מפעל ויטה פרי הגליל בחצור הגלילית מתקרב לסופו. המפעל מעסיק כיום 50 עובדים, כאשר כ-80 פוטרו בחודשים האחרונים למרות ניסיונות של ועדת הכלכלה וההסתדרות להצילו, שלא צלחו. המפעל מייצר כעת רק צ'יפס קפוא. לדברי משה אפרים, מנכ"ל המפעל, יצור הצ'יפס יסתיים בקרוב עם סיום עונת תפוחי האדמה והמפעל יסגור את שעריו. כל העובדים, כולל אפרים, יסיימו את תפקידם.
השבתת המפעל מהווה גם בימים רגילים מכה לאזור הצפון שסובל מחוסר במקומות תעסוקה ולחקלאים באזור שגידלו ירקות עבור המפעל.
בעלי פרי הגליל, משפחת קופרלי וזכי שלום מבעלי רשת חצי חינם, סוגרים את המפעל מפאת הההפסדים שגרם להם. הניסיונות למכור את המפעל שנמשכים כבר תקופה ארוכה לא צלחו עד כה.
ראש המועצה בחצור הגלילית מיכאל קבסה לא התרגש מהחדשות ואמר אתמול: "העתיד של חצור הגלילית הוא לא בפחיות שימורים. אנחנו רואים בחומרה את השימוש הציני בעובדים שהפכו לכלי ניגוח קבוע בועדת הכלכלה והכספים בכנסת במשך שנים. הם ראויים ליותר". לדבריו הוא פנה אתמול למנכ"ל תנובה וביקש להבטיח פתרון תעסוקתי חלופי למפוטרים. "בקבוצת תנובה נעתרו מייד לבקשה והבטיחו לבחון בחיוב את שילוב העובדים במפעלי הקבוצה באיזור. אנחנו עמלים כעת על שיבוצם מחדש ויודעים שהם יזכו שם לכבוד רב יותר. הבעלים של פרי גליל לא עשה לנו ולהם שום טובה".
עובדים: "עצוב מאוד"
שולה אקוקה עבדה במשך 40 שנה במפעל ועזבה לפני כמה חודשים בעקבות פציעה: "עצוב מאוד מה שקורה במפעל. בכל יום מפטרים שם עובדים, נותרו שלוש עובדות במפעל ועובדים במחלקה אחת ובשבוע הבא יסגרו גם אותה. חיסלו את כל המפעל ועצוב לראות אותו ככה אחרי שכל החיים השקעתי בו. בעלי הבית, לא רוצים עוד להמשיך ולהחזיק בו אלא להתמקד רק בסופרמרקטים. באו מלא מלא קונים כדי לבחון את רכישת המפעל אבל אף אחד לא רצה אותו".
אביחי שטרן, ראש עיריית קריית-שמונה אמר ל"ממון": "פרי הגליל הוא רק דוגמה אחת. יש לנו נטישה שקטה של מפעלים שעוזבים את העיר ולא יחזרו. גם כשיחזירו את התושבים הביתה אני כבר לא בטוח שיהיה להם איפה לעבוד, ואף אחד לא עושה עם זה כלום. לדוגמה, אלביט שהוא מפעל חיוני, מעסיק 250 משפחות מקריית-שמונה, והעתיק את כל המכונות והעובדים למקום אחר. סאן הייטק בדרך לעזוב ועוד".
מפעל ויטה פרי הגליל הוקם ב-1962. בשנת 2009 נרכש על ידי בעליו הנוכחים. המפעל ידע עליות ומורדות לאורך הדרך אך מה שהכריע את המפעל היה הורדת המכס על ירקות קפואים ב-2022 ביוזמת שר האוצר דאז אביגדור ליברמן, כחלק מהמאבק להורדת יוקר המחייה. הורדת המכס הפכה את ייצור המותג הפרטי בירקות קפואים, שייצרה פרי הגליל עבור רשתות שיווק, ללא רווחי והעמיק את הפסדי המפעל.
לאחר שהבעלים נואשו מהמצב, הם החלו לצמצם פעילות וחדלו לייצר את מרבית סוגי הירקות קפואים. לטענת החברה, התחרות מול היבוא לא נעשתה בתנאים שווים. החברה לא חתמה השנה על הסכמים עם ספקים, ולא הבבטיחה לעצמה חומרי גלם לעונה הבאה. בדיון בוועדת הכלכלה לפני מספר חודשים אמר נשיא התאחדות התעשיינים רון תומר, כי פרי הגליל היא רק הסנונית הראשונה. "אם הממשלה לא תשנה מדיניות וסדרי עדיפויות, עוד מפעלים חיוניים ייסגרו, בדגש על מפעלים קטנים ובינוניים המייצרים 85% מהמזון הארוז בישראל".
פורסם לראשונה: 07:09, 07.05.24