ישראלי-אמריקני בן 45 מניו יורק, אברהם (אבי) תרשיש, הורשע בבית המשפט בברוקלין בעבירות הונאת נדל"ן של 2.4 מיליון דולר לגופים המלווים משכנתאות לאנשים במצוקה כלכלית. לפי כתב האישום, תרשיש פעל יחד עם שותפיו הישראלים להנמכת ערכי נכסי נדל"ן למכירה במחירים נמוכים במיוחד באמצעות הונאות מכירה בחסר (short sale), כשהם עצמם מרוויחים מיליוני דולרים ממכירתם מחדש במחירים גבוהים.
בית המשפט קבע כי בין השנים 2013–2018 פגעו תרשיש ושותפיו בנכסים באופן מכוון, הציגו מסמכים כוזבים, ושילמו לבעלי בתים בסכנת עיקול כדי להבטיח שיבצעו עסקאות מול חברות בבעלותם. הפעילות גרמה נזק כאמור במיוחד לתוכניות פדרליות המיועדות לסייע לבעלי בתים שנקלעו לקשיים כלכליים.
העונש המרבי שתרשיש עשוי לקבל הוא 30 שנות מאסר. ארבעה שותפים ישראלים נוספים - תומר דפנה (53), אייזק ארונוב (37), מיכאל הורביץ (45) ומייקל קונסטנטינובסקי (38) - הודו באשמה בעבר וצפויים לעונשים דומים.
פגעו במכוון במאות נכסים ומכרו אותם מחדש במחירים מופרזים
לפי כתב האישום והתביעה, תרשיש עמד במרכז מזימה מסועפת שהובילה לפגיעה במאות נכסים, בעיקר באזור ברוקלין. בין השנים 2013–2018, הוא ושותפיו רקמו תרגיל שאפתני: הם רכשו נכסים במחירי מכירה בחסר (short sale) באופן מלאכותי ונמוך במיוחד, תוך שימוש במידע כוזב ובתכסיסים שונים, ומכרו אותם מחדש במחירים מופרזים, כשהם גורפים רווחים של מיליוני דולרים. השיטה כללה גרימת נזקים מכוונים לנכסים, זיוף מסמכים, ושכנוע בעלי בתים במצוקה כלכלית לבצע עסקאות מפוקפקות.
לפי כתב האישום, החבורה השתמשה בכמה טקטיקות: הם פגעו במכוון בערכם של נכסים על ידי השחתתם – פינוי אסלות, פגיעה בצנרת ואפילו יצירת נזקים פנימיים שמטרתם הייתה "לייפות" את הנכס בצורה שתוריד את ערכו. הנזקים הללו זכו לכינוי האירוני "להפוך את הבתים ליפים" (״making the homes pretty") במיילים הפנימיים של הקבוצה. בנוסף, הם שילמו לבעלי בתים במצוקה סכומי כסף כדי להבטיח שיחתמו על חוזים עם החברות שבשליטתם.
הנכסים שנרכשו נמכרו בהמשך במחירים גבוהים בהרבה, לעיתים כמעט כפולים, תוך יצירת רווחים עצומים עבור תרשיש ושותפיו. כדי להבטיח את הצלחת המזימה, נטען, כי הם הגישו מסמכים כוזבים למלווים, הציגו מידע מטעה, ומנעו הצעות טובות יותר על הנכסים על ידי חסימת גישה לרוכשים פוטנציאליים.
התרמית של תרשיש ושותפיו פגעה לא רק במוסדות כמו פאני מיי ופרדי מק – אשר משמשים תשתית קריטית של מערכת המשכנתאות האמריקנית – אלא גם בקהילות עצמן. השפעתה כללה ירידת ערך הנכסים בסביבה, פגיעה באמינות תוכניות הסיוע הפדרליות, והקשתה נוספת על בעלי בתים למצוא פתרונות הוגנים למצוקותיהם.
ההרשעה, שהתקבלה לאחר משפט בן 12 ימים, חושפת את ממדי הפעילות של תרשיש וחבורתו. מתוך עשרות עסקאות הונאה, בית המשפט קיבל הוכחות ל-11 עסקאות ספציפיות שהובילו להפסדים של יותר מ-2.4 מיליון דולר למלווים. עונשו של תרשיש עשוי להגיע כאמור עד ל-30 שנות מאסר – גורל שממתין גם לשותפיו, ביניהם תומר דפנה, מיכאל קונסטנטינובסקי ואייזק ארונוב, כולם שמות מוכרים בקהילת הנדל"ן האמריקנית, שהצליחו לטשטש את פעולתם שנים ארוכות תוך שהם מציגים חזות עסקית לגיטימית.
במשרד התובע האמריקני הבהירו כי הרשעה זו מהווה תזכורת חדה לכך שמוסדות האכיפה ימשיכו לרדוף אחר אלו המנסים לנצל את המערכת. "תרמית מסוג זה פוגעת ישירות בקהילות, במוסדות ובתוכניות סיוע שפותחו עבור אלו הזקוקים להן ביותר", ציינו בתביעה.