בשיתוף עוגן
המלחמה שפרצה לפני יותר מ-400 יום משפיעה לא רק על החזית, אלא גם על העורף של מדינת ישראל. המשבר הכלכלי-חברתי פוגע בחלקים רחבים בחברה הישראלית, ביניהם תושבים מפונים מהדרום ומהצפון, חקלאים, משרתי מילואים ומשקי בית מכל רחבי המדינה.
אחד הארגונים הבולטים שעומדים בחזית הסיוע הכלכלי בתקופה קשה זו הוא גוף האשראי החברתי עוגן. מאז פרוץ מלחמת "חרבות ברזל" העניק עוגן הלוואות בהיקף שיא של 340 מיליון שקל למשקי בית, עסקים ומלכ"רים – פי שניים מהסכום שהעניק בשנה שקדמה למלחמה. בנוסף, הארגון הוביל בשנה האחרונה כ-2,700 תהליכי ליווי פיננסי באמצעות מנטורים מתנדבים, ובמסגרת זו העניק כ-67 אלף שעות של ליווי פיננסי לעסקים, עמותות ומשפחות.
האתגרים הכלכליים-חברתיים שעמם מתמודדים אזרחי ישראל בתקופה הנוכחית, ואפשרויות הסיוע להם, נדונו בהרחבה במהלך ועידת עוגן הראשונה, אשר נערכה בשבוע האחרון תחת הכותרת "ממשבר לצמיחה".
"כולם יצרו קשר בתחילת המלחמה ושאלו: איך אפשר לעזור"
גוף האשראי החברתי עוגן הוקם ב-1991 על ידי פרופ' אליעזר יפה ז"ל, שהיה בין מקימי בית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטה העברית בירושלים. יו"ר עוגן, עו"ד אופיר עוזרי, סיפר בוועידת עוגן כי "בגל העלייה הגדול, יפה הבין שצריכים לעזור לאנשים - והעזרה הכי טובה היא לתת להם הלוואה. הכל התחיל בתרומה קטנה של 25 אלף דולר, ומשם זה הלך וצמח, ובחמש השנים האחרונות עוגן נהפך לגורם מאוד משמעותי במערכת הפיננסית והפילנתרופית. אנחנו משלבים שני דברים - ליווי פיננסי ומתן אשראי לכל אותן שכבות מוחלשות, לעסקים קטנים, למלכ"רים".
שגיא בלשה, מנכ"ל עוגן, סיפר בוועידה כי "עוגן קם במקור בתור גוף שנותן שירותים לאוכלוסיות מוחלשות. מה שקרה אחרי משבר הקורונה, ובמיוחד במלחמה הנוכחית, הוא שהצורך בשירותים של עוגן מחלחל אל מעמד הביניים - ובגדול. גם בעשירונים 6 ו-7 מתקשים לסגור את החודש, מתקשים לקבל אשראי שיענה לצרכים שלהם - והצורך בעוגן הולך וגדל".
בלשה ציין בוועידה כי בשנה האחרונה הצליח עוגן לגייס סכום שיא של תרומות, בעיקר הודות לתורמים הגדולים שלו, ובהם בין השאר אשת העסקים והפילנתרופית שרי אריסון, וכן רוברט גוטסמן מניו יורק, ארגון JFNA, קרן שוסטרמן, פדרציית ניו יורק ותורמים נוספים, יחד עם השקעות גדולות של משקיעי אימפקט מובילים, ובהם בין השאר קרן אריסון, אסף חרל"פ וליאון ודניאל רקנאטי ועוד משקיעים.
משה דניאל, משנה למנכ"ל עוגן, סיפר בוועידה כי "בחודשיים הראשונים של המלחמה קיבלנו ביקושים בהיקף שווה לכל עשרת החודשים שלפני המלחמה. בהתחלה עיקר הביקוש היה באזור הדרום, שם היקף הפגיעה היה אסטרונומי, אבל מהר מאוד הבנו שלא מדובר במצוקה אזורית אלא מצוקה לאומית. אנשים איבדו את הפרנסה שלהם, מקומות עבודה נסגרו, אנשים פוטרו, אנשים גויסו למילואים ולא היה מי שיפרנס את הבית".
לדברי דניאל, "סיפור ההצלחה של עוגן מזוקק באופן הטוב ביותר ברתימה של החברה בישראל, התורמים, חברות מסחריות, מערך המתנדבים שלנו שצמח וגדל - כולם פשוט יצרו קשר איתנו בתחילת המלחמה ושאלו: איך אנחנו יכולים לעזור. היכולת של עוגן לקחת את כל העזרה הזו, את כל הרצון לתת, לעטוף את זה ביחד ולמנף את זה ולהציע שירות - זה הקסם הגדול".
רחל ומאיר, בעלים של "הבית לתקשורת מקרבת", הם בין הארגונים שזכו לסיוע כלכלי מעוגן. "הקמנו את הבית לתקשורת מקרבת לפני חמש שנים. זו השליחות שלנו בחיים. העסק שלנו גדל בעקבות העלייה בביקוש מצד זוגות, ובמשך השנים שילמנו לא מעט כספים ליועצים. כשהגענו לעוגן, הרגשנו בבית, הרגשנו שזה עוגן לעסק שלנו", סיפרו השניים בוועידת עוגן.
"החבר הטוב נהרג במלחמה - וזה שאב מבחינה נפשית"
חלק מהדיונים בוועידת עוגן נסובו סביב שיתופי פעולה עם גופים פיננסיים, והנגשת חינוך פיננסי לקהל הרחב.
