ארבע שנים לאחר שהוגשה בקשה לאישור תביעה ייצוגית נגד "רניום מדיקל", אשר ייבאה ערכות בדיקת קורונה מהירה לישראל, בטענה כי הציגה מצגי שווא בנוגע לאמינות הבדיקה - הושג הסדר פשרה. במסגרת הפשרה שאושרה היום (א') על ידי בית משפט מחוזי מרכז, החברה תתרום למוסד רפואי ו/או לארגון ללא מטרת רווח העוסק בתחום הרפואה ו/או לצה"ל ו/או המשטרה ו/או מגן דוד אדום מכשיר או מכשירים רפואיים בשווי של כחצי מיליון דולר.
ההחלטה שמאשרת את הסדר הפשרה ניתנה במסגרת שתי בקשות לאישור תביעה ייצוגית שנטען בהן לקיומם של מצגים מטעים בקשר לבדיקות קורונה ביתיות, ביחס לאמינות תוצאות הבדיקות וביחס לאישורים הרגולטוריים שניתנו לבדיקות. אחת מהבקשות הוגשה לאחר שהמבקשת נחשפה לתחקיר על ערכות הבדיקה המדוברות באתר ynet, שחשף כי ההבטחה של "מעל 99% אמינות" על גבי האריזה - אינה נכונה.
בבקשות נטען כי בפועל, רמת האמינות של הבדיקות הייתה נמוכה מזו שהוצגה. בין השאר נטען כי על פי משרד הבריאות, הבדיקות המהירות הן בעלות רגישות פחותה מבדיקות ה- PCR, שלגביהן קבע בעבר כי רמת האמינות שלהן היא בין 63% - 73%. עוד נטען כי גם העובדה שנכתב על גבי האריזה "מאושר על ידי משרד הבריאות", וכך גם באתר האינטרנט, יצרה מצג שווא כאילו משרד הבריאות בדק ונתן גושפנקא לאמינות הבדיקה ולמשפט "מעל 99% אמינות בתוצאות".
מנגד טענה רניום כי הכיתוב "באישור משרד הבריאות" הוא כיתוב מקובל המופיע על גבי אריזות של מוצרים רבים הנדרשים לקבל את אישורו של משרד הבריאות, והבדיקה עצמה אכן קיבלה את אישור משרד הבריאות. לטענתה, הטענה כי ניתן להבין שהכיתוב "באישור משרד הבריאות" מתייחס לאמינות הבדיקה - משוללת יסוד.
בנוסף טענה רניום כי בהתאם לרמת הביצועים הכוללת של הבדיקה במועד בו היא שווקה עם ההיגד שנטען כי מטעה, 99.45% - 98.5% מהאוכלוסייה שנבדקה בבדיקה קיבלה תשובה נכונה - כלומר, תוצאה חיובית במידה שהנבדקים אכן נשאו את הנגיף באותה העת, ותוצאת בדיקה שלילית במידה והנבדקים אכן לא נשאו את הנגיף באותה העת. על כן, מדובר היה בהיגד נכון. עוד טענה כי בדיקות הקורונה שווקו באריזה שנשאה את ההיגד "מעל 99% באמינות בתוצאות" לכל היותר במשך 12 ימים בלבד.
סופר פארם שיוצגה על ידי עו"ד פז מוזר טענה כי היא אינה אחראית לכיתוב שהופיעה על קופסת המוצר ומי שאחראי לכיתוב זה הוא היצרן והיבואן של המוצר, ולפיכך יש לדחות הבקשות נגדה.
בסופו של יום הוחלט בהסכמה כי הבקשות נגד סופר פארם והיצרנית תדחה. באשר לרניום הוסכם במסגרת הסדר פשרה שהושג בעקבות הליך גישור כי ככל והחברות ימכרו את הבדיקות בעתיד, הן מתחייבות כי אלו ימכרו בהתאם להנחיות משרד הבריאות, לרבות ללא ההיגד לפיו לבדיקות "מעל 99% אמינות בתוצאות". בנוסף, כאמור, רניום תתרום מכשיר או מכשירים רפואיים בשווי של כחצי מיליון דולר.
השופטת מיכל נד"ב מבית משפט מחוזי מרכז אישרה את הסדר הפשרה וקבעה כי הסדר הפשרה מביא לאכיפת הדין על רניום בנושא צרכני חשוב - הקורונה, שהיה רלוונטי ובעל משמעות בתקופה הרלוונטית.
את המבקשת ייצג עו"ד אהוד גרי ממשרד גרי, סרוסי, רשף סמרה ושות'. את המבקש ייצגו רועי בלכר ואורון קינן. את רניום ייצגו עוה"ד חגי דורון, דובב אפל ואילן גולוד.
עו"ד אהוד גרי שייצג את המבקשת מסר בתגובה כי "התרומה הנכבדה למוסדות רפואיים, בעיקר בימים אלו היא חשובה ומבורכת וזאת בנוסף לכך שהמשיבות התחייבו כי ככל שימכרו את הבדיקות בעתיד, הן מתחייבות לפעול בהתאם להנחיות משרד הבריאות. הסדר הפשרה מלמד על חשיבותה הרבה של התובענה הייצוגית ככלי לאכיפה צרכנית ראויה".