לא הרבה יודעים, אבל ישראל נחשבת למובילה עולמית בתחום מסחר היהלומים ולאחת מארבע בורסות היהלומים הבכירות בעולם. תעשיית היהלומים הישראלית התחילה רשמית בשנת 1940 ומעשית קודם לכן בזמן שהתעשייה נדדה מאירופה למזרח התיכון בימי מלחמות העולם.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
התעשייה לאורך השנים התחזקה והתבססה בישראל ולדברי בכירים בתחום, רק בשנה האחרונה הבורסה ליהלומים ייצאה יהלומים בשישה מיליארד דולר, מעבר למסחר הפנימי ששווה גם הוא עוד כמה מיליארדים. "אנחנו שחקנים מאוד חזקים בתחום הזה בעולם. אין עוד הרבה ענפים בעולם שישראל היא מובילה עולמית בהם", מספר בועז מולדבסקי, נשיא בורסת היהלומים הישראלית.
אפקט הניצנוץ
מה זה בעצם יהלום? "כל יהלום הוא כמו טביעת אצבע. יהלומים גדולים ונדירים תמיד מרגשים אותי מחדש ובעיניי, זה המוצר הכי יפה שקיים", מספר גל פלג, יהלומן שנמצא בתחום כבר 35 שנה. פלג מסביר שיהלום הוא פחמן שנמצא בעומק האדמה, כשהחום הרב והלחץ הרב גורמים לשינוי המבנה המולקולרי שלו וכך הוא הופך ליהלום. לדברי פלג, מצד אחד זה החומר הכי חזק ביקום ואין דבר יותר חזק ממנו ומצד שני היהלום גם יכול ליפול ולהישבר. מה שמיוחד ביהלום ואי אפשר למצוא בשום אבן חן אחרת זו תכונה שנקראת פייר שגורמת ליהלום לנצנץ, ופה טמון כל היופי שלו.
בניגוד למה שאולי תחשבו, מעל 90% מהיהלומים הנמכרים בעולם הם יהלומי תעשייה ולא יהלומי נוי. למעשה, רוב היהלומים משמשים לתעשייה, לקידוחים, לרפואה ולהרבה שימושים אחרים. מקור היהלומים הוא דרך כרייה במכרות, בימים עברו היה ניתן למצוא יהלומים על פני השטח, אבל הם כבר נאספו מזמן והיום אם תרצו למצוא יהלום תצטרכו להיכנס לעומק האדמה כדי להוציא אותו ולאחר מכן לעבד וללטש אותו.
לדברי יהלומנים, על מנת להוציא קראט אחד של יהלום נוי מהאדמה, הם צריכים להוציא 25 טון אדמה. לכן גם מחיר היהלום כה יקר. ככל שהיהלום גדול יותר הוא שווה יותר וככל שהיהלום לבן ונקי יותר בהתאם הוא שווה יותר. ארבעת המונחים שקובעים את שווי היהלומים נקראים בשפה המקצועית ארבעת ה-C: קארט - המשקל שלו (קארט אחד שווה חמישית גרם), קלריטי - הניקיון שלו, קולור - צבע היהלום וקאט - איכות החיתוך של היהלום. ככל שהחיתוך יהיה גבוה יותר המחיר שלו יהיה גבוה יותר. כאשר משכללים את כל ארבעת המרכיבים האלה מגיעים לערכו של היהלום.
בנוסף ליהלומים שכורים מהאדמה, ישנם יהלומי מעבדה שאינם נחשבים ליהלום טבעי ולכן השווי שלהם מופחת משמעותית. "לא צריך להתאמץ בשבילו", אומר פלג.
עלייה בביקוש ובמחירים
מאירה ויסברג, יהלומנית, תכשיטנית ויו"ר ועדת תערוכות וקשרי החוץ של הבורסה ליהלומים, אומרת שבסופו של דבר כשהיהלום משובץ בתכשיט הנכון, זאת יצירת אומנות של ממש. "כשאנחנו מדברים על תכשיטים בעלי ערך גבוה, זה גם אומנות וזה גם מוצר שיכול לשמור על הערך שלו", מספרת ויסברג.
