הסכסוך בין המועצה האזורית עמק הירדן לרשות מקרקעי ישראל (רמ"י) לגבי שיווק הקרקעות בקיבוץ האון נמשך, למרות הצעת הפשרה של שר השיכון בין הצדדים להקצות חלק מהמכרז לטובת חיילי מילואים ונכי צה"ל. הבוקר (א') פרסמה המועצה מודעה בעיתון שמזהירה יזמים מפני השתתפות במכרז שפרסמה רמ"י לשיווק 248 מגרשים בקיבוץ, שבה נכתב: "כל המשתתף במכרז שם את כספו על קרן הצבי".
במודעה נכתב כי "המועצה האזורית עמק הירדן מזהירה: הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה עמק הירדן קיבלה החלטה לפיה קרקעות אלה יוצאות לתכנון מחודש בהתאם לסעיף 77-78 לחוק התכנון והבנייה (הכוונה לקדם תכנון שיכלול לא רק צמודי קרקע אלא גם יחידות דיור בבנייה רוויה וכן לקדם תכנון שמתאים לבעלי מוגבלויות עם קושי בתנועה לטובת נכי צה"ל – ה.צ). ליישוב אין תשתיות מתאימות להקמת יחידות דיור חדשות. הקמת תשתיות שכאלה אינה עומדת על הפרק ואינה מתוקצבת. בהתאם לכך, לא תתאפשר הוצאת היתרי בנייה במקום".
יצוין כי מחירי המינימום במכרז של רמ"י נעים בין 700 אלף שקל ל-1.1 מיליון שקל לפני עלויות פיתוח, אולם עדיין לא ידוע מה צפוי להיות גובהן. במועצה ציינו כי החשש הוא שהעלויות יהיו גבוהות ולא יאפשרו לכל אחד להשתתף במכרז אלא רק למי שהפרוטה מצויה בכיסו, באופן שיהפוך את המקום למתחם נופש בסופי השבוע ובאמצע השבוע יהפוך לעיר רפאים. ברמ"י, לעומת זאת, סבורים שהתנגדות המועצה היא זו שתוביל לכך שאלו שיבנו בקיבוץ יהיו רק "בני מקום ומקורבים", לשון רמ"י.
"המכרז מפר את ההסכם בין האון לרמ"י"
באתר המועצה האזורית עמק הירדן נכתב כי המכרז פורסם "בשיטת 'כל המרבה במחיר' - רמ"י פרסמה מחיר מינימום ומי שיציע את ההצעה הגבוהה ביותר יזכה". בנוסף, ניתן באתר המועצה הסבר להתנגדות להשתתפות במכרז: "המועצה מתנגדת למכרז מאחר שהוא מפר את התנאי הבסיסי בהסכם שנחתם בין האון לבין רמ"י לפני למעלה מעשור, הקובע כי שיווק המגרשים ביישוב הקהילתי שיקום במקומו של קיבוץ האון ייעשה בשיתוף פעולה עם המועצה האזורית עמק הירדן".
עוד נכתב בדברי ההסבר כי "המועצה רוצה להפוך את האון ליישוב בעל אופי התיישבותי-קהילתי ולא ליישוב המיועד לעשירי הארץ בלבד. בנוסף, מאחר שהמכרז נעשה ללא שיתוף פעולה, ומאחר שאין ליישוב החדש תוכנית פיתוח ולא נקבעו גם עלויות הפיתוח, המעוצה לא תוכל לשאת על גבה את הפיתוח היקר של כל התשתיות ביישוב. בהתאם לכל אלה, המועצה מתנגדת בתוקף למתווה המוצע".
כמו כן, ציינו באתר המועצה כי רעיון הפשרה שקידם שר השיכון מוסכם על ידי המועצה, אולם הדגישו כי "באתר רמ"י מפורסם מכרז לציבור כולו והודעה על מכרז נוסף למשרתי מילואים ולנכים. נכון לעכשיו אין פרטים בנוגע לתנאי המכרז לחיילי המילואים ועל פי הצהרת כל הגורמים הנוגעים בדבר גם מכרז זה יעשה בשיטת כל המרבה במחיר וללא הטבה כלשהי. גם במתווה הפשרה לא ניתן מענה לסוגיית הפיתוח, וגם מתווה זה לא יאפשר למועצה לפתח את היישוב".
