אחרי המחלוקת בין צה"ל לאוצר על תוספות של מיליארדים ואחרי הסערה שהתעוררה סביב נושא הפנסיות, אושר היום (ה') תקציב הביטחון בסך כ-77 מיליארד שקל, פה אחד בוועדה המשותפת לתקציב הביטחון, בראשות ח"כ רם בן ברק, כולל החלוקה הפנימית לשנים 2021-2022 לתחומי פעולה ותוכניות. אישור התקציב כולו כפוף לאישור הצעת חוק התקציב במליאת הכנסת בשבוע הבא. תזכיר החוק להכשרת "הגדלות הפנסיה של הרמטכ"ל" צפוי להיות מאושר בנפרד.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
חוק יסוד: משק המדינה קובע כי הצעת חוק התקציב תהיה מפורטת, אך הצעת תקציב הביטחון המפורטת, הכוללת את תקציב משרד הביטחון ויחידות הסמך של משרד רה"מ שעיקר פעילותן בתחום ביטחון המדינה ותושביה, מכילה מידע רב על מבנה מערכת הביטחון ויכולותיה, ומשום כך נקבע בחוק מנגנון ייחודי לאישורה.
הוועדה, על ועדות המשנה שלה, קיימו במשך החודש האחרון כ-50 שעות דיונים, רובם חסויים, על הצעת התקציב למול הערכת המודיעין השנתית, דירקטיבות מדיניות, תרחישי האיום והייחוס הקיימים ותוכניות העבודה של הגופים השונים.
במהלך הדיונים הופיעו בפני הוועדה, בין היתר, שר הביטחון, הרמטכ"ל, ראש השב"כ, ראש המוסד, מנכ"ל משרד הביטחון, הממונה על התקציבים באוצר, ראש אכ"א והיועץ הכספי לרמטכ"ל וראש אגף תקציבים במשרד הביטחון.
לפי הודעת הוועדה, בין הנושאים שעלו בדיונים: שכר וכח אדם, לרבות נושא הפנסיות מעורר המחלוקת, אי העלאת שכר החיילים בשלב הזה. כמו כן נדונו תוכניות עבודה, פיתוח והצטיידות של חילות האוויר והים, זרוע היבשה, אגף המודיעין ואגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה. כמו כן הוצגו תוכניות אגפי ומנהלות משרד הביטחון: מנהלת הגנה מפני טילים, לוויינות, מטוסים ללא טייס, מנהלת תוכנית הטנק, מנהלת גבולות ותפר, אגף שיקום נכים ורפורמת נפש אחת.
לפי הודעת הוועדה, בשנת 2021 מסגרת סעיף תקציב משרד הביטחון כוללת תקציב הוצאה של 62.357 מיליארד שקל ובנוסף 14.972 מיליארד שקל שאותם ניתן לנצל רק מול הכנסות שהצבא מייצר. כמו כן, הרשאה להתחייב (אפשרות לחתום על עסקאות נוספות מחוץ לתקציב בסכום שאושר) בהיקף של 36.3 מיליארד שקל.
בשנת 2022 מסגרת הסעיף כוללת תקציב הוצאה של 59.833 מיליארד שקל, בנוסף 15 מיליארד שקל בהוצאה מותנית הכנסה והרשאה להתחייב בהיקף של 42.9 מיליארד שקל.
הצעת התקציב המפורטת לא מונחת על שולחן הכנסת, אלא על שולחן הוועדה המשותפת לוועדת החוץ והביטחון ולוועדת הכספים בלבד, ומשום כך הוועדה מחליפה את ועדת הכספים בדיון המהותי בהצעת התקציב, ואת מליאת הכנסת באישור הצעת התקציב המפורטת בקריאות שנייה ושלישית. לאור זאת, על הוועדה המשותפת מוטלת חובה מוגברת לקיים דיונים מעמיקים ואפקטיביים בהצעת תקציב הביטחון.
לדברי ח"כ רם בן ברק, "אישרנו תקציב שנותן תשובה טובה לאתגרים שעומדים בפנינו, תוך הבנה לצרכים החברתיים והכלכליים של מדינת ישראל".