הכרטיס האדום שהוציאה בסוף השבוע חברת דירוג האשראי מודי'ס לישראל היה אמנם מפתיע בעוצמתו ובחריפותו, אבל מי שעקב אחרי הדוחות הקודמים של מודי'ס ושל שאר חברות הדירוג יודע שלאור התנהלות הממשלה בשנתיים החולפות, ההתפתחות הזו הייתה כמעט בלתי נמנעת.
"חלק לא מבוטל בדוח של מודי'ס מתייחס לכך שגם את הצד המלחמתי אנחנו עושים לא רע, הניהול הכלכלי בתקופת המלחמה וגם לפניה הוא מאוד לא מוצלח", אמר הבוקר (ראשון) בשיחה עם אולפן ynet יו"ר קרן התשתיות אלומה, אורי יוגב, ששימש בעבר כראש אגף התקציבים במשרד האוצר.
ההפתעה הגדולה היא ההורדה של הדירוג בשתי דרגות. אתה חושב שאפשר היה למנוע את זה?
"יכול להיות שאפשר היה לדחות את ההורדה, ובוודאי אפשר היה למנוע את ההורדה הכפולה, אבל זה דרש מעשים אמיתיים, גם דיבורים, אבל בעיקר צעדים של ממש, כולל הטלת מיסים ופגיעה בשירותים אחרים, ולהציג לעולם שהנושא הכלכלי הוא חלק משמעותי מסדר היום לצד המלחמה".
מה בעיניך הביקורת החריפה ביותר שמושמעת בדוח הזה כלפי המדיניות של ממשלת ישראל?
"מי שקורא את הדוח מזהה את כל הבעיות הפנימיות המוכרות של ישראל, עם התקציבים הסקטוריאליים, גיוס חרדים והימנעות כוללת להתמודד עם הדברים הגדולים. אפילו הנושא של המהפכה המשפטית וההתנהלות של יריב לוין ממש בשבועות האלה מוזכרים לרעה בדוח. בגדול, כלכלני מודי'ס מדברים על ניהול לא אחראי ולא רציני של הכלכלה, והצפי שלהם הוא שהמגמה הזו תימשך לטווח הארוך".
שר האוצר טען בתגובה שהכל קשור למלחמה, וכשננצח בה הדירוג ישוב ויעלה.
"התגובה של סמוטריץ' הייתה הפעם זהירה יותר ומתלהמת פחות מאשר בהורדות דירוג קודמות. יש צדק מסוים בדבריו: אם המלחמה באמת תיגמר השנה ולא מתישהו עמוק בשנה הבאה, ואם היא תיגמר בהסדר והממשלה תאשר תקציב ל-2025 שתהיה בו התכנסות לאזור 4% גירעון, יש סיכוי שנראה החזרה של הדירוג. אבל מניסיון, גם עם מדינות אחרות, זה לא קורה מהר. אם כבר מורידים, חברות הדירוג מחכות לראות שההתאוששות אינה רגעית ושהיא מגמה קבועה לפני שהן מודות בטעות ומעלות בחזרה את הדירוג. וגם אז, בדרך כלל הן לא מוציאות הודעה מיוחדת באמצע השנה, אלא מחכות לשנה הבאה. בכל מקרה, קשה שהדירוג יעלה במכה אחת למה שהיה לפני תחילת ההורדות".
הדוח כולל לא רק הורדה כפולה, אלא גם תחזית שלילית. לפי דעתך, מה שר האוצר צריך לעשות כדי למנוע הורדה נוספת?
"זו השאלה הכי חשובה כרגע. מה שקרה קרה, ועכשיו צריך לקדם דיונים אמיתיים ורציניים על תקציב 2025. התקציב הזה צריך לכלול לא רק צעדים נקודתיים לשיפור המאזן התקציבי, אלא גם מהלכים מבניים מורכבים, שכוללים גם התבטאות שונה לגמרי כלפי העולם. אם הדברים האלה יקרו, וכמובן, בתקווה שלא תתפתח חזית נוספת עם איראן, זה יגביר את הסבירות שגם אם התחזית תישאר שלילית, הדירוג עצמו לא יירד, ובתקווה נתחיל בהדרגה היפוך של המגמה".
פורסם לראשונה: 10:37, 29.09.24