילדיהם המשותפים לברלין, התייחס אליהם בקור וניהל בינתיים סדרת רומנים חשאיים, בהם עם בת דודו, מי שהפכה לימים לאשתו השנייה - אלזה לוונטל.
4 צפייה בגלריה
אלברט איינשטיין ואשתו
אלברט איינשטיין ואשתו
התייחס אליה כאל עובדת. איינשטיין ואשתו מילבה מאריץ'
(צילום: כריסטי׳ס ניו יורק)
אך המכתבים במרכז התביעה גם חושפים כאמור את התפתחותו המדעית של איינשטיין, עם רמזים ראשונים לרעיונות שגיבש בהמשך על תורת היחסות. "אני משוכנע יותר ויותר שהאלקטרודינמיקה של גופים נעים, כפי שהיא מוצגת כיום, אינה נכונה", כתב באחד המכתבים. למרות ערכם ההיסטורי, המכתבים נמכרו בחודש שעבר בניו יורק לרוכש אנונימי תמורת כ-436 אלף דולר – פחות מהסכום שבו הם נרכשו ופחות ממחצית ההערכה הראשונית, שעמדה על 880 אלף עד 1.25 מיליון דולר.
על פי התביעה, כריסטי'ס לא רק שלא שיווקו את המכתבים כראוי, אלא גם נמנעו מהצגת חשיבותם ההיסטורית והמדעית. ספרא טוען כי בית המכירות לא טרח אפילו לציין את מספר המכתבים המדויק שעמדו למכירה, ובכך תרם להפחתת ערכם. "כריסטי'ס לא הצליחה אפילו להרכיב קטלוג מכירות פומביות משכנע עבור המכתבים, לא הצליחה להדגיש את המשמעות המדעית של העניינים שאיינשטיין דן בהם במכתבים הללו או אפילו לציין כמה מכתבים היו בחבילה", נטען בתביעה. כשספרא העלה את הסוגיה, לדבריו כריסטי'ס סירבה להישמע לאזהרותיו.

"למכתבים היה ערך סנטימנטלי עצום עבור ספרא"

לפי מסמכי בית המשפט, בכריסטי'ס התעקשו להעמיד את המכתבים למכירה למרות התנגדותו של ספרא, בטענה שהפריטים שימשו כערובה למקדמת מכירות כוללת שהעניקו לו בסך 63 מיליון דולר. לפי ההסכם בין הצדדים, במידה והמכירות לא יעמדו ביעד, על ספרא להחזיר את הסכום, אך מכיוון שסרב לעשות זאת נאלץ לדבריו לשלם לכריסטי'ס כ-8 מיליון דולרים נוספים כעמלות "שלא נכללו בהסכם המקורי". בבית המכירות טוענים כי מדובר היה למעשה במקדמה על מכירות עתידיות ולא בהלוואה, אך כך או כך במרכז הדיון המשפטי בניו יורק ניצבת השאלה האם ספרא אכן הפר את תנאי ההסכם עם כריסטי'ס, מה שנתן להם את הזכות למכור את המכתבים.
ספרא טוען כי ההסכם עם כריסטי'ס קבע כי הוא יהיה זה שיחליט אילו פריטים יימכרו מהאוסף שלו ומתי, וכי בית המכירות ניצל את המצב כדי להיפטר מהמכתבים במה שהוא מכנה "מכירת חיסול". לטענתו, כריסטי'ס, שנקלעו לקשיים פיננסיים, מכרו את הפריטים במחירי הפסד במטרה לזרז את החזר המקדמה שלו ולגבות ממנו עמלות נוספות, ובכך פגעו גם בכל האוסף שלו, המוערך ב-100 מיליון דולר. לטענת ספרא במסגרת הערבות להלוואה הוא נתן אישור לבית המכירות למכור רהיטים מיוחדים במינם, עתיקות, כתבים, כתבי יד וציורים ורישומים של "הציירים הגדולים" (ציירים אירופאים שפעלו לפני שנת 1800 - ד"א). לדבריו, כריסטי'ס ידעו כי הוא לא רוצה למכור את מכתבי איינשטיין וכי יש להם "ערך סנטימנטלי עצום עבורו". כריסטי'ס, מצדם, מתעקשים כי המכירה בוצעה בהתאם להסכם עם ספרא. "כיוון שהנושא נמצא כעת בהתדיינות משפטית, לא נוכל להגיב מעבר לכך", נמסר מטעמם.
