השביתה במשק שהוכרזה על ידי ההסתדרות תסתיים בשעה 14:30, כך פסק בית הדין לעבודה. בפסיקה שנתן בית הדין נכתב כי מדובר בשביתה פוליטית ו"לא מצאנו בהכרזה על השביתה איזשהו טיעון כלכלי. הטיעונים של ב"כ ההסתדרות בפנינו, אודות ההיבט הכלכלי, לא שכנעו כאשר לא הובהר הקשר בין הרג חטופים בידי בני עוולה, לבין היבט כלכלי למשק". בנוסף, קבע ביהמ"ש כי לא ניתנה התרעה מספקת לפני ההחלטה של ההסתדרות לשבות, וכי אם מדובר בהשבתת מחאה - ככזו היא צריכה לארוך כמה שעות בלבד, ולא מעבר לכך.
יו"ר ההסתדרות, ארנון בר דוד, קיבל את הפסיקה. "אנו חיים במדינת חוק ומכבדים את החלטת בית המשפט, אי לכך אני מנחה את כולם לשוב לעבודה בשעה 14:30", אמר בן דוד, שהוסיף: "חשוב להדגיש כי שביתת ההזדהות הייתה מהלך חשוב ואני עומד מאחוריו. על אף הניסיונות לצבוע את הסולידריות בצבעים פוליטיים, מאות אלפי אזרחים ואזרחיות הצביעו ברגליים".
שר האוצר בצלאל סמוטריץ', שביקש לעתור לבית הדין, מסר לאחר הפסיקה: "בית הדין קיבל את עמדתנו וקבע שהשביתה של ההסתדרות היא פוליטית ובלתי חוקית. עובדי ישראל שהתייצבו היום לעבודה בהמוניהם הוכיחו שנגמרו הימים של הפנקס האדום שמשעבד את העובדים לצרכים פוליטיים. לא ניתן לפגוע בכלכלה הישראלית ולשרת בכך את האינטרסים של סינוואר והחמאס".
בר דוד הסכים להפסיק את השביתה ב-18:00
קודם לכן, יו"ר ההסתדרות הודיע בתגובה לעתירות שהוגשו נגד השביתה כי היא "תתקיים היום עד השעה 18:00". בר דוד אמר זאת בניסיון למנוע אפשרות שיוצאו צווי מניעה נגד השביתה.
נשיאת בית הדין לעבודה, השופטת הדס יהלום, אמרה בשלב מוקדם בדיון כי היא מצפה שההסתדרות תקצר את השביתה עוד יותר. "לא נתווכח אם השביתה הזאת היא פוליטית או לא. אנחנו מצפים להצהרה של ההסתדרות שהשביתה תתקצר לפני 18:00. חשוב שיהיה פה מסר. אפשר לצאת מהדיון הזה בהסכמה, ומגיע לנו אזרחי המדינה שלא יהיה פה פסק דין".
עוד אמרה כי "השביתה כבר עשתה את האימפקט שלה ויצרה כאוס במשק, בואו תודיעו שהשביתה תהיה רק עד 14:00". נציגי ההסתדרות בדיון העבירו את דברי השופטת יהלום אל יו״ר ההסתדרות בר דוד, הצדדים יצאו להתייעצות אולם בסופו של דבר בהסתדרות דחו את הבקשה לקצר את השביתה.
סמוטריץ' דרש להוציא צווי מניעה
המדינה הגישה הבוקר עתירה לבית הדין הארצי לעבודה שעניינה בקשה בהולה למתן סעד ארעי או זמני דחוף למניעת שביתה בקרב כלל עובדי המדינה. זאת, בהמשך לדרישה של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' אתמול מהיועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, להגיש בקשה לבית הדין לעבודה לצווי מניעה נגד השביתה. השופטת ורדה וירט ליבנה קבעה כי הדיון בעתירת האוצר נגד השביתה יתקיים בבת ים לצד עתירה דומה של פורום גבורה.
בעתירה של המדינה נכתב כי "לבקשת שר האוצר וראש הממשלה בית הדין הנכבד מתבקש בזאת להוציא מלפניו סעד ארעי ו/או זמני דחוף שיקבע כי השביתה הפתאומית עליה הכריז יו"ר הסתדרות העובדים הכללית, מר ארנון בר דוד, בנוגע לכלל עובדי המדינה, איננה שביתה למטרות של סכסוך עבודה קיבוצי וככזו היא שביתה פוליטית, ויורה להימנע משביתה זו".
כאמור, במקביל דנו בבית הדין האזורי לעבודה בבת ים בעתירה שהגישו משפחות חטופים ופורום גבורה נגד השביתה, בטענה שמדובר ב"החלטה פסולה ואנטי-דמוקרטית". בנוסף, פורום תקווה ומשפחות נוספות הגישו גם בג"ץ בנוגע לשביתה, אולם בג"ץ דחה את העתירה אחרי שהשופטים יוסף אלרון, אלכס שטיין ורות רונן טענו כי מדובר בדיון שמתאים יותר לבית הדין לעבודה.
שמעון אור מפורום תקווה, דודו של החטוף אבינתן אור, אמר בתום הדיון: "ההסתדרות צריכה להתעסק בזכויות עובדים, לא בוויכוח פוליטי. השביתה הזו משחקת לידיים של סינוואר ומרחיקה את הסיכוי שנראה את החטופים אצלנו".
עו"ד בועז ארזי, שמייצג את משפחות החטופים מפורום תקווה: "עולה כאן שאלה קשה של צדק, כשההסתדרות, שהיא מונופול, מונעת שירות מאזרחים ומפילה על הציבור עול עצום בהתראה כל כך קצרה. ציפינו משופטי בית המשפט לעצור את ההתנהלות הזו".
פורסם לראשונה: 09:46, 02.09.24