הסכם גג ראשון ברשות מקומית ערבית: עיריית אום אל פאחם חתמה היום (ב') עם המדינה על הסכם גג להקמה של למעלה מ-15 אלף יחידות דיור חדשות שיכפילו את היקף האוכלוסייה ביישוב, המונה כיום כ-57 אלף איש. במסגרת ההסכם, שקודם על ידי רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) ומשרדי הבינוי והשיכון והאוצר, ישנו פוטנציאל לבנייה של 15,683 דירות חדשות, לצד שטחי תעסוקה ומסחר.
מתוך כלל יחידות הדיור המתוכננות, כ-5,300 דירות צפויות להיבנות על קרקעות מדינה. שאר הדירות המתוכננות ממוקמות על קרקעות פרטיות ולכן הדרך להקמתן צפויה להיות ארוכה וסבוכה בהרבה. באום אל פאחם, ששטחה כ-26 אלף דונם, רק מחצית מהקרקעות בבעלות רמ"י, שהתחייבה בשלב הראשון לשווק במרוכז קרקעות לבנייה של 1,350 דירות במרכז העיר.
הבנייה צפויה להתבצע בשבעה מתחמי בנייה, בין היתר במתחם עראק אל שבאב, שבו יוקמו 5,311 יחידות דיור, מתוכן 2,554 דירות על קרקעות מדינה; מתחם עין ג'ראר, שבו יוקמו 4,122 יחידות דיור, מתוכן 1,009 דירות על קרקעות מדינה; מתחם תוכנית צפון מזרח, שבה יוקמו 6,000 יחידות דיור, מתוכן 1,330 דירות על קרקעות מדינה; וכן מתחמים נוספים במרכז העיר.
במסגרת ההסכם, תקציבי פיתוח התשתיות תומכות הדיור ימומנו על ידי רמ"י ויבוצעו על ידי העירייה באמצעות החברה הכלכלית. היקף ההשקעה בהסכם עומד על סכום כולל של כ-800 מיליון שקל, כאשר אושרה מסגרת של קדם מימון בהיקף 35 מיליון שקל.
עם זאת, כאמור, דירות המתוכננות על קרקעות פרטיות אינן מניבות כספים למדינה ולכן תקציב לקידום תשתיות עבורן יאלץ להגיע ממקור אחר. על פי ההערכות, התקציב יגיע מתוכנית החומש החדשה לחברה הערבית שמובילה הרשות לפיתוח כלכלי של המגזר הערבי, שיושבת במשרד לשוויון חברתי.
מרמ"י נמסר כי עבודות הפיתוח יכללו, בין היתר, הקמת גשר מעל כביש 65, סלילת כבישים חדשים והסדרת כבישים קיימים בשטח העיר, הסדרת פתרונות ניקוז, הקמת פארקים ושטחים ציבוריים לרווחת התושבים, העתקת תשתיות חשמל ותקשורת ומיגון אקוסטי למניעת רעש בשטחים הצמודים לכביש 65.
"לא הסכם הגג האחרון"
שר הבינוי והשיכון, זאב אלקין, מסר: "מדובר בבשורה גדולה לכל החברה הערבית בישראל - לא רק לאום אל פאחם. ההסכם מהווה פריצת דרך משמעותית שתביא להצטרפות של ערים ערביות נוספות להסכמי גג".
מנהל רמ"י, ינקי קוינט, הוסיף: "אנו מאמינים שהסכם זה יביא לפיתוח משמעותי של העיר ורואים בהסכמי הגג כלי חשוב לקידום שיתופי פעולה עם רשויות מקומיות ולהגדלה משמעותית של היקפי יחידות הדיור המשווקות בתחומן".
השרה לשוויון חברתי, מירב כהן, ציינה: "הסכם הגג הזה הוא הסכם ראשון ברשות ערבית אבל ממש לא האחרון. בכוונתנו לייצר הסכמי גג ברשויות מקומיות ערביות נוספות כדי לתת מענה למצוקת הדיור החריפה ביישובים הערביים, וגם להסדיר את בניית מוסדות הציבור כדי שדור ההמשך יזכה לקבל שירותים ציבוריים ראויים למאה ה-21. באמצעות המהלך הזה, שהוא חלק מתכנית חומש רחבה, אנו מבקשים לקדם שוויון בישראל ולצמצם את הפערים הכלכליים והחברתיים".
ראש העיר, ד"ר סמיר מחמיד, אמר: "מימוש תוכניות הבינוי יאפשר הקמת שכונות מודרניות, הסדרת בתים חסרי היתר בנייה, ופיתוח תשתיות בשכונות חדשות לצד ותיקות שיהוו אמצעי חשוב ומנוף כלכלי לפיתוח העיר".