המקום של ארנון | ראש פינה
מי אנחנו: ורד וספי צברי תושבת הצפון תמיד מצאה באמנות מקום מקלט עבורה. אחרי שלמדה בתל חי היא אף הפכה את האהבה שלה לאמנות ולצפון למקצוע, ובשנים האחרונות ניהלה גלריה וסטודיו באתר השחזור של ראש פינה - אליה הגיעו אוהדי אמנות ומבקרים רבים מכל רחבי הארץ.
איך המלחמה השפיעה עלייך ועל העסק: "כשהמלחמה פרצה, בני ארנון, שהיה קצין בסיירת גבעתי גויס למילואים וישר ירד להילחם בעזה. במקביל, התיירים הפסיקו להגיע לצפון, הגלריה נסגרה ואני התגייסתי ללא מדים לסייע לחיילים עם אוכל, גרביים, גופיות ובכל דרך אחרת שיכולתי. הצער הגדול בחיי נפל עליי כשבני נפל בעזה", נזכרת בכאב ורד שהשכול לא זר לה ולמשפחתה. סבו של ארנון סא"ל יואב וספי ז"ל נפל במלחמת יום הכיפורים ודודו, ארנון וספי ז"ל, נפל במלחמת לבנון הראשונה.
חוזרים לשגרה: "לאחר השבעה של ארנון, הייתי צריכה להחליט מה אני עושה עם עסק בלי מבקרים, בלי תיירות ובלי שותפות שיצאו ממנו בגלל המלחמה. בעל הגלריה האמין בי, נתן לי הנחה בשכירות ועודד אותי לעשות בגלריה משהו משלי. הסבתי את הגלריה למקום חדש שינציח את ארנון - גלריה-קפה".
ורד הקימה את "המקום של ארנון" בתוך הגלריה שם היא מציגה יצירות שונות לצד ציורים שלה במטרה להנציח את בנה האהוב ארנון. "עד הפסקת האש בעיקר הגיעו מכרים של ארנון ושל המשפחה, אני מקווה שעכשיו אתר השחזור של ראש פינה יחזור להיות שוקק חיים".
איפה תמצאו אותנו: גלריה-קפה "המקום של ארנון" ממוקם באתר השחזור של ראש פינה. המקום פתוח בימים א'-ה' מ-11 בבוקר עד 17:00 בצהריים ובימי שישי מ-11 עד 14:00. ניתן ליצור קשר במספר הטלפון: 0502770613.
קפה פאזל | חיפה
מי אנחנו: קפה פאזל בחיפה נוסד בנובמבר 1997, והיה מראשוני בתי הקפה ברחוב מסדה המפורסם, ושרד מאז את כל התהפוכות והמשברים הגדולים בעיר ובמדינה ב-27 שנות קיומו. אחרי שחרורו מצה"ל, וכמו צעירים רבים אחרים בחיפה, תדהר טויכר (48) היה לקוח של הקפה ב"שנקין של חיפה" בגלל אופיו הצבעוני והקהילתי המיוחד, ואף עבר לגור ממש מול הפאזל לתקופה ארוכה. לפני מספר שנים, נקרתה ההזדמנות לרכוש את העסק ולשמר אותו חי ופעיל מתמיד, וזה גם היה התנאי בחוזה השכירות, שהנכס יישאר "קפה פאזל" ושום עסק אחר לא יפעל בו.
