ריבית בנק ישראל נותרה ללא שינוי ותעמוד על 4.5%, כך קבע בנק ישראל. מדובר בתקופה ארוכה שגובה הריבית לא משתנה, ולעובדה זו השפעה גם על ענף הנדל"ן. נזכיר כי הריבית הנוכחית השפיעה רבות על הענף וזאת לאחר שנים ארוכות של ריבית אפסית. בין היתר מדובר בהשפעה על הביקוש לדירות כמו גם על כלכליות פרויקטים וירידה משמעותית בפעילות היזמים במיזמי דיור להשכרה.
לאחר ההחלטה להותיר את הריבית על כנה, התגובות מענף הנדל"ן לא איחרו להגיע. "זו טעות שבנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי",
ישי רוט, משנה למנכ"ל קבוצת שובלישי רוטצילום: יח"צ
כך אמר ישי רוט, המשנה למנכ"ל קבוצת שובל והוסיף: "המשק זקוק היום לאשראי בעקבות המלחמה. אם הריבית הייתה יורדת ברבע אחוז למשל זה היה מסייע להוריד את ההחזר על המשכנתא ואת ההלוואות שאנשים לוקחים למשכנתא. בנוסף, זה היה יכול לתת תמריץ למשק כדי לעודד עסקאות שאנשים לא יכולים להרשות לעצמם נכון להיום. מבחינת היזמים עלויות הריבית של רכישת הקרקעות מכבידה עליהם וזה מתגלגל הרי על הלקוח הסופי".
ליאור לייבל, מנהל מרחב צפון באלדר משכנתאות, התייחס אף הוא להחלטת הריבית ומסר: "זוהי בדיוק שנה מאז הפעם האחרונה שבה הוחלט על שינוי, אז הריבית הופחתה מ-4.75% ל-4.5%. בזמן שבנקים מרכזיים ברחבי העולם נקטו בצעדים להקלת המדיניות המוניטרית, בנק ישראל שמר על שיעור קבוע במהלך השנה האחרונה במטרה לשמור על יציבות בשווקים הפיננסיים. ההחלטה התקבלה לאחר שבתחזיות הקודמות, בנק ישראל העריך את השפעות המלחמה כקשות, במיוחד לאור ההנחה שמלחמה בעצימות גבוהה עשויה להימשך עד לשנת 2025, והעלה את האפשרות להעלאת הריבית. כיום, התחזיות מעודדות יותר, בעיקר בזכות השיפור במצב הביטחוני, ומצביעות על כך שבסוף השנה עשויה להתאפשר ירידת ריבית. היכולת של בנק ישראל להוריד את הריבית בעתיד תלויה בעיקר באינפלציה, הנמצאת הרבה מעל היעד המיועד, וצפויה להתמתן באופן משמעותי בהמשך השנה. בתחזית האחרונה, בנק ישראל צפה שהאינפלציה תגיע ל-3.2% בסוף הרבעון השלישי, אך כעת מרבית התחזיות מצביעות על התכנסות סביב 2.5%, דבר שעשוי להוביל להורדת ריבית בקרוב".
1 צפייה בגלריה
בנק ישראל
בנק ישראל
בנק ישראל
( צילום: Gettyimages)
אלי גבאי, מבעלי קבוצת גבאי, סבור אף הוא שההחלטה של בנק ישראל לא מסייעת לענף הנדל"ן: "״הותרת הריבית במשק בשיעור גבוה למשך זמן כה ממושך, פוגעת ביכולת הרכישה של זוגות צעירים ומשפרי דיור, בעקבות ייקור המשכנתאות. לצד הריבית הגבוהה, יש לזכור את שיעור האינפלציה הגבוה ואת העלאת המע"מ ל-18% בתחילת השנה. ומנגד חלה התייקרות מתמדת במדד תשומות הבנייה בעקבות התייקרות חומרי הגלם והמחסור בפועלי בנין. נוצר מצב בו דירה הופכת למוצר של העשירונים העליונים בלבד".
