"לצערי, התחום של קבלנות, שיפוצים ובנייה כבר כמעט ולא כולל את הילדים שלנו. אין מוצא אחר מלבד הבאת עובדים זרים". כך אמר יוסי שלי, מנכ״ל משרד ראש הממשלה בכנס התאחדות קבלני השיפוצים, שנערך היום (ב׳) באולמי לאגו בראשון לציון. הכנס עסק במשבר כח האדם בענף הבנייה שהחל ב-7 באוקטובר 2023 עם פרוץ המלחמה ואיסור הכניסה של כ-100 אלף עובדים פלסטינים שעבדו עד אז באתרי הבנייה בישראל ובענף השיפוצים.
נזכיר כי גם היום טרם נמצא פתרון מלא לסוגיית העובדים, החלטת הממשלה להביא 55 אלף עובדי בנייה זרים טרם יושמה בשטח במלואה וגם קבלני השיפוצים וגם הקבלנים עדיין זקוקים לכח אדם נוסף. שלי התייחס גם לקשיים ביישום הבאת העובדים ואמר: "המדינה גובה יותר מדי אגרות לעובדים זרים – מעל מיליארד ו-200 מיליון ש״ח במקום 600 מיליון. צריך להוריד את האגרות ב-40%, מהלך שגם יפחית את יוקר המחיה".
ראול סרוגו, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, התייחס אף הוא למצב בשטח ואמר: ״אי אפשר שענף הבנייה, שמוביל את הכלכלה הישראלית, יקרוס. תשתיות כמעט ולא מבוצעות כיום – בתי ספר ברשויות לא נבנים, מבני ציבור לא מוקמים. אנחנו זקוקים ל-40 אלף עובדים נוספים כאן ועכשיו".
עוד אמר סרוגו: "לפני שבועיים סיירנו לאורך היישובים בקו הגדר כדי לראות את אתגרי השיקום בעיניים. המחזות שראינו היו קורעי לב – לא רק פגיעות ישירות מטילים אלא גם הרס מוחלט של תשתיות. טנקים עברו בשבילים ובכבישים שהושמדו לגמרי, ולא רק הבתים נפגעו. זה ייקח לנו עשור לשקם את הצפון, כי אין מספיק עובדים. קבלנים לא יוכלו להתחייב לביצוע עבודות בלי כוח אדם מתאים. חודשיים אחרי הפסקת הלחימה, ועדיין אין טרקטור אחד שעובד במטולה״.
כל קבלן שיפוצים יקבל עובדים זרים
ערן סיב, יו״ר התאחדות קבלני השיפוצים הוסיף: ״לפני המלחמה, היו לנו כ-11 אלף עובדים פלסטינים. קבלן שיפוצים היה יכול לעבוד בשני אתרים או יותר ולהסתמך על הצוותים שלו. אך במלחמה הזו, מצאנו את עצמנו ללא ידיים עובדות. הבנו מהר מאוד שהעובדים הפלסטינים לא יחזרו בקרוב, ולכן התחלנו לפעול להבאת עובדים זרים. הצלחנו להביא 5,000 עובדים לענף, אבל רבים מקבלני השיפוצים לא החזיקו מעמד ועזבו במהלך השנה האחרונה. עם זאת, כמו בכל תחום, יש עליות וירידות, ומי שמחזיק מעמד – יקצור את הפירות".
סיב גם התייחס ליוזמה של קבלני השיפוצים למיון והבאת עובדים זרים מסרילנקה שיצא לדרך לאחרונה: "נסענו לסרי לנקה, ובתהליך מיון מתוך 1,600 מועמדים, בחרנו 750 עובדים. הם חולקו לקבוצות על פי התמחות: ריצוף, גבס, טיח ועבודות כלליות. העובדים הראשונים יגיעו באמצע חודש ינואר, ואנחנו מתכננים להביא עוד עובדים בהמשך. ההתחייבות שלי היא שכל קבלן שיפוצים בישראל יקבל עובדים זרים״.
ח״כ אליהו רביבו, יו״ר הועדה המיוחדת לעובדים זרים שעוסק בסוגייה בחודשים האחרונים התייחס למצוקה של קבלני השיפוצים: ״השנה האחרונה הייתה אחת המאתגרות ביותר בענף השיפוצים, אך גם שנה של תקווה ושינוי משמעותי. בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר, הסגר על הרשות הפלסטינית והמצב הביטחוני, הענף נקלע למשבר עמוק. קבלנים מצאו עצמם ללא כוח אדם, מה שהוביל לייקור עבודות השיפוץ, עיכובים בפרויקטים ופגיעה בשיקום התשתיות בעקבות המלחמה"
ח"כ רביבו סיפר על הקושי במציאת פתרון: "מדינת ישראל בודדה את גיוס העובדים הזרים לחברות הגדולות, והשאירה את קבלני השיפוצים הקטנים תלויים בעובדים פלסטינים. הדבר הפך את העסקת העובדים הזרים ללא כלכלית עבור רבים מהם. בוועדה קיימנו דיונים ייעודיים כדי להבין את צרכי הענף, לשמוע את הקולות מהשטח ולהציב פתרונות פרקטיים. העבודה המאומצת הזו הובילה לכך שהוחלט לאפשר להביא 5,000 עובדים זרים לענף השיפוצים. זה מספר שאינו מספיק אך קריטי להמשך הפעילות. בשבועות הקרובים אקיים דיון נוסף בנושא במטרה להקל על קבלני השיפוצים ולהבטיח את המשך פיתוח הענף״.
"אנחנו במצב חירום וצריכים לפעול בהתאם"
ישראל אוזן, מנכ״ל משרד העבודה הסכים גם הוא שהמצב בשטח בעייתי אבל הוסיף כי לצד הטיפול במשבר קיימת גם הזדמנות: ״מדינת ישראל מתמודדת עם משבר כוח אדם משמעותי. יש הבנה ברורה שאנחנו במצב חירום וצריכים לפעול בהתאם. לצד האתגרים, המשבר גם פותח בפנינו לא מעט הזדמנויות, במיוחד בתחומי החדשנות. אנחנו רואים חשיבות רבה בקידום תחום הבנייה באמצעות חדשנות טכנולוגית ושחרור חסמים רגולטוריים שיאפשרו למשק לנצל כלים מתקדמים בצורה מיטבית״.
דוד יהלומי, מנכ״ל הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה בישראל, סיפר בכנס על היוזמה להכשרת עובדים ישראלים לבנייה ולשיפוצים: ״יזמנו הכשרה של 2,000 ישראלים לענף הבנייה, ורובם כבר משולבים באתרי הבנייה ברחבי הארץ. גם בתחום השיפוצים פתחנו כיתות הכשרה, ונמשיך להרחיב את המהלך בשנת 2025 במטרה להכניס עובדים ישראלים נוספים לענף השיפוצים. בעקבות ההצלחה, קיבלנו תקציבים נוספים ובשיתוף פעולה עם משרד הבינוי והשיכון, נכשיר עוד כ-500 עובדים במהלך השנה הקרובה. ההכשרות הללו מוכיחות שאפשר להכשיר עובדים ישראלים ולעזור להם לבנות קריירה ארוכת טווח בענף״.