איך המלחמה השפיעה עלייך ועל העסק: בשיא האופטימיות, בסופ"ש האחרון של חגי תשרי באוקטובר 2023, תכננו לסגור את העסק ולצאת לטיול ג'יפים בנגב עם חברים וכמה לקוחות ג'יפאים, כך שב-7 באוקטובר לפנות בוקר, נהיה בזריחה מול עזה באחת האנדרטאות בעוטף ומשם נרד דרומה לכביש 10. למזלי, רואה החשבון "לא אישר" את החופשה כדי שלא נפספס הכנסה מימי עבודה בחג, ואין לדעת מה היה קורה אם היינו מתעקשים לצאת למסע הזה. מאותה שבת, ודי בזכות תמיכת הלקוחות, הבנתי שצריך להשאיר את העסק פתוח יותר עבורם כמוקד מפגש ושיתוף עד שיתבהרו להם החיים, ופחות עבור העו"ש והקופה. אך לא הצלחנו להפעיל את המוזיקה, המוזיקה בפאזל כבתה לחודשים רבים, כך גם ברזי הבירה יבשו, אירועים, חגים וימי הולדת בוטלו, וצמצמתי את התפריט וההוצאות למינימום הנדרש כדי לאפשר את קיום העסק בלי אופק כלכלי.
איבדנו שלוש נשמות יקרות מחוג לקוחות העסק , דור אביטן ז"ל שנרצח במסיבת הנובה, ענבר היימן ז"ל "PINK" שנרצחה בשבי החמאס, ואת זיו בלפר ז"ל מהטוק טוקי, קולגה שלא ישוב עוד לפתוח את העסק שלו לאחר שנרצח מפגיעת טיל בביתו.
חוזרים לשגרה: "דצמבר זה חודש חג החגים, האור והתקווה בחיפה, השנה נאריך את מבצעי יום ההולדת של העסק ("27") בחודש נוסף עם מבצעים מיוחדים לגיבורים מהחזית והעורף החזק, תפריט חורפי מנחם וכבר נערכים לאירועי הדלקת הנרות המסורתיים והסופגניות המיוחדות.
איפה תמצאו אותנו: רחוב מסדה 21, הדר עליון, חיפה, 5 דקות מתחנת הכרמלית "מסדה". כרגע פתוח בעיקר בערבים, תעקבו אחריי בפייסבוק ובאינסטגרם (קפה פאזל חיפה) או בוואטסאפ לטלפון 04-8660879. קבוצות קטנות, ואירועים מיוחדים בתיאום מראש.
יקב בהט | עין זיוון
מי אנחנו: יקב בהט הוא יקב בוטיק משפחתי, כשר למהדרין, המייצר כ-20,000 בקבוקים בשנה, של תשעה סוגי יינות. כרמי היין גדלים בעמק קוניטרה, ולמרגלות הר בנטל, בצפון הגולן בגובה 1,000 מטר מעל פני הים. הפקת היין ביקב מתבצעת ברובה באופן ידני מסורתי. בנוסף ליין, יקב בהט מייצר גם ליקרים מכמה סוגים ליקרים בניהם דובדבנים, לימונים, אוכמניות ועוד, וכן ערק משובח אותו מכינים במזקקת נחושת ענקית מסורתית.
הבעלים והיינן עופר בהט, מומחה לשימור וקירור פרי, חלם במשך עשרות שנים להפיק יין משלו. להרפתקת ייצור היין הראשונה שלו יצא באמצעים הפשוטים ביותר, במחסן ליד הבית, עם חביות, דליים וציוד מושאל מחברים. לאחר התנסות ממושכת ולמידה מהטובים בתחום ענף היין, פתח עופר את היקב בשנת 2007.
איך המלחמה השפיעה עלייך ועל העסק: "עם תחילת המלחמה נסגר מרכז המבקרים של היקב, כמו רוב עסקי התיירות, הקולינריה והיקבים באזור הגליל והגולן. חלק מהעובדים גויסו וחלקם פונו". למרות זאת את בציר הענבים, הצליח עופר לבצע (לעיתים תחת ירי לאזור צפון הגולן) בעזרת מספר עובדים, חברים ומתנדבים. סגירת מרכז המבקרים גרמה להפסדים, אבל עופר אומר כי מתחילים בראש מורם שמחה והתרגשות לקלוט את המבקרים וכי ניתן לרכוש יינות של היקב באמצעות האתר והם יגיעו עד הבית, הרכישה הזו תסייע מאוד לשקם את היקב.
