מתכננים לקנות רכב חדש? מתלבטים לגבי רכישת דירה? נותרו לכם רק תשעה ימים עד שכל המוצרים והשירותים בארץ יתייקרו בגין העלאת המע"מ - מס ערך מוסף. ככל שהעסקה יקרה יותר, כך היא תתייקר אף יותר. אף שכולם יושפעו מההתייקרות, כמו כמעט בכל מצב של התייקרות במשק - מי שיספגו את המכה הגדולה ביותר יהיו השכבות החלשות שמשתכרות באופן נמוך יותר.
הבטיחו הוזלה - הביאו להתייקרות
ההבטחות לאורך השנים להמשיך ולהפחית את שיעור מס ערך מוסף בישראל, כדי להקל על הצרכנים בקניותיהם, לא קוימו, ולעומת זאת ב-1 בינואר 2025 יקרה בדיוק המהלך ההפוך: שיעור מס ערך מוסף יועלה שוב ל-18%. זאת אחרי תשע שנים ורבע שבהן לא שונה שיעור המע"מ בישראל מאז שהופחת על ידי שר האוצר לשעבר משה כחלון ב-1 באוקטובר 2015 מ-18% ל-17%. לאחרונה אף נשמעו הערכות מפי גורמים בכירים במשרד האוצר כי אם יבוטלו חלק מהגזירות שנקבעו לחודש ינואר הקרוב, יהיה צורך להעלות עוד את שיעור המע"מ, אף ל-19%.
על אף שהמע”מ אינו חל על ירקות ופירות ובאילת, מדובר במס שפוגע בכולם, אולם כמו תמיד הפגיעה שלו בסופו של יום תכאב הרבה יותר לשכבות החלשות. הסיבה: מי שמשתכר שכר מינימום של 5,880 שקל בחודש, מוציא למחייתו את כל הכסף שהוא מרוויח ולכן על כל שקל שיוציא ישלם עוד 1% מע"מ.
לעומת זאת, מי שמשתכר, למשל, פי עשרה, כ-50 אלף שקל בחודש, צפוי להוציא רק 30-40 אלף שקל מהכסף שירוויח, ולכן ישלם את המס הנוסף של 1% רק על חלק משכרו ואת שאר הכסף דווקא יחסוך ויזכה לקבל עליו ריבית גבוהה.
הימים הבאים יהיו האחרונים שבהם ניתן יהיה לשלם רק 17% על קניות המצרכים וקבלת שירותים. לכן צופים במשק שיהיה "בום" של קניות ברגע האחרון של השנה, בטרם יעלה המע"מ ביום רביעי הבא ל-18%. הזינוק צפוי בתחומים רבים במשק, אך בעיקר ממש ברגע האחרון של רכישת מוצרים יקרים כמו דירות, מכוניות, רהיטים ומכשירי חשמל יקרים, כמו גם צביעת הדירה וביצוע שיפוצים יקרים בבית ובגינה. מי שיבצע קניות ועבודות עוד בחודש דצמבר ישלם אחוז אחד פחות. בדירות הפער יגיע לעשרות אלפי שקלים, במכוניות לאלפי שקלים ובמטבח חדש למאות שקלים. כסף גדול.
החשש הוא שחלק מהמחירים לא יועלו רק ב-1% אלא שסוחרים יעגלו את ההתייקרות כלפי מעלה. כך מוצר כמו שוקולד שעולה שבעה שקלים לא יעלה בשבע אגורות אלא בעשר אגורות, מוצר שעולה 70 שקלים לא יועלה ב-70 אגורות אלא בשקל שלם, כך משתקף מניסיון העבר. לעומת זאת, יהיו גם סוחרים שיפרסמו בגדול כי הם "סופגים" בשבועות הראשונים של ההתייקרות את עליית שיעור המע"מ על מוצרים שונים. ההנחה הזאת צפויה להיות, גם במקרה זה מניסיון העבר, קצרת מועד.
השינוי במיסוי ייכנס לתוקפו עם השנה האזרחית החדשה, אך עסקאות רבות שנחתמו ובוצעו ב-2024, כאשר המע"מ הינו 17%, ימשיכו לתוך השנה החדשה. לפיכך, לגבי כל עסקה יש לקבוע כעת את מועד החיוב במס הרלוונטי על פי סוג העסקה שבוצעה ובהתאם לכך יש לקבוע את שיעור המס אשר יחול על העסקה. בכל מקרה, מדובר בחוק מורכב ומסובך במיוחד ולכן נבהיר אותו כאן.
