נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, הודיע הבוקר (רביעי) בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת כי בנק ישראל יפרסם במהלך היום הוראות חדשות שינחו את הבנקים לפשט את תהליך מחזור המשכנתא ונועדו להוריד חסמים בירוקרטיים.
לדברי הנגיד, הלקוח יודיע לבנק על כוונתו למחזר משכנתא, באופן מקוון או בטלפון, ויוכל לבצע את התהליך מבלי להגיע אל הסניף, למעט לצורך מעמד החתימה.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו, האזינו לפודקאסט הכלכלי היומי "כסף חדש", וסמנו "כלכלה" בהתראות אפליקציית ynet
ההנחיות המרכזיות לפי בנק ישראל:
- לקוח יוכל להודיע לבנק ממנו נלקחה המשכנתא, באופן מקוון או באמצעות הטלפון, על כוונה לבצע מחזור.
- תתווסף האפשרות לקבל מהבנק את המידע והמסמכים הנדרשים באופן מקוון, ככל שהלקוח יהיה מעוניין בכך.
- הלקוח יוכל לבחור להודיע על כוונתו לבצע מחזור ישירות לבנק החדש, מבלי שיפגעו זכויותיו. כך לדוגמה, ההודעה לבנק החדש לא תפגע במניין הימים למתן הודעה מוקדמת לצורך אי-גביית עמלה.
- לקוח לא יידרש להגיע לסניף הבנק הישן לשם קבלת המסמכים הנדרשים למחזור. מסמכים אלו יועברו על ידי הבנק הישן ישירות אל הבנק החדש.
- הבנקים יקבעו תהליכים ביניהם על מנת להשלים את הפעולות הנדרשות ליישום השיפורים.
יו"ר הוועדה, ח"כ יעקב אשר, שיזם את הרפורמה במסגרת הצעת חוק לפני כשנה, ציין את דוח רשות התחרות משנת 2021, שהמליץ על שימוש בממשקים מקוונים, כשדבר זה נכון במיוחד בתחום המשכנתאות. "הפישוט של ההליך באמצעות דיגיטציה יאפשר ללקוחות לנהל צרכנות נבונה ולערוך השוואות אפקטיביות בין מספר הצעות מחיר, ובכך להביא להוזלה משמעותית בעלויות המשכנתא", אמר ח"כ אשר.
המפקח על הבנקים, דניאל חחיאשוילי, הוסיף: "הצעד מסיר חסמים בירוקרטיים למחזור משכנתאות, כך שהשיקול הכלכלי הינו השיקול העיקרי שמנחה את הלווים בקבלת החלטה בנושא".
מחזור משכנתא הפך לפעולה שכיחה בשנה האחרונה מאז ששיעור הריבית עלה משמעותית בעקבות הניסיון של בנק ישראל להילחם באינפלציה. בממוצע, ההחזר החודשי על משכנתא התייקר בכ-1,000 שקל, כאשר היקף המשכנתא הממוצעת עומד על 976 אלף שקל.
יחד עם זאת, יצוין כי מחזור משכנתא כולל פריסת החוב מחדש בתנאים שעלולים לגרור הגדלת הריבית המשולמת על החוב הכולל. כלומר, לפני שממחזרים משכנתא, כדאי להיוועץ עם אנשי מקצוע ולוודא שאכן המחזור כדאי עבורכם ולא יכלול הגדלת החוב לבנק שלא לצורך.