בצל הפגיעה המתמשכת של הקורונה בענף התיירות, אישרה אתמול הממשלה תוכנית סיוע חדשה למלונות ולמארגני התיירות הנכנסת, אך סוכני הנסיעות זועמים בטענה כי למרות מצבם הקשה הם אינם מקבלים תמיכה דומה מהמדינה. כ-100 סוכני נסיעות, מורי דרך ובעלי חברות טיולים הפגינו היום (ב') מול משרד האוצר בירושלים. זאת בטענה שהם נותרו ללא סיוע למרות שענף התיירות לא חזר לחיים. המפגינים טוענים עוד כי הקריאה של ראש הממשלה בנט שלא לצאת לחו"ל פגעה בהם קשות. "בנט סגר לנו את העסק וזרק אותנו לרחוב", הם אומרים.
ענף התיירות נמצא במשבר קשה מכיוון שהסיוע לענף הופסק ורבים נמצאים ללא עבודה וללא עזרה מהממשלה - כך מסוף חודש יוני. לטענת טלי לאופר, יו"ר התאחדות סוכני הנסיעות, מי שמערים קשיים על קבלת הסיוע הוא משרד האוצר. "מי שכרגע מטיל את המגבלות בנושא הזה הוא משרד האוצר ויש לנו טענות קשות גם למשרד האוצר וגם לראש הממשלה כי הוא זה שעמד וקרא לאזרחים לא לנסוע. ראש הממשלה הפקיר וזרק אותנו לרחוב", היא אמרה בריאיון לאולפן ynet.
לפי תוכנית הממשלה שאושרה כאמור אתמול, 60 מיליון שקל יוזרמו למלונות שמחזורם ירד לפחות ב-40% בשל ההגבלות על כניסת תיירים מחו"ל לישראל ו-45 מיליון למארגני התיירות הנכנסת. אך לטענת לאופר, הקורונה פגעה קשות גם בסוכני הנסיעות. "המצב שלנו הולך מדחי אל דחי, אנחנו במצב יותר קשה ממה שהיינו ביוני שנה שעברה", היא אומרת. "אנחנו נמצאים ב-15% פעילות יחסית לשנת 2019 בחודש הזה".
לאופר התייחסה גם לטענה כי עשרות אלפי ישראלים טסים בימים האחרונים לחו"ל וחל שיפור לעומת השנה שעברה. "ביולי 2020 השמיים היו סגורים, זה לא קנה מידה בעיניי. תיירות זה לא רק שלוש טיסות שיוצאות ליעדים של נופשונים. תיירות זה הרבה מאוד דברים. תיירות זה גם נסיעות עסקים ותיירות זה טיולים מאורגנים ותיירות זה אלף ואחד דברים שלא קיימים כרגע".
לדבריה, "אם המדינה סוגרת את העסק, אז היא צריכה לתת פתרון לכך ופתרון זה סיוע למספר חודשים. ראש הממשלה עומד מעל כל במה וצועק לאזרחים לא לנסוע לחו"ל ולא אומר איך אפשר לסייע לכל העסקים והעובדים שקורסים להתפרנס".
לא דיברו אתכם?
"לא דיברו איתנו ולא חזרו אלינו ואני חושבת שזה לא סתם, אני חושבת שהם בבעיה קשה מהבחינה הזאת. הממשלה הזאת חרטה על דגלה, כנראה, לא לסייע, לא להמשיך לפצות, לא לתמוך בעסקים מהבחינה הזאת".
יוני שפירא, יו"ר מורשת דרך, עמותת מורי הדרך בתיירות נכנסת, אמר ל-ynet כי יש אלפים ללא עבודה, למרות שהם מי שמחוללים את התיירות בארץ. "אנחנו מקבלים כעת את הביטולים של חודשי החורף. הממשלה משדרת אשליה. אין שום דבר מסודר. יש הבדל מהותי בין תיירות יוצאת לתיירות נכנסת. אנחנו מביאים את הכסף לארץ. מחוללים כלכלה תיירותית. אנחנו מביאים תיירים לעוד עסקי תיירות בארץ שניזונים מהם ומתפרנסים מזה. התיירות הנכנסת היא במקום ה-6 במדינה מבחינת הכנסה של המדינה בכסף זר. חשוב להבין שהתייר לא מגיע לכאן בגלל כיסא במטוס אלא בגלל חוויה. אנחנו אלה שיוצרים אצלו חוויה וגורמים לו לחזור שוב פעם. אנחנו לא קיבלנו פרוטה. מי שקיבל כסף זה המלונאים הגדולים והסוכנים. בתי המלון מרוויחים כסף בגלל שאנחנו מחוללים את התיירות בארץ. יש אלפי מורי דרך שמתחילת יולי אין להם הכנסה בכלל ואין להם איך לשלם משכנתא. לנו גם לא היה חל"ת. הכל נפסק ומרגע זה מחפשים דרך לשרוד".
טל קופרמן, מנכ"ל חברת מיי טריפ: "ענף התיירות הוא ענף שהחל ב-15 במרץ עד היום לא חזר לפעילות. בסוף חודש יוני הפסיקה הממשלה את כל המענקים ובמקביל ראש הממשלה יצא בהצהרה לא לטוס. אבל אנחנו נשארנו ללא מענקים. החזרנו עובדים מחל"ת וכרגע אנחנו תלויים באוויר. סקטור ענף התיירות היחיד שנשאר לתא פעילות. אנחנו מבקשים מהממשלה סיוע כי אנחנו עדיין בתקופת הקורונה".
ח"כ איתמר בן גביר, היה היחיד מבין חברי הכנסת שיצא לדבר עם המפגינים.
גם מנכ"ל אשת טורס, אפרים קרמר, התייחס לאותו נושא ובפוסט שהעלה בפייסבוק כתב בין היתר: "הממשלה, שחילקה מענקים לענפים רבים ובכלל זה לחברות התעופה ולמלונות שנפגעו מהמשבר, מפלה את מארגני התיירות וסוכני הנסיעות לרעה, ולא פיצתה אותם בשקל אחד (למעט עסקים קטנים). אף ענף לא יכול להתאושש ללא עבודה לאורך זמן וללא סיוע ממשלתי, והאפליה של ענף התיירות חייבת להיפסק".