אלי גבאי מבעלי קבוצת גבאי אלי גבאי צילום: יח"צ
עוד אמר גבאי כי: "לנוכח הביקושים הגבוהים אל מול ההיצע והירידה בהתחלות הבניה בכלל השוק, אין אף גורם מקצועי בענף הנדל"ן שצופה ירידה במחירי הדיור בטווח הנראה לעין. הריבית היא כלי אחד מתוך סל כלים שיש בידי המדינה, אך שוב היא מעדיפה לפעול כדי להשפיע על עקומת הביקושים במקום לפעל להגדיל את ההיצע. הניסיון מלמד שפעולה זו לא תשפיע לטווח הארוך שוק הדיור. הביקושים לא נעלמים, לכל היותר הם הופכים להיות 'ביקושים כבושים' וכאשר יחליטו לחזור לשוק, הם עלולים לגלות שמחירי הדיור שוב עלו".
דרור אוהב ציון, מנכ"ל ובעלי דרא שיווק נדל"ן, אמר היום לאחר החלטת בנק ישראל כי: "החלטת הנגיד מובנת לאור העובדה שקצב האינפלציה השנתית עומד כיום על 3.4%, שזה כמעט חצי אחוז מעל הרף שהגדיר בנק ישראל וזאת עוד לפני שבאו לידי ביטוי עליית המע"מ וגל ההתייקרויות האחרון שכלל את מרבית הענפים במשק. קצב האינפלציה הגבוה יחסית והריבית הגבוהה בשוק מקשים ומכבידים הן על היזמים והן על משקי הבית ורוכשי הדירות. למרות זאת, להערכתנו, השארת הריבית על כנה לא תשפיע באופן מהותי על הביקוש לדירות ועל שוק המגורים, שמעוגן בביקושים גבוהים מקרב זוגות צעירים, תושבי חוץ ומשקיעים. למרות זאת, אנחנו בהחלט מצפים ומקווים להורדת ריבית הדרגתית בהמשך השנה כדי לתמוך בהתאוששות של העסקים ולעודד השקעות לאחר מעל שנה של מלחמה וכדי להקל על משקי הבית וציבור משלמי המשכנתאות".

"הפעילות בענף הבינוי התאוששה מעט"

נגיד בנק ישראל, פרופסור אמיר ירון התייחס להחלטה להותיר את הריבית ואמר: "תמונת המצב המאקרו כלכלית של המשק הישראלי משתפרת. עם זאת, השפעת המלחמה, אי הוודאות, והאתגרים השונים עדיין איתנו".
הנגיד התייחס גם לענף הבנייה ואמר: "הפעילות בענף הבינוי התאוששה מעט ברביע השלישי של השנה, אך רמתה עודנה נמוכה ביחס לערב המלחמה, ומושפעת בעיקר ממגבלות כח האדם, שעודן משמעותיות. מנתוני הלמ"ס לרביע השלישי עולה כי חלה עלייה ביחס לרביע הקודם בנתוני התחלות הבנייה, גמר הבנייה ומספר ההיתרים שניתנו. אולם, בהשוואה לרביע המקביל אשתקד – טרם המלחמה - חלה ירידה. במקביל נמשכה מגמת העלייה במחירי הדירות שעלו בשנה האחרונה ב-6.7%. ביצועי המשכנתאות בחודש נובמבר גבוהים ועומדים על כ-8 מיליארדי שקלים. היצע בנייה גבוה לאורך זמן, מעבר לרמתו הנוכחית, יתמוך ביציבות מחירי הדיור".
הנגיד סיכם ואמר: "תמונת המצב המאקרו כלכלית של המשק הישראלי משתפרת, אך אי הוודאות עדיין גבוהה, והאתגרים השונים עדיין איתנו. החלטת הוועדה המוניטרית משקפת את מחויבותה ליציבות מחירים ולחיזוק האיתנות הכלכלית, תוך התמודדות עם אי-הוודאות הגיאופוליטית והכלכלית. בנק ישראל ימשיך לפעול בגישה זהירה, לעקוב מקרוב אחר ההתפתחויות במשק ובאינפלציה, ולבסס את החלטותיו על ניתוח מתכלל של הנתונים".