היא מעידה שבזמן האחרון, בטח בתקופת הקורונה כשהשווקים היו בלתי צפויים, אנשים רבים שמעולם לא התעסקו ביהלומים ואיבדו אמון במערכת הפיננסית מצאו ביהלומים השקעה בטוחה יותר, החליטו לגוון את ההשקעות שלהם ורכשו את אבני החן. "יהלומים הם השקעה סולידית, אמנם צריך להבין בזה, לדעת ממי האדם קונה, אבל זאת הסיבה שהיהלומים היקרים מלווים בתעודות. אותן תעודות מהוות תוקף לערך של היהלום", מסבירה ויסברג. כתוצאה מהביקוש שגדל - מחירי היהלומים הלכו ונסקו וזה לדברי היהלומנים מקשה מאוד למצוא אבנים איכותיות במהלך השנתיים האחרונות.
מולדבסקי מעיד גם הוא שליהלום יש ערך סנטימנטלי וסימבולי. לדבריו, זה משהו שאפשר להעביר מדור לדור וכשאנשים מחפשים לחלק השקעות - יהלומים זה אחד מהדברים שהם משקיעים בהן. "זו השקעה טובה, זה לא מתבלה, לא מתקלקל, תמיד אפשר להפוך את זה לכסף, זה נוח. העסקאות מאוד מהירות וקל מאוד לנייד את זה", מסביר מולדבסקי.
לדברי ויסברג, אנחנו השכלנו לחבר בין היהלום לבין האהבה. "אהבה היא לעד וגם היהלום. הערך שלו נשמר לעד וברגע שעושים את החיבור הזה בין האהבה לבין היהלום זה משהו שהוא לא ניתן להפרדה וכל אישה תרצה לקבל יהלום".
כבר לא רק מאב לבן
פלג הוא בן ונכד ליהלומנים וגם אחד כזה בעצמו שגדל לתוך משפחת יהלומנים באפריקה. הוא מספר שהוא מתעסק ביהלומים כבר מגיל שש. לדבריו, עד לא מזמן להיכנס לתחום היה הרבה יותר מורכב ומסובך. "להיות חבר בורסה זה היה עובר מאב לבן", הוא מעיד. היום, כמעט לכל אחד יש אפשרות להיכנס לעסקי היהלומים, אבל זה לא אומר שזה הליך פשוט: "כדי להיות יהלומן אתה צריך רישיון, עוברים תהליך כדי להיות חבר בורסה, זה תהליך שלוקח כחמש שנים".
"בענף היהלומים אתה יכול לעשות פאול פעם אחת, יותר מזה אתה בחוץ", אומר פלג. "יש לנו מוסד בוררות מסודר, יש סנקציות. מי שלא שילם פעם אחת, לא יכול להיות אחד מאיתנו".
תעשיית היהלומנים הישראלית השתנתה עם השנים ואם בעבר הסחר והחליפין היו רק פנים אל פנים, כיום יש אפשרות לסחור מרחוק. אך אחת לכמה חודשים מתקיים כנס גדול בבורסה ליהלומים ברמת גן אליו מגיעים אלפי יהלומנים עם מרכולתם, ממש כמו שהיה קורה מדי יום בעבר. המפגשים האלו נאלצו להיעצר בתקופת הקורונה ובימים אלו הם חוזרים לסדרם, כשבמפגש האחרון הוצגה אבן אמרלד ששברה את שיא גינס לאבן האמרלד הגדולה בעולם במשקל של 7,528 קארט.
אגב, מתחילת התעשייה ועד היום בענף היהלומים עסקאות עדיין נעשות בלחיצת יד ולדברי יהלומנים, צמד המילים "מזל וברכה" הפכו לאמירה בינלאומית שנאמרת בכל העולם בעת סגירת עסקה ולחיצת היד, גם כשעסקת יהלומים נסגרת בדובאי או בהודו. עצם האמירה ולחיצת היד מחליפות חוזה לכל דבר וזה מחייב. "כמובן שאי אפשר לסכם כל עסקה כזאת מבחינה משפטית אבל עצם האמירה של 'מזל וברכה' בעברית ולחיצת היד זה לא רק משהו שמאפיין את הענף שלנו פה בארץ הזאת אלא את התעשייה העולמית בכלל", מספר פלג.