4 צפייה בגלריה
מכתבי אהבה של אלברט איינשטיין, של יעקב ספרא שנמכרו בכריסטי'ס
מכתבי אהבה של אלברט איינשטיין, של יעקב ספרא שנמכרו בכריסטי'ס
המכתבים מספקים הצצה נדירה לחייו האישיים של איינשטיין
(צילום: כריסטי׳ס ניו יורק)
מהתביעה עוד עולה כי מאז ינואר 2023 מכר בית המכירות 368 פריטים מאוספו של ספרא, שמוערך בסכום של מעל ל-100 מיליון דולר, תמורת סכום שנמוך בכ-20% מהערכת השווי הנמוכה ביותר שניתנה להם. ספרא טוען כי בית המכירות ניהל בצורה כושלת את מכירתם של יצירות אמנות שונות, אם באמצעות ייחוס שגוי ללא ביסוס מחקרי, או בכך שנמנע מלבצע מחקר שהיה יכול להוכיח את ערכן הגבוה בהרבה. כך למשל, בתלונה נטען כי ציור שיוחס לאמן ההולנדי בן המאה ה-17, וילם דרוסט, בשם Officer in a Red Beret, עשוי להיות למעשה יצירה של רמברנדט, וכי ספרא ביקש לעכב את מכירתו עד לביצוע הערכה מקצועית. הוא דורש פיצויים בגובה ההפרש שבין שווי השוק ההוגן של הפריטים לבין הסכום שבו נמכרו בפועל, וכן פיצויים עונשיים והחזר הוצאות משפטיות.
ספרא, שמוכר גם כמי שמימן שמונה מסרטיו של וודי אלן, מבקש כעת להוציא צו מניעה שיאסור על כריסטי'ס למכור יצירות נוספות מאוספו, כולל 25 יצירות אמנות מתקופת הרנסנס, שאמורות להימכר בפברואר הקרוב. בית המכירות הגדיר אותן כ"בעלות ערך היסטורי שאין שני לו", אך לדברי ספרא, הקטלוגים של כריסטי'ס מכילים "שגיאות משמעותיות", שפוגעות גם בערכן של היצירות הללו. "זה לא רק מקרה של הפרת חוזה", נכתב בתצהיר שהוגש לבית המשפט, "מעשיה של כריסטי'ס מייצגים בגידה מערכתית באמון, שבה בית המכירות הפומביות הגדול בעולם תמרן את כוחו על אחד האוספים הפרטיים המשמעותיים ביותר של חפצי אמנות וחפצי תרבות בהיסטוריה".
4 צפייה בגלריה
מכתבי אהבה של אלברט איינשטיין, של יעקב ספרא שנמכרו בכריסטי'ס
מכתבי אהבה של אלברט איינשטיין, של יעקב ספרא שנמכרו בכריסטי'ס
רוכש אנונימי שילם כ-436 אלף דולר, פחות מהסכום שבו הם ניקנו
(צילום: כריסטי׳ס ניו יורק)
שמו של ספרא עלה לאחרונה לכותרות עם כמה מכירות פומביות בפרופיל גבוהה ורווח נאה בעזרת בית מכירות מתחרה לכריסטי'ס בניו יורק - סותביס', בבעלות המילארדר הישראלי-צרפתי פטריק דרהי. הוא מכר דרכם את "קודקס ששון", ספר התנ"ך העתיק ביותר שהשתמר כמעט בשלמותו עד ימינו והפך לכתב היד היהודי היקר ביותר שנמכר מאז ומעולם, תמורת 38 מיליון דולר. ספרא גם השיג דרכם רווח נאה על מכירת עותק תנ"ך עברי עתיק בן 700 שנה תמורת 6.9 מיליון דולר. הוא נרכש ב-825 אלף דולר בלבד. התנ"ך, הידוע בשם "תנ״ך שם טוב", נכתב בממלכת קסטיליה, ספרד של ימינו, בסביבות שנת 1312, ונחשב לאחת הגרסאות המדויקות ביותר של התנ"ך העברי שנכתבו ביד.
משפחת ספרא, מהמשפחות הבנקאיות החשובות בעולם, היא במקור מסוריה, אך את הצלחתה האמיתית היא חייבת דווקא ללבנון, עם פתיחת הבנק הראשון על ידי יעקב ספרא בשנת 1920 בביירות. המשפחה ידועה היום בהשקעותיה הגלובליות, ובפרט בעסקי בנקאות בשווקים האמריקניים והאירופיים. האחים ג'וזף ומואיז ספרא החזיקו בשליטה בבנק הבינלאומי הראשון לישראל ורכשו גם חלקים מחברת סלקום ובקבוצת כרמלטון שהקימה את מנהרות הכרמל. ב-2003 הם מכרו את הבנק לצדיק בינו, וב-2005 הם מכרו את מניותיהם בסלקום לנוחי דנקנר.