המשק מתאושש - חוץ מבצפון: במהלך חודש אוקטובר ירד מספר דורשי העבודה בשיעור משמעותי של 10% ועמד על 165.4 אלף נשים וגברים - הנמוך ביותר מאז פרוץ המלחמה. יחד עם זאת, בניכוי עונתיות, הירידה מעטה בהרבה: מ-175 אלף ל-174.2 אלף בלבד. נתון מעודד נוסף הוא הירידה במספר תובעי הבטחת הכנסה שעמד באוקטובר על 42.7 אלף בלבד.
מנתוני שירות התעסוקה שפורסמו הבוקר (ראשון) עולה כי המצב חמור באזור אחד בארץ - ערי הצפון המופגזות, שמשלמות את מחיר הרחבת המלחמה. במספר המובטלים נרשמה עלייה מדאיגה במיוחד בערים כמו קריית מוצקין (16.9%), שפרעם (11.6%), כרמיאל (6.9%), קריית אתא (6.3%) ונהריה (2.8%).
מהנתונים החדשים עולה כי הירידה במספר דורשי העבודה בכלל הארץ השתקפה הן בקרב תובעי האבטלה והן בקרב תובעי הבטחת ההכנסה, אך בעצימות משתנה. מספר תובעי האבטלה ירד ב-18% ועמד באוקטובר על 108.2 אלף בלבד, ואילו במספר תובעי הבטחת ההכנסה, ששמר על יציבות במעבר מאוגוסט לספטמבר, התחדשה הירידה ומספרם עמד על 42.7 אלף - הנמוך מזה כ-30 שנה.
הירידה במספר דורשי העבודה ניכרת בשלוש קבוצות הגיל אך בעצימות משתנה כתוצאה. 27% היוו הצעירים, ששיעורם ירד באוקטובר ב-1.4%; 41.9% היוותה קבוצת הביניים (35־54), כמעט זהה לחודש שקדם; ו-31.1 היוו המבוגרים (מעל 55), גבוה ב-1.4% מהחודש שקדם. בהשוואה לאוקטובר אשתקד, ניכרת ירידה משמעותית בשיעור הצעירים (6.8%) לעומת עליות בשיעור הקבוצות המבוגרות יותר.
הירידה במספר דורשי העבודה ניכרה הן בקרב הנשים והן בקרב הגברים, אך בעצימות משתנה. כתוצאה מכך, ירד שיעור הנשים באוקטובר ועמד על 56% לעומת 57.2% באוגוסט, וזאת בעיקר לנוכח שוך תופעת פיטורי הקיץ שנשים הן הנפגעות העיקריות ממנה. כך או כך, בהשוואה לאוקטובר אשתקד, עולה כי שיעור הנשים בקרב דורשי העבודה השנה גבוה משיעורן אשתקד (55.5%) - עדות לכך שגם בהתאוששות היחסית של השוק מהשפעות המלחמה, תעסוקת נשים נפגעת ממנה יותר מאשר אצל הגברים.
הירידה המשמעותית ביותר נרשמה בשיעור הקבוצה החרדית - מ-8.1% בספטמבר ל-6.9%, השלמת ירידה של 2.6% בהשוואה לאוגוסט.
עם חזרת מפוטרי הקיץ, הציפייה הייתה לירידות בשיעור שמהווים האשכולות הנמוכים מסך דורשי העבודה, נוכח העובדה שהתופעה אופיינית יותר בחברה החרדית שיישוביה מהאשכולות הנמוכים. והנה, אף שנרשמה ירידה מספרית של דורשי העבודה בכלל האשכולות, בכל זאת שיעור האשכולות הנמוכים (1־3) רשם עלייה של 0.3% ועמד באוקטובר על 37.4%. עלייה זו, משערים בשירות התעסוקה, משקפת את התגבשותם של "שני שווקי עבודה" בישראל המצויה תחת מלחמה - הכללי והמתאושש מהשפעות המלחמה ומסתגל לשגרת חירום.
שיעור דורשי העבודה לפי ערים בעלות למעלה מ- 40 אלף תושבים: באוקטובר, כמו בכל השנתיים שחלפו, את ראש הרשימה הובילו אום אל-פחם ורהט עם שיעור דורשי עבודה עם 6.3% ו-6.1%, בהתאמה. בהשוואה לחודש ספטמבר, נרשמה ירידה ממוצעת של 10.7%- במרבית מוחלטת של הערים, כאשר בערים מהצפון המטווח נרשמו עליות. עדות לכך שנוכח התרחבות הגזרה הצפונית וקשת מטח הטילים מלבנון דרומה לכיוון המפרץ והקריות, נוצרו למעשה מעין "שני שווקי עבודה" - הישראלי הכללי בו נרשמה מגמת התאוששות די עקבית, הבאה לידי ביטוי בהסתגלות לשגרת חירום, בירידת מספר דורשי העבודה ובחזרה לעבודה; והשוק הצפוני המטווח, הכולל ערים כנהרייה והקריות השונות, בהן נרשמו עליות בהשוואה לחודש הקודם. כאשר גם בחיפה, בה ירד מספר דורשי העבודה, הירידה הייתה נמוכה בכפי 3 מזו שנרשמה ביתר הערים.
"הירידה העקבית במספר דורשי העבודה אכן מלמדת על חוסנו של שוק העבודה הישראלי", אמרה בתגובה עו"ד עינבל משש, מנכ"לית שירות התעסוקה. "עם זאת, בחינת הנתונים לפי גיאוגרפיה מלמדת על היווצרותם של שני שוקי עבודה – הישראלי היציב והחזק, והצפוני המופגז – שהשפעת המלחמה ניכרת בו בקצב גובר".