שרת הכלכלה, אורנה ברביבאי, הודיעה היום (ד') כי מחירי הלחם המפוקח צפויים לעלות החל מיום ראשון הקרוב בכ-20%. בתוך כך, הודיעה כי לא אישרה את הסרת הפיקוח על הלחם והוא יישאר מפוקח.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
כתוצאה מכך, חלה 500 גרם שמחירה כעת 5.17 שקלים תתייקר ל-6.2 שקלים; לחם אחיד 750 גרם שמחירו כעת 5.12 שקלים יתייקר ל-6.14 שקלים; לחם אחיד פרוס 750 גרם שמחירו כעת 5.37 שקלים יתייקר ל-6.44 שקלים; לחם לבן 750 גרם שמחירו כעת 5.12 שקלים יתייקר ל-6.14 שקלים ולחם לבן פרוס 500 גרם שמחירו כעת 6.1 שקלים יתייקר ל-7.32 שקלים.
לשם השוואה, אלו מחיריהם של מוצרי קמח לבן שמחיריהם אינם בפיקוח המדינה וקיים לגביהם שוק חופשי ותחרותי לכאורה: חלה פרוסה נמכרת במינימום 6.70 שקלים (לעומת 5.17 שקלים לחלה מפוקחת - פער של 29%) וברמי לוי באינטרנט מצאנו את המחיר הגבוה ביותר שלה כרגע: 11.1 שקלים - פער של 114% לעומת המוצר המפוקח.
עשיריית פיתות (מוצר לא שונה בהרבה מלחם לבן, רק שפיתות אינן נמצאות תחת פיקוח), נמכרת ב-7 שקלים באושר עד וב-16.90 שקל במגה בעיר. בעוד שהמחיר באושר עד גבוה ב-20 אג' ממחיר הפיקוח, המחיר במגה בעיר גבוה ממנו ב-148%.
גם עשר פיתות תנעמי של דגנית עין בר יקרות לעומת הפיקוח: 13.90-8.90 שקל וכך גם פיתות אנג'ל: 11.90-8.90 שקלים. פיתות בונז'ור של אסם נמכרות ב-9.9-5.9 לחמישייה - פער של בין 73% ל-191% לעומת לחם לבן בפיקוח. לחם מקמח מלא ולחמים מיוחדים נמכרים ב-20-9.90 שקל.
ההתייקרות: מיום ראשון הקרוב
לפי משרד הכלכלה, ההתייקרות תקרה ביום ראשון הקרוב משום סדר הזמנים הקבוע בחוק החל מיום הגשת הבקשה על ידי המאפיות למפקח על המחירים. אם השרה לא היתה מעלה את המחירים כחוק עד 14 ביולי, המאפיות היו רשאיות להעלות מחירים בעצמן.
זאת, לאחר שהמאפיות הגישו בקשה להעלאת מחירים, הוועדה דנה בבקשתן והמפקח הוציא היתר לפי החלטת הוועדה. עדכון מחיר מוצר בסיס מחייב אישור שרים ועדכון מחיר רגיל או שוטף לא מחייב אישור כזה.
ברקע, שתי המאפיות הגדולות בישראל, אנג'ל וברמן, עתרו בשבוע שעבר לבג"ץ נגד כוונתה של שרת הכלכלה להותיר את הפיקוח על מוצרי הלחם המפוקח, וזאת בניגוד להמלצת ועדת המחירים.
השרה ברביבאי מסרה בהודעתה כי "בכוונתי להמשיך ולפעול לשיפור המנגנון על פיו מעודכנים מחירי המוצרים המפוקחים, כך שגם שיקולים חברתיים ורווחת הציבור יילקחו בחשבון בעת קביעת המחיר ללחם מפוקח".
עוד טענה ברביבאי, כי "על אף ההכרה בעליית מחירי התשומות בייצור לחם, צר לי כי לצד ההחלטה של המאפיות להעלות מחירים במגוון רחב של מוצרים רק לאחרונה, הן מתעקשות להעלות גם את מחירו של הלחם הבסיסי והכל כך משמעותי בתזונה של משפחות רבות בישראל.
"אני קוראת לקמעונאים לבחון העלאה חלקית במחירי הלחם המפוקח כדי לגלות התחשבות בצרכנים. במקביל, הנחיתי את אנשי המקצוע במשרד להמשיך ולעקוב אחר מחירי החיטה והקמח בעולם. ככל שיוזלו מחירי חומרי הגלם, אדרוש מוועדת המחירים להפחית את מחירו של הלחם המפוקח, בהתאם למנגנון על פיו פעלה בבקשה להעלות את המחיר".
כזכור, הוועדה המפקחת על מחירי הלחם האחיד, הלחם הלבן וחלה, המליצה לפני כחודשיים להוציאם מפיקוח המדינה ומעבר לדיווח יצרנים על מחירים ורווחיות. כבר אז היה ידוע כי גם אם שרי הכלכלה והאוצר לא יקבלו את ההחלטה, מחירי הלחם יעלו עד 28% לפי תחשיב מרץ כשמאז המדד עלה.
לאחרונה הודיעו המאפיות ברמן ואנג'ל לרשתות שהמחירים של סוגי הלחם המיוחד שלא בפיקוח יעלו. ברמן שלחה בשבוע שעבר מחירון לפיו מ-12 ביולי המחירים יעלו, ואנג'ל, ששולטת בשוק, כבר העלתה את משקלו של לחם אחיד מפוקח מ-750 גרם ל-900 גרם. אומנם המחיר ל-100 גרם הוא בהתאם לפיקוח, אבל צרכנים נאלצים לשלם יותר פר כיכר. המותג הפרטי והמתחרות ברמן ודגנית עין בר עדיין מוכרות את הגודל "הרגיל".