בנוסף נכתב כי "המועצה טוענת כי מתווה הפשרה לא נותן מענה לבעיה המרכזית, והיא המחיר הגבוה של המגרשים, שיביא לכך שרק בעלי הון יוכלו להתמודד במכרז, בין אם הם חיילים ובין אם לאו. במילים אחרות התוספת 'חיילי מילואים, נכי צה"ל' וכו', כל עוד נותר מנגנון של כל המרבה במחיר, איננה פשרה כלל ועיקר. לעומת זאת, משפחות צעירות, חסרי דיור וציבור גדול המעוניין לבוא לגור באזור לא יוכלו לעשות זאת במכרז הנוכחי, גם לאחר מתווה הפשרה, שכאמור אינו פותר את העניין כלל ועיקר".
בשורה התחתונה, הסבירו באתר המועצה, לא יינתנו היתרי בנייה עד שהתכנון מחדש שמקדמת הוועדה לתכנון ולבנייה יושלם. בנוסף, מזהירים כי "ייתכן מצב שבו רוכש של מגרש יגלה בהמשך הדרך שהמגרש שרכש שינה את ייעודו, צורתו ואת הזכויות המוקנות בו". עוד נכתב כי "המועצה האזורית אכן מתכוונת לפעול בכל הדרכים המצויות בידה לעצור את המכרז במתכונתו הנוכחית והיא מתכוונת לעשות זאת בשלל אמצעים ,כולל פנייה לערכאות משפטיות".
הקיבוץ נקלע לחובות של עשרות מיליונים
קיבוץ האון, היושב באזור הצפון לחופה המזרחי של הכנרת מול המושבה כנרת ושייך מוניציפלית למועצה האזורית עמק הירדן, נוסד ב-1949 כהיאחזות נח"ל והשתייך בעבר לתנועה הקיבוצית המאוחדת. באמצע שנות ה-80 הוקם במקום כפר נופש, אולם הוא לא הצליח להחזיר את עלות ההשקעה בו, והקיבוץ צבר חובות של כ-70 מיליון שקל במשבר הקיבוצים. במסגרת הסדר חובות, נמחקו 50 מיליון שקל, אולם הקיבוץ לא הצליח להחזיר את שאר החובות בהתאם להסדר והשקעות נוספות שלו בחוות היענים הגדולה בישראל ובתחנת דלק כשלו.
ב-2002 התגוררו בקיבוץ 62 חברים, רובם בגילאי 70-50. ב-2007, עקב חובות גדולים לבנקים, לסוכנות היהודית ולגופים אחרים, החליטו רוב החברים בקיבוץ על פירוקו, הפיכתו ליישוב קהילתי ועל מכירת נכסי הקיבוץ במסגרת הסדר חובות כולל. ב-2009 ההסדר אושר סופית, ולאחר מכן נמכרה תחנת הדלק של הקיבוץ לחברת דור אלון, נמכר כפר הנופש, האדמות החקלאיות של הקיבוץ הושבו לרמ"י לצורך החכרה לכיסוי החובות והשטח הבנוי הושב אף הוא לרמ"י לצורך בניית הרחבה של כ-300 יחידות דיור, תמורת 14 מיליון שקל לקופת הסדר החוב של הקיבוץ.
עידן גרינבאום, ראש המועצה האזורית עמק הירדן, אמר ל-ynet: "מבחינתי, הלוואי שיקומו מאות בתים בהאון, אבל בתים שמיועדים לזוגות צעירים ולמשפחות שמעוניינות לגור ביישוב ולעבוד באזור - ולא לתיירי סופ"שים. כפי שאמרנו, ככל שרמ"י תמשיך לפעול בכוחניות חד צדדית ולא בתיאום עם המועצה, נעשה ככל שנוכל כדי לסכל את המכרז. וככל שהמכרז יימשך, צריכים המתעניינים לדעת שאנו לא נפתח את התשתיות ביישוב ולא נוציא היתרי בנייה לזוכים במגרש. מי שחשב שירכוש מגרש בהאון ללא שיתוף שלנו, כפי שקובע מפורשות ההסכם של האון, שם את כספו על קרן הצבי. כראש המועצה, אני מאמין שמי שמתמודד על המגרש - מסכן את כספו. בנסיבות האלה לא נוציא אף היתר בנייה".