חוזרים לשגרה: "אנחנו חוזרים בכל הכוח לשגרה. כאן הוא ביתנו, כאן הכרמים וכאן נישאר. פתחנו את מרכז המבקרים עם סיור ביקב, טעימות יינות וליקרים שלנו, ולצד היין ניתן להזמין פלטת גבינות, או ארוחת בוקר מלאה. אנחנו מבקשים ממי שרוצה להגיע ולתמוך, אנא הזמינו מראש, טרום הגעה. הגולן מרהיב עתה ביופיו בצבעי שלכת של סתיו. מחכים לכם".
איפה תמצאו אותנו: מתחם התיירות של קיבוץ עין זיוון. שעות פעילות היקב- ראשון - חמישי 10:00 – 17:00
שישי 09:00- 16:00. בשבת סגור. לפרטים והזמנות: 050-877-1770 https://bahatwinery.co.il/shop/our-wines/
ובאתר תיירות עין זיוון http://www.enzivan.co.il/
צימרים בר יוחאי | יישוב קהילתי-דתי בר יוחאי
מי אנחנו: "בשבת שלפני פרוץ המלחמה אירחתי את האורחים האחרונים בצימרים שלי ומאז הם שוממים לגמרי, כואב לי ועצוב לי שאיבדנו פרנסה כל כך חשובה כבר יותר משנה", כך סיפר עוזי כהן (55), אבא לשלושה ילדים מהיישוב הקהילתי בר יוחאי שבגליל העליון. כהן, מורה למתמטיקה, היסטוריה ואזרחות באורט ממלכתי מעלות, ובמקביל מחזיק ארבעה צימרים ביישוב הקהילתי דתי בר יוחאי, שנמצא כ-6 ק"מ מגבול לבנון.
איך המלחמה השפיעה עלייך ועל העסק: "בשנה האחרונה ירו עלינו עשרות פעמים מלבנון ובממוצע האזעקה פעלה אצלנו ביישוב מספר פעמים ביום. שנה שלמה חיינו תחת אימת הטילים, הפסקנו את הפרסום בשנה האחרונה וגם כשהתקשרו אליי להזמין חדרים אז אמרתי לפונים 'אין שום סיבה שאסכן את חייכם', והעמדתי אותם על הסכנה הביטחונית שאנו חיים בה ואף אחד לא הגיע. אני לא מוכן לקחת אחריות על החיים של אנשים אחרים, מה גם שאני לא בטוח", הוסיף כהן.
חוזרים לשגרה: "אני מזמין את הציבור הדתי לבוא אלינו ליהנות משבת קסומה, יש לנו חמישה בתי כנסת מכל העדות, כל סגנונות התפילה קיימים אצלנו, וביישוב יש אווירת קודש ותחושה חזקה בגלל הקירבה לרשב"י. זה הזמן לחזק אותנו בגליל, שמרנו על היישוב ועל גבול לבנון במשך יותר משנה וכעת כולם מוזמנים לחזק אותנו ולתת לנו כוח כדי להמשיך ולהחזיק בגליל העליון", סיכם כהן.
איפה תמצאו אותנו: צימרים בר יוחאי, יישוב קהילתי-דתי בר יוחאי. 050-7768123 עוזי כהן.
ריטריט קפה | ראש פינה
מי אנחנו: יהונתן כסיף הוא סופר, מרצה ומורה דרך מנטלי רוחני ממרכז הארץ, שמנחה ריטריטים וסדנאות להתפתחות אישית ורוחנית זה שנים רבות, אך מעולם לא חשב שיעשה זאת בבית קפה בראש פינה. הרעיון עלה על ידי אחד ממשתתפי ריטריט שהנחה בשלהי 2022. "הגעתי למקום ופשוט התמגנטתי. תוך שבועיים כבר הגיעה לשם העגלה - והתחלנו לגבש את המרחב", הוא מספר. תוך זמן קצר מהרגע שנפתח, ריטריט קפה הפך מוקד תרבות, הווי ומוזיקה לאוכלוסייה שהגיעה מכל רחבי הצפון ומוקד עלייה לרגל לתיירים ולמשפחות מכל הארץ בסופי השבוע.
