בחציון הראשון של שנת 2024 החלו להבנות בישראל כ- 29 אלף יחידות דיור סך הכל כאשר 8,994 יח"ד מתוכן הן יח"ד בהתחדשות עירונית בפרויקטים של פינוי בינוי, תמ"א 38 ותוספות קומות לבניינים קיימים. משמעות הנתונים היא שכמעט כל דירה שלישית בישראל נבנית במסגרת התחדשות עירונית. כך עולה מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס).
מדובר בניתוח של נתוני הלמ"ס שנעשה על ידי אתר מגדילים לקראת כנס שעורך האתר ועתיד להתקיים בשבוע הבא במתחם הכנסים לאגו בראשון לציון. על פי הנתונים, העיר המובילה בהתחלות בנייה בהתחדשות עירונית היא תל אביב עם 2,644 יח"ד מתוך 3,261 יח"ד שהחלו להבנות המחצית הראשונה של שנת 2024 כך ששיעור התחלות בנייה בהתחדשות עירונית בעיר מגיע לכ- 81.1% מכלל הבנייה החדשה.
במקום השני מדורגת ירושלים עם 720 יח"ד בהתחדשות עירונית מתוך 2,730 יח"ד שהחלו להבנות בחציון. עם זאת, בבירה שיעור התחלות בנייה בהתחדשות עירונית לעומת כלל הבנייה עומד על 26.4% בלבד. פתח תקוה מדורגת במקום השלישי עם 557 יח"ד בהתחדשות מתוך 816 יח"ד, כך ששיעור התחלות בנייה בהתחדשות עירונית בעיר עומד על 68.3%.
בת ים מדורגת במקום הרביעי עם 551 יח"ד בהתחדשות מתוך 756 יח"ד התחלות בנייה בחציון הראשון של השנה כך ששיעור התחלות בנייה בהתחדשות עירונית עומד על 72.90%. במקום החמישי נמצאת העיר רמת גן עם 496 יח"ד בהתחדשות מתוך 746 יח"ד שחלו להיבנות בתקופה הנסקרת ושיעור התחלות בנייה בהתחדשות עירונית שעומד על 66.5%.
במקביל, לצד הערים שבהן שיעור התחלות הבנייה בהתחדשות עירונית גבוה מאוד, יש גם ערים בהן ההפך הוא הנכון. כך למשל העיר אשקלון בה מעידים הנתונים על התחלות בנייה של 1,630 יח"ד בחציון אבל ללא התחדשות עירונית כלל וגם אופקים עם 978 יח"ד וללא התחדשות עירונית.
"הנתונים ממחישים את הפער בין מרכז לפריפריה"
"הנתונים ממחישים את הפער בין מרכז לפריפריה בכל הקשור להתחדשות עירונית", כך נמסר מאתר מגדילים בהמשך לניתוח הנתונים, "ערי המרכז והשרון מובילות בהתחדשות עירונית ואליהן הצטרפה בשנים האחרונות גם ירושלים שפועלת להאצת ההתחדשות העירונית. לעומת זאת בערים כמו אשקלון ואופקים שיש בהן בניה ענפה שיעור התחלות הבנייה בהתחדשות עירונית ביחס להתחלות הבנייה הכלליות הוא אפסי. אמנם ניתן לראות היום עלייה באישור תוכניות וקידום תוכניות של התחדשות עירונית גם בערי הפריפריה אך לצערנו עוד אין מימוש משמעותי של פרויקטים".
יעקב ניצן שותף ומנכ"ל חברת רובי קפיטל מתייחס אף הוא לנתונים: "באזורי המרכז השרון ובירושלים תחום ההתחדשות העירונית הולך וצובר תאוצה ומייצר היצע דירות חשוב לשוק. אולם כאשר מסתכלים על השוק לטווח הארוך, על תחזיות הגידול באוכלוסייה ועל המחסור בקרקעות פנויות מבינים שהתחדשות עירונית צריכה להפוך לחלק הארי מהתחלות הבנייה בכל הארץ כולל הערים הוותיקות בפריפריה. ההתחדשות העירונית היא כלי חשוב להגדלת היצע הדיור, מעניקה מענה לביקושים ולעליית מחירי הדירות אבל היא גם כלי למיגון הדירות הישנות".
ניצן מוסיף כי: "על מנת שזה יקרה בפועל ממשלת ישראל והרשויות המקומיות צריכות לפעול ביתר שאת להסרת חסמים. כחברה הפועלת בתחום המימון וההשקעות ומסייעת ליזמים להוציא לפועל את הפרויקטים בתחום ההתחדשות אנחנו עדים לקשיים שאיתם מתמודדים היזמים מול הרשויות המקומיות וועדות התכנון והקושי שלהם להציג כיום, בסביבת הריבית הגבוהה והעלייה בעלויות הביצוע , רווחיות סבירה שהיא המפתח לקבלת מימון וביצוע בפועל. על רקע זה נוצר היום פער בשוק בין מספר תוכניות ההתחדשות שמאושרות לבין מספר הפרויקטים שיוצאים לדרך וחשוב לצמצם את הפערים האלו על מנת שנראה שיעור הפרויקטים בהתחדשות עירונית הולך וגדל".