אשר להסכם הפשרה שקודם על ידי שר השיכון, אמר גרינבאום כי "המועצה האזורית לא רק שלא מתנגדת להצעת הפשרה של שר השיכון, אלא תומכת בה בשתי ידיים. עם זאת, ההצעה במתכונתה הנוכחית, כפי שפרסמה רמ"י במכרז, היא אחיזת עיניים והטעיה, שכן לפי התנאים הנוכחיים גם לחיילים וללוחמים מוצעים המגרשים בשיטת 'כל המרבה במחיר', והתוצאה היא שרק חיילים עשירים יוכלו להתמודד במכרז ובמקרה הגרוע ייפתח פתח לספסרות על גבם של אותם לוחמים וחיילים".
לדברי אמיר דרור, שמאי מקרקעין ועו"ד, "אחת השאלות היא גובה עלויות הפיתוח והתשתיות. כשיודעים מה העלויות, ניתן לדעת האם לבנות ומתי, אילו שטחים ציבוריים יהיו לטובת הקהילה וכו'. כדאי להקשיב לדברי המועצה, משום שהיא זו שתפתח את השכונה והיא מזהירה מפני תקציב שאינו קיים, קל וחומר מתי זה יקרה. פנו אליי שניים שרצו לגשת למכרז וביקשו אומדן שווי, הסברתי שקשה להעריך ללא הנעלם הזה. בנוסף, המודעה שפורסמה הבוקר בעיתונות מדבר על החלטת המועצה לצאת לתכנון מחדש ועל הקפאת היתרי בנייה, וזה הנזק הגדול – מי שיקנה מגרש, לא בטוח שיוכל לבנות.
"סוגיה נוספת היא מנגנון הפיקוח לגבי שמירה על האופי הקהילתי של היישוב והרעיון המרכזי לפיו הזוכים יהוו את הפסיפס האנושי שמקיים אופי קהילתי עם חיים באמצע השבוע ולא רק בסופו – שזו המטרה הפומבית של רמ"י ושל המועצה האזורית. אולם בעיני, השאלה הגדולה היא איך בידה של רמ"י אכן לאכוף את העקרון הזה לנוכח הניסיון הארוך שלה כמנהלת הקרקעות הראשית".
שר הבינוי והשיכון: "ראש המועצה רואה רק את טובתו האישית"
מרמ"י נמסר בתגובה: "המועצה האזורית עמק הירדן אינה בוחלת בכל אמצעי, לרבות שימוש לרעה בהוראות הדין, כדי לפגוע בשיווק המגרשים ביישוב האון. ההחלטות שהתקבלו בוועדה המקומית לפי סעיף 77 ו-78 לחוק התכנון והבנייה התקבלו בחוסר תום לב, תוך שימוש לרעה בסמכות, ובכוונת רמ"י לפעול לביטולן בערכאות המוסמכות, תוך שמירת מלוא טענותיה כלפי הוועדה המקומית והמועצה. גם הצהרות המועצה האזורית בדבר אי כוונה לפעול לביצוע הפיתוח במתחם השיווק מנוגדות לדין ולחובותיה כרשות מוניציפלית.
"צר לנו שבאצטלה של ציונות, מבקשת המועצה לסכל את פעולות רמ"י, שכל מטרתן פיתוח הארץ בכלל ואזור הגליל והנגב בפרט, וכמובן מתן הטבות לחיילי מילואים ולנכי צה"ל, שאין מוצדק מהן בימים אלו. אין אלא להצר על כך שהמועצה מוכנה להקריב מטרות נעלות אלו לטובת שמירת מגרשים לבני מקום ומקורבים. רמ"י תמשיך בפעולותיה ללא מורא וללא משוא פנים".
שר הבינוי והשיכון, יצחק גולדקנופף, מסר: "כשר הבינוי והשיכון ויו"ר מועצת רמ"י, צר לי שראש מועצת עמק הירדן מסרב להיטיב עם חיילי המילואים ונכי צה"ל ורואה רק את טובתו האישית. אמשיך לדאוג לכלל לאזרחי ישראל ולחיילי צה"ל".