בפסק דין שפורסם לאחרונה הכריע בית הדין הרבני בתל אביב בסכסוך ירושה חריג בין אב לבתו, שנסוב על סעיף מיוחד בהסכם הגירושים של ההורים – שלא מומש מאחר שהאם הלכה לעולמה לפני קבלת הגט.
האב והמנוחה חיו כפרודים במשך כשני עשורים. בשלב מסוים הם החליטו שהגיע הזמן לעשות זאת רשמי וערכו בסיוע בתם, עורכת דין במקצועה, הסכם גירושים. בהסכם נקבע בין היתר ש"הבעל מתחייב להעביר לאישה על פי הסכם גירושין זה וללא תמורה את כל זכויותיו בדירה, דהיינו מחצית מהזכויות בדירת המגורים". מדובר בדירתם שברמת גן העוברת בימים אלה פינוי-בינוי.
במאי 2020 אושר ההסכם בבית הדין אלא שבטרם ניתן הגט הלכה האישה לעולמה. ברקע ניצבה העובדה שהיא הותירה צוואה לטובת בתה. הבעל, שחשש שהוא עומד להפסיד נכס נדל"ן יוקרתי לבתו, הגיש בקשה לביטול הסכם הגירושים.
לטענתו, בתו "בישלה" הן את הצוואה לטובתה והן את הסכם הגירושים, שעליו החתימה אותו באקראי בתחנת אוטובוס מבלי שיבין למה הוא נכנס. טענתו המרכזית הייתה שחוזה הגירושים הוא בבחינת הסכם מותנה, כשהתנאי הוא הגירושים עצמם – אשר לא התקיימו בגלל מות פרודתו. מכאן, לשיטתו, ההסכם בטל ולכן חצי מהדירה נותרה בבעלותו.
מנגד עמדה הבת על כך שהוריה הצהירו בפני בית הדין כי הם מבינים את תוכן ההסכם, משמעותו וההתחייבויות שבו, כך שאין מקום לבטלו. לעמדתה אי-סידור הגט בגלל מות אימה אינו עילה לביטול ההסכם, והוא שריר וקיים.
הדיינים צבי בירנבאום, אריה אוריאל ונפתלי הייזלר תרו אחר הרציונל המונח בבסיס בחירת הבעל לוותר על חלקו בדירה לטובת המנוחה, ומצאו שרצונו היה לפצות אותה להמשך חייה לאחר הגירושים, עבור שנים רבות שבהן נשאה לבדה בעול הכלכלי. אחרי מותה, סברו, אין היגיון במתן המתנה ליורשיה במקומה.
לזאת הם הוסיפו את העובדה שצמד המילים "הסכם גירושים" מופיע בהסכם פעם אחת בלבד, ורק בהקשר של הדירה, בעוד שלאורך שאר המסמך חוזרת על עצמה המילה "הסכם" ללא המילה גירושים. הדבר מוכיח, לעמדתם, שהעברת הדירה הייתה בהקשר של הגירושים, להבדיל מהקשרים אחרים.
בנסיבות אלה קבעו הדיינים שבחירת הבעל להעניק לפרודתו את חלקו בדירה ללא תמורה הותנתה בגירושים בפועל, ומשאלה מעולם לא קרו נוכח מותה – הרי שהסעיף המורה על המתנה בטל, וחצי מהדירה תישאר בבעלות הבעל. החצי השני יועבר ליורשי האישה כפי שיקבע בית המשפט בהליך שמתנהל בימים אלה בנוגע לירושתה, על רקע הצוואה לטובת בתה.
• לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
• הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
• ב"כ התובע: עו"ד גבריאל ישראלי
• ב"כ הנתבעת: עו"ד גבריאל מויאל
• עו"ד לאה קליין אליאב עוסקת בדיני משפחה
• הכותבת לא ייצגה בתיק
• בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של אתר פסקדין
• ynet הוא שותף באתר פסקדין