איך המלחמה השפיעה עלייך ועל העסק: "ב-8 באוקטובר נקראתי לצו 8. מאז ועד היום שירתי כבר יותר מ-250 ימי מילואים במערך הנפגעים של צה"ל", הוא מספר. "את המקום החזיקו מאז העובדים המדהימים שלנו, ועידית קויפמן, שמאז הקמתו מנהלת את הקפה לצידי. החלטנו שממשיכים להפעיל את המקום למרות שהתיירות נעלמה כליל. עשינו זאת לטובת החיילים שהחלו להציף את הצפון וגילו אותו כמקום של שלווה ונחת בין לבין, וכמובן עבור הקהילה המקומית והמפונים שהדרימו מהגבול.
"עד ה-22 בספטמבר החלטנו להמשיך ולפתוח. יומיים לאחר שהחלטנו לסגור, עוד התקשרו המון אנשים וחיילים ושאלו אם אפשר לבוא ואם פתוח. בצהריים, פגעו שני טילים במקום. מאז ועד הפסקת האש בצפון - המקום היה סגור והרוס. השמחה והאושר שלנו הם בכך שהחלטנו לסגור ושלא היו אנשים במקום בעת הנפילות. השיקום היה קשה יותר מההקמה הראשונית, כי היו כל כך הרבה הריסות לפנות. בעזרת מתנדבים מדהימים מראש פינה והסביבה פינינו, חידשנו, צבענו, סידרנו ושיקמנו את המקום. מה שחימם מאוד את הלב אלו הטלפונים וההודעות מאנשים לאורך כל החודשיים האלו, שמציינים כמה הם מתגעגעים ומחכים שנחזור ונפעל".
חוזרים לשגרה: ב-12 בדצמבר ריטריט קפה ייפתח מחדש, עם תפריט מחודש, מוזיקה טובה, נקודות חשמל ואינטרנט, אוהל מחומם לימי החורף ופינות זולה מהממות, וכמו תמיד - עם חיוך ולב פתוח לכל אשר מגיע.
איפה תמצאו אותנו: ריטריט קפה מקום להיות בו נמצא ברחוב הנרקיס 2 בראש פינה. ניתן ליצור קשר במספר הטלפון: 050-3846781
מרפאת "מדיקל 8" | קריית שמונה
מי אנחנו: דוקטור נביה יוסף הוא מומחה ברפואה פנימית, רפואה דחופה וסוכרת. ב-2019 עזב את תפקידו כמנהל חדר המיון בבית החולים זיו בצפת לטובת מתן שירותי רפואה בקהילה. "לתושבי קריית-שמונה והסביבה אין נגישות גבוהה מספיק לשירותי רפואה וטיפול", הסביר ד"ר יוסף. "בצפון יש מחסור חמור ברופאים מקצועיים, לכן הקמתי 'בית רופאים', מרכז רפואי 'מדיקל 8', שינגיש עבור תושבי קריית-שמונה והצפון כמה שיותר טיפולים מגוונים, מבלי שהם יצטרכו לנסוע רחוק. כך לדוגמה, המרפאה נותנת שירותי רפואת ספורט כמו בדיקות א.ק.ג ובדיקות שגרתיות לעיסוק בספורט".
