התייקרות המים שאמורה הייתה לקרות בתוך שבועות, בעיקר בשל התייקרות החשמל והאינפלציה, נדחתה לפי שעה. כך נודע ל-ynet. זאת לאחר ששר האנרגיה והתשתיות, אלי כהן, שאף דורש לאחרונה את חידוש סבסוד המס על הדלק כדי למתן את ההתייקרויות במשק, ביטל שימוע שנקבע ליום חמישי הקרוב, שבו אמורה הייתה רשות המים להודיע על עליית תעריף המים בכ-8% החל מ-1 ביולי.
השר כהן דחה את הדיון בחודשיים, והנחה את רשות המים וגורמי המקצוע לגבש פתרונות שימנעו את הצורך לייקר את המים. זאת משום שהמים הם מוצר צריכה בסיסי שהתייקרותו תפגע בכל בית בישראל ובעסקים, ואף תביא להתגברות האינפלציה. הכסף אמור להגיע בין השאר מרזרבות ומרווחי מקורות ב-2023.
ההתייקרות שנמנעה בינתיים נובעת מעליית המדד, התייקרות החשמל ודחיית עלויות מתקופות קודמות, ומסתכמת בתוספת של 362 מיליון שקל לתעריף המים. עם זאת, עדיין לא ברור למתי נדחתה והאם תתממש העלאת מחיר המים שתוכננה.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
אי העלאת מחיר המים כמתוכנן בעוד שבעה שבועות יסייע להפחית את העלייה הצפויה באינפלציה בשל ההתייקרויות שעליהן הכריזו יצרנים ויבואנים אחרי פסח ובשל החרם הטורקי על היצוא לישראל. בנוסף, יפחית את הוצאות משק בית ב-16 שקלים בחודש ויסייע גם לחקלאים ולתעשייה, שכן ייקור המים מביא להתייקרות בייצור ובמוצרים חקלאיים.
בעבר הציעו כלכלנים ומוסדות כלכליים לבטל את המע"מ על מים. יצוין שמע"מ החל להיגבות על המים רק לאחר הקמת תאגידי המים שלאחרונה מתרבות הדרישות במשק לסוגרם.
שר האנרגיה התבטא היום (ב') במשרדו, כי "במיוחד בשעה זו, לא אאפשר את העלייה המתוכננת במחיר המים. התוכנית להעלות את מחיר המים ב-8% היא תוכנית מופרכת שתפגע בכל בית בישראל, וגם בעסקים, בתעשייה ובחקלאות. התייקרות כה גבוהה תגביר מיד את האינפלציה ותבלום את הצמיחה".
השר כהן הדגיש כי תעריפי המים בישראל הם בין הנמוכים שבמדינות ארגון ה-OECD, "ואנו נמשיך לספק מים איכותיים במחירים נמוכים למשקי הבית, לעסקים ולחקלאים".
מחירי המים בישראל עלו בחודש יולי אשתקד בשיעור של 3.3%, ובחודש ינואר השנה בכ-1%. זאת חרף הבטחתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, לבטל כליל את התייקרות המים בשנה האחרונה.
מרשות המים נמסר בתגובה: "נושא עדכון התעריף נמצא בדיונים מקצועיים".