יואל קופלנד, מנהל החטיבה הפרטית של עוגן, העיד במהלך הוועידה כי "החטיבה הפרטית היא בעיניי המהות החברתית האמיתית, לרבות תוכניות ייעודיות למודרי אשראי ולחייבים בהליכי הוצאה לפועל. בסוף, משפחה היא גם עסק, מבחינת הכנסות, הוצאות, חובות ונכסים. זה אותו מבנה פיננסי. המטרה שלנו היא להביא אותם למקום של צמיחה כלכלית, למקום שמתוך המשבר, הם גדלים, לוקחים הלוואה, משתמשים בה נכון ועולים על המסלול".
אליאן אבן, מנטורית בתוכנית "קרן שמש" של עוגן, סיפרה בוועידה על אחד מהמקרים המורכבים שבהם נתקלה: "בעסק אחד היה מקרה מצער - החבר הטוב של בנה של בעלת העסק נהרג במלחמה, וזה שואב מאוד מבחינה נפשית ומאוד קשה להרים. במשך תקופה ארוכה מתחילת המלחמה, זה היה בעצם ליווי נפשי ופחות ליווי עסקי. אני חושבת שזה היה התפקיד שלנו כמנטורים - לתת לא רק ליווי עסקי, אלא גם תמיכה נפשית".
רחלי נגר, תושבת נתיבות שפונתה מביתה אחרי 7.10, סיפרה כי "הקושי הכלכלי הגדול נבע מכך שפונינו לאילת בלי כלום, והיו לנו הוצאות משמעותיות מתוך צורך קיומי, ולא לשם הנאה. עוגן מחנך לתהליך ולשינוי לדורות. הנציגים של עוגן מלווים אותי באופן אנושי ומחזק, ומלמדים אותי איך לנהל את המצב הפיננסי שלי באופן שיטתי".
בוועידה נערך אירוע מרגש לזכרו של יובל זילבר ז"ל, שעל שמו הוקמה קרן עוגן למילואימניקים. תומר פלד, חברו של יובל, סיפר כי "יובל היה החבר הכי קרוב שלי מגיל 9. הוא היה גיבור אמיתי, והבנו שאנחנו רוצים להנציח את יובל באופן שמתאים לאופי החזק והמחייך שלו, משהו עם השפעה חיובית. הבנו שעוגן יכול לעזור לנו לממש את הרצון שלנו להנציח את יובל. בזכות קרן המילואימניקים והעבודה של עוגן, הצלחנו להגיע ל-400 מילואימניקים. אנחנו לא מפסיקים להתרגש כשאנחנו שומעים כמה הקרן מצליחה להשפיע. היעד הראשוני היה מיליון שקל ואנחנו עומדים כרגע על 15.5 מיליון שקל".
נעמה אור, מנכ"לית SparkIL, חברה בת של עוגן בשיתוף הסוכנות היהודית, סיפרה כי "אנחנו הראשונים והיחידים בארץ עם רישיון של רשות שוק ההון, של תיווך אשראי חברתי, בין היתר באמצעות מלווים זעירים וקטנים מכל העולם. באמצעות פלטפורמת SparkIL, כל אחד יכול להיות מלווה חברתי בסכום מינימלי של 50 שקל, והכסף המוחזר ניתן להשקעה חוזרת בעסקים חדשים. אנחנו מאפשרים ליהודים ולאוהבי ישראל לתמוך בעסקים קטנים שצריכים עזרה, היום יותר מתמיד, ואין גאה ממני על זה".
"להניח יחד יסודות לצמיחה, להתפתחות ולעתיד טוב יותר"
האירוע המסכם של הוועידה, שנערך בברכת נשיא המדינה יצחק הרצוג, היה טקס הענקת פרס "עסק קטן גדול 2024" ואות הוקרה למנטור השנה. בפתיחת הטקס, נשא הרצוג דברים בברכה מצולמת, בה אמר כי "שתי המילים המהוות כותרת לוועידה - משיקום לצמיחה - הן התמצית המדויקת ביותר לאתגר הגדול המצפה לכולנו, כמדינה וכחברה, ביום שלאחר המלחמה - בוודאי כבר כעת, לעמוד לצד גורמי החברה הישראלית שנפגעו מאז פרוץ המלחמה - ממשפחות של מפונים ועד עסקים קטנים, ממילואימניקים ועד חקלאים - לאפשר להם לא רק לצלוח את המשבר כל אחד בדרכו ובעוצמתו - אלא גם להניח יחד יסודות לצמיחה, להתפתחות ולעתיד טוב יותר".
בקטגוריית ההצלחה העסקית זכה גל נבו, מפתח תוכנית "הסטורי שלנו". נבו הוא עובד סוציאלי ומטפל בעזרת צילום שהרחיב משמעותית את פעילותו מאז פרוץ המלחמה, תוך מתן מענה טיפולי למפונים בדרום והקמת תשתית חדשה לסיוע בצפון, כל זאת תוך שמירה על מצוינות עסקית והגדלת מעגל הלקוחות.
בקטגוריית תרומה לחברה, זכתה הילה מוקדסי, מייסדת "קומונע", מיזם חברתי לריקודי עם, אשר למרות 200 ימי מילואים בתקופת המלחמה הצליחה לא רק לשמר את העסק אלא אף להרחיב את פעילותו לטובת אמהות שכולות, ונבחרה לייצג את ישראל בעולם.
לסיום, בקטגוריית מסע אישי, זכתה אור שוקרון, מרשת בתי הקפה Oryosss. שוקרון, סרן במילואים ואם ל-3, הצליחה בעזרת הלוואה מ-SparkIL לשקם את בית הקפה שלה ולשפץ את הסניף השני שנפגע במלחמה, תוך הפגנת חוסן וכושר התמדה יוצאי דופן.
פורסם לראשונה: 09:00, 01.12.24