"יש הקלות שחבל מאוד שביטלו, אנחנו חשבנו שזה טעות להוריד את כל סוגי ההקלות אבל מטה הדיור רצו לבטל את ההקלות כי חשבו שזה מייצר עיכובים ברישוי. הסברנו שזה יכול לגרום לעיכובים אחרים כי זורקים את התהליך מהרישוי לתכנון וכדי לעשות תיקונים בתוכניות ישנות נצטרך במקום הקלה – הכנת תב"ע".
כך אמר יואל אבן, מהנדס העיר ירושלים ומ"מ יו"ר איגוד המהנדסים באירוע שערכה התאחדות האדריכלים בגלריה בבית האדריכלית בתל אביב, במסגרת תערוכה לקראת אות האדריכלות הישראלית לשנת 2024. במסגרת האירוע התקיימה הרצאה בנושא הקלות הבנייה שבוטלו ורישוי עצמי לאדריכלים ודיון פתוח בין אדריכלים ומהנדסי ערים מובילים.
בהמשך דבריו של אבן, ועל אף ההתנגדות למהלך ביטול ההקלות, הוא הדגיש כי לאחר שהמהלך נכנס לתוקף בתחילת השנה האזרחית בירושלים נערכים לנושא אולם המשיך והתריע מההשלכות "יש תב"עות בסמכות מחוזית, ובשלב ההיתר מגלים תקלות כמו קווי בניין לא מדויקים. היה לי בניין כזה, ומזה אני פוחד. אני קורא לאדריכלים אל תוותרו על האיכות, תקבלו היתר חפירה ונצא לתב"ע מהירה כדי לעשות שינויים". עוד ציין אבן כי בכוונת מהנדסי הערים לפתור את הבעיה ולנסות לקדם חקיקה כדי לאפשר להחזיר לפחות חלק מההקלות.
1 צפייה בגלריה
בנייה באשקלון. יותר מ-67 אלף דירות חדשות על המדף
בנייה באשקלון. יותר מ-67 אלף דירות חדשות על המדף
בנייה חדשה. ביטול ההקלות עשוי לעכב תהליכים
(צילום: תומר שונם הלוי )
דובר נוסף באירוע היה מנדי שפיגלר, מהנדס ישובי הברון, שציין כי נושא ביטול ההקלות לא לקח בחשבון את המלחמה. "הרבה אנשי מקצוע היו במילואים, חלקם חודשים ארוכים, וביקשנו שידחו בשנה ולא הסכימו. המשמעות של ביטול ההקלות הוא שנצטרך לעשות תב"עות כדי לקדם פרויקטים".
שפיגלר התייחס גם לנושא הרישוי העצמי וציין כי הגידול הצפוי באוכלוסיית ישראל מחייב בנייה של 200 אלף דירות בשנה. "היום אנחנו במחסור של מיליון דירות ואם האדריכלים לא יכנסו לתחום של הרישוי העצמי אז מדינת ישראל לא תעמוד בקצב. אצלנו עוד לא הוגשו בקשות לרישוי עצמי ואני אומר שתפסיקו לפחד", אמר לאדריכלים.
לדבריו הצטרפה ארנה אנג'ל, יו"ר התאחדות האדריכלים, שקראה לאדריכלים לא לחשוש מכניסה לתחום הרישוי העצמי. נזכיר כי במסגרת הרישוי העצמי יוכלו אדריכלים, בפעם הראשונה, לחתום על היתרי בנייה מה שיכול לקדם ולזרז תהליכים בענף.

"ביטול ההקלות יצר בעיה בקידום פרויקטים של תמ"א 38"

עליזה זיידלר גרנות, מהנדסת העיר כפר סבא, ציינה כי בעיריית כפר סבר התכוננו לביטול ההקלות באמצעות אישור תוכניות מקומיות כמו תוכנית לפיצול צמודי קרקע, תוכנית לבריכות, תוכנית לגגות, וזאת על מנת להפחית את הצורך בהקלות בהיתרים בתחומים אלו. אבל לדבריה "ביטול ההקלות יצר בעיה בקידום פרויקטים של תמ"א 38 הריסה ובנייה כי על מנת לתת ליזמים מכפיל של 1 ל-3 נדרשת תוספת קומות שעד היום ניתנה במסגרת הקלות. הארכנו בעיר את תמ"א 38 עד להכנת תוכנית התחדשות בניינית שנמצאת רגע לפני הפקדה אבל עד לאישורה היזמים נמצאים במצב ביניים. לכן אנחנו הודענו לכל היזמים להגיש את הבקשות להיתר עם ההקלות גם אם הן עדיין לא מושלמות עד 31 בדצמבר כדי שנוכל לקלוט אותן ולתת את ההקלות למי שעוד אפשר".
אדריכל אסף אשרוב התייחס באירוע לנושא הרישוי העצמי במסגרת הרצאה בנושא ואמר: "היום כמעט כל אדריכל יכול להיות מורשה להיתר וזה פותח את הדלת לא רק למשרדים הגדולים בענף. ההליך של הגשת היתר זהה לתהליך היום, האחריות על האדריכל קיימת גם היום ב-100% ולכן זה לא צריך להפחיד את האדריכלים וגם הביטוח לא יקר יותר. ההבדל העיקרי הוא שבמסגרת הרישוי העצמי הוועדה המקומית היא זאת שיכולה להגיש ערר על ההיתר תוך 6 חודשים".