איך המלחמה השפיעה עלייך ועל העסק: "קריית-שמונה ויישובים רבים בצפון נקלעו לאש יום יומית מצד חיזבאללה. הרוב המוחלט של תושבי העיר פונו והוצבתי בפני דילמה קשה האם לסגור את המרפאה שנמצאת בראש קו העימות, או להישאר בשביל התושבים שוודאי זקוקים לרופא כל עוד הם נמצאים פה". לבסוף, החליט ד״ר יוסף להפעיל את המרפאה מתוך מקלט פנוי בעיר, כאשר כל יום נסע מביתו בכפר ע'ג'ר, על גבול לבנון, לקריית-שמונה כדי להעניק טיפול חיוני לכל מי שצריך.
חוזרים לשגרה: "עד שכולם ישובו, פתחנו ערוץ תקשורת אונליין כדי לשמור על קשר ורציפות טיפולית עם המטופלים שפונו. בינתיים אני ממשיך להגיע למרפאה במקלט, אך מקווה שנוכל לחזור בקרוב למרפאה המקורית ולראות את המטופלים מעל הקרקע".
איפה תמצאו אותנו: מרפאה עצמאית "מדיקל 8" בניהולו של ד"ר נביה יוסף, מומחה ברפואה פנימית, רפואה דחופה וסוכרת ממוקמת ברחוב חיים ארלוזורוב 1, קריית-שמונה, צמוד לחניית מד"א. ד"ר יוסף מקבל מטופלים דרך קופת חולים כללית ועצמאית. טלפון ליצירת קשר: 050-8778887,04-8888087
קונפאפא | פוד טראק כשר במרום גולן
מי אנחנו: מוזי אנידג'ר אוהב אוכל ואפילו יותר אוהב להכין אותו. לפני ארבע שנים העניקה לו אשתו מתנה לכבוד יום הולדת 50, ולצד ניהול חברה לשירותי סושיאל הוא פתח את מסעדת ההמבורגרים והנקניקיות פרמיום שלו ברחבת האוכל שבקיבוץ מגוריו. הוא היה מראשוני הפוד טראקים בגולן, היה פתוח רק בימי שישי ושבת, והפך ברבות השנים לאתר עלייה לרגל עבור מטיילים, תיירים ותושבי הגולן.
איך המלחמה השפיעה עליך ועל העסק: "ב-8 באוקטובר פתחנו חמ"ל להאכלת החיילים ובמשך כל החודש הגשנו 20,667 כריכי בשר לחיילים ביחד עם 'אלתמנים מבשלים חוויה' וחוות הגיילבון. בתחילת חודש נובמבר חזרנו להפעיל את הפוד טראק בכל ערב, וכשראינו שיש הרבה חיילים ששומרים כשרות ולא יכולים לאכול אצלי, הפכתי להיות פוד טראק כשר. מאז אני פתוח כמעט כל ערב ומגיש אוכל לחיילים. יש ימים שהפוד טראק מפוצץ, ויש ימים שמגיע אולי חייל אחד. לא רצינו שיישאר חייל אחד רעב. בגלל המלחמה חווינו ירידה מאוד חדה במכירות, ועלייה מאוד גבוהה בעלות המכר כי אני מצ'פר את החיילים. אבל שרדנו והצלחנו".
חוזרים לשגרה: "בשישי האחרון, לראשונה מאז אוקטובר 2023, היו אצלנו יותר תיירים מאשר חיילים. באמצע השבוע יש פה עדיין יותר חיילים שקופצים לאכול ומגיעים מכל היחידות הלוחמות של צה"ל. בסופ"ש הייתה תנועה מאוד ערה של מטיילים. סוף-סוף הירוק מתחיל לכסות את כל מה שהיה שחור ונשרף. כשיגיע השלג אז בכלל זו תהיה חגיגה לא נורמלית.
איפה תמצאו אותנו: מתחם הפוד טראקים, קיבוץ מרום גולן. כרגע פתוחים בעיקר בערבים. תעקבו אחריי בפייסבוק ובאינסטגרם שלנו, או תרימו צלצול, 054-7799330 (מוזי). ניתן לשלוח תרומות לפינוקים לחיילים באמצעות הפייבוקס או הביט למספר הזה, ואנחנו נדאג להם.