בית המשפט המחוזי בחיפה קיבל לאחרונה ערעור שהגישה אישה גרושה על פסק דין שקבע שהיא זכאית לחמישית בלבד ממיליוני שקלים שבהם זכה בעלה לשעבר במהלך נישואיהם, אולם קיבל אותם אחרי הפרידה. שופטי המחוזי הגדילו את חלקה בכספי הפרס מ-20% ל-36%.
בני הזוג הם מוסלמים שנישאו ב-2009 והתגרשו בבית הדין השרעי ב-2016. ב-2012 זכו הבעל, אחיו ואביו בפרס של כ-39 מיליון שקל על מציאת גופת חייל נעדר ביערות הכרמל. כשניסו לקבל את הכספים בפועל הם נענו בסירוב ולכן הם הגישו תביעה לבית המשפט המחוזי אך היא נדחתה. ביוני 2016 השלושה ערערו לבית המשפט העליון וב-2019 הערעור התקבל.
בשלב זה תבעה האישה לקבל חצי מכספי הזכייה מתוקף איזון המשאבים. היא הדגישה כי משבר הנישואים חל ב-2016, לאחר הזכייה, והסכסוך לא נולד על רקע הפרס אלא על רקע רצונו של הבעל בבן זכר והאלימות שהפעיל כלפיה. הבעל טען מנגד כי יש לדחות את התביעה, בין היתר מאחר שבמסגרת הליך הגירושין האישה לא העלתה כל טענה בעניין הפרס.
בית המשפט למשפחה בחיפה קבע שכספי הזכייה הם נכס בר איזון. ואולם, הוא קבע שיש להורות על חלוקה לא שוויונית של הכספים, תוך שימוש בסעיף 8(2) לחוק יחסי ממון, באופן שהאישה תקבל 20% בלבד. זאת, בשל השיהוי בהתנהלות האישה ובעובדה שהיא תבעה את חלקה רק לאחר הכרעת בית המשפט העליון, תוך שלא הייתה שותפה למאמצים המשפטיים שהשקיע הבעל.
בערעור שהגישה למחוזי טענה האישה שלא היה מקום להורות על חלוקה לא שוויונית של הכספים, שכן הזכייה התרחשה במהלך תקופת הנישואים.
השופט סארי ג'יוסי קיבל את הערעור באופן חלקי. הוא כתב כי אכן כספי הפרס הם נכס בר איזון, אך בית המשפט למשפחה שגה כשהפעיל את סעיף 8(2) והורה על חלוקה לא שוויונית. הפעם נקבע שהמקרה אינו צריך להוות חריג לכלל שיש לחלק את כספי זכייה שהתקבלו במהלך הנישואים באופן שווה בין בני הזוג.
הוא ציין כי לפי הפסיקה אין לתת משקל לאשם זה או אחר של מי מבני הזוג בנוגע לנכסים שנצברו במהלך נישואיו. "אין 'להעניש' את האישה על התנהלותה בנוגע לפרס באמצעות פגיעה בזכותה לאיזון", כתב.
בפסק הדין הודגש שהמאמצים שהשקיע הבעל לפני מועד הקרע לא יכולים להיזקף לזכותו בלבד, כשמנגד האישה תרמה את תרומתה לתא המשפחתי, ובנוגע לתקופה זו אין כל מקום לעשות שימוש בהוראות סעיף 8.
עם זאת קבע השופט שראוי להתייחס למאמצים והפעולות שנקט הבעל כדי לממש את הפרס לאחר מועד הקרע וסיום החיים המשותפים. לאחר מועד זה, יש לכמת את המאמצים שהשקיע הבעל ולהורות כי 28% מכספי הזכייה יועברו לידיו בלבד, והיתרה, 72% תחולק שווה בשווה. בסופו של דבר נקבע שהאישה תקבל 36% מכספי הזכייה. השופטים עפרה אטיאס וניצן סילמן הצטרפו לפסק הדין.
• לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
• הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
• ב"כ המערערת: עו"ד ח. בסתוני ואח'
• ב"כ המשיב: עו"ד ע. כספי גאון
• עו"ד ומגשר יוסף שאבי עוסק בדיני משפחה
• הכותב לא ייצג בתיק
• ynet הוא שותף באתר פסקדין