עסקאות ושיעור המע"מ החל עליהן
מכר טובין - קניית מוצרים: בעסקת מכר טובין לא רק מועד קניית המוצר חשוב לעניין גובה המע"מ שישולם, אלא גם מועד קבלתם של הטובין. על פי חוק המע"מ במכר טובין - ברוב המקרים חל החיוב במס עם מסירתם לקונה. אם נמסרו הטובין בחלקים ולא בבת אחת – חל החיוב על כל חלק בעת שנמסר. אם מוצר שנרכש נמסר לקונה עד ליום 31/12/2024 - העסקה תחויב במע"מ בשיעור של 17%, גם אם חלקה שולם אחרי 1/1/2025. לגבי מוצר שנמסר לקונה לאחר 31/12/2024, העסקה תחויב במע"מ החדש - בשיעור של 18%, גם אם חלקה שולם עוד ב-2024.
עסקת מקרקעין - קניית שטח או זכות עליו: בעסקת מקרקעין מועד החיוב במס יחול כאשר המוקדם מבין שלושת שלבי העסקה מתרחש: בעת העמדת המקרקעין לרשות הקונה או לשימושו; בעת רישום המקרקעין על שמו של הקונה בפנקס המתנהל לפי כל דין; בעת מועד תשלום התמורה. לדוגמה, בהסכם למכירת מקרקעין שנערך לפני יום 31/12/2024, אך שהמקרקעין טרם הועמדו לרשות הקונה או לשימושו ובמקביל הם לא נרשמו על שמו של הקונה - יחול מע"מ 17% על כל תשלום שבוצע עד אז. בהמשך, על כל תשלום שיבוצע החל מיום 1/1/2025 יחול מע"מ בשיעור של 18%. עם זאת, אם המקרקעין הועמדו לרשות הקונה, לשימושו או שנרשמו על שמו עד ליום 31/12/2024 - המע"מ שיחול על כל מחיר העסקה יהיה 17%. זאת גם אם נותר סכום שטרם שולם.
מתן שירות: מועד החיוב במס בעסקאות של מתן שירות חל בעת קבלת התמורה על הסכום שהתקבל - מתודה המכונה "על בסיס מזומן". גובה המע"מ תלוי ביום שבו התקבל התשלום. אם התשלום ניתן עד ליום 31/12/2024, יחול המע"מ הישן, של 17%, ואילו כל סכום שישולם החל מיום 1/1/2025, יחויב מע"מ בשיעור של 18%.
השכרת נכסים: על עסקאות של השכרת נכסים מועד החיוב במס חל על בסיס מזומן - כלומר ביום שבו התקבל התשלום. למשל: עוסק השכיר נכס בתאריך 1/11/2024 ובהסכם השכירות נקבע כי התמורה תשולם כל שלושה חודשים מראש. אם כן, אף שחלק מהתשלום ב-2024 נוגע לחודש ינואר של 2025, שבו כביכול שיעור המע"מ הנו 18% - המשכיר ישלם רק 17% מע"מ - המעודכן ל-2024. בהמשך ההתקשרות, כל סכום שיתקבל החל מיום 1/1/2025 ימוסה ב-18%.
מכירת מינויים: בעסקאות כגון מינוי תמורת תשלום קבוע מראש כמו מינוי לעיתון, להצגות, לשירותי תקשורת ועוד - מועד החיוב במס חל על בסיס מזומן - כלומר על המועד שבו התקבל התשלום. אם שולמו דמי מינוי לשנה שלמה לפני 1/1/2025 - המע"מ שיחול על העסקה יהיה 17%. זאת אף אם הטובין (כגון מינוי לעיתון) או השירות (כגון מינוי לתיאטרון) יתקבלו לאחר אותו המועד, אל תוך 2025. כאשר מדובר בדמי מינוי המשולמים במתכונת חודשית (לאחר 1/1/2025) המע"מ שיחול יהיה 18%.
יבוא טובין לישראל: ביבוא טובין חל החיוב במס עם פדייתם מפיקוח רשות המכס. לפיכך על טובין אשר ישוחררו מפיקוח המכס החל מיום 1/1/2025 יחול מע"מ בשיעור של 18%, גם אם אלו הגיעו ארצה עוד ב-2024, כאשר המע"מ היה 17%.
למרות הכעס בישראל ששיעור המע"מ יעלה, מתברר שהמע"מ בישראל נמוך מרוב המדינות המתקדמות בעולם החברות בארגון ה-OECD אך לצד זאת במדינות רבות יש שיעורי מע"מ נמוכים על תרופות, מזון, ספרים וגם הלבשה.