ארגוני מעונות היום נמצאים על סף קריסה כלכלית בגלל סירובו של שר העבודה יואב בן צור לפרסם מבחני הנחות במטרה לאפשר את המשך ההנחות לאברכים משתמטים. היום צפוי הדיון בבג"ץ בעתירות בעד ונגד המשך ההנחות למעונות יום לאברכים משתמטים ובדרישה לפרסום מבחני ההנחות. החלטת היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה ברגע האחרון לאפשר לשרים ייצוג נפרד תמנע כנראה אפשרות לפסק דין מיידי של בג"ץ.
בעקבות החלטת בג"ץ להפסיק את המימון לתלמיד ישיבות שאיבד את דחיית הגיוס, הורתה היועמ"שית להפסיק גם את ההנחות במעונות היום ל-6,700 אברכים שאיבדו את דחיית השירות ולהם כעשרת אלפים ילדים במעונות. מדובר בהנחות של 2,300-1,300 שקל לחודש לילד שמהוות חלק מרכזי מסל התמיכות שמאפשר לאברך להשתמט מצבא ועבודה. בתגובה נמנע שר העבודה בן צור מפרסום מבחני ההנחות לכל 75 אלף המשפחות שזכאיות להנחות והפך כ-70 אלף משפחות לבנות ערובה של האברכים המשתמטים.
3 צפייה בגלריה
מעון של נעמת. ארגוני המעונות אינם מקבלים כלל השתתפות מהמדינה עבור ההנחות
מעון של נעמת. ארגוני המעונות אינם מקבלים כלל השתתפות מהמדינה עבור ההנחות
מעון של נעמת. ארגוני המעונות אינם מקבלים כלל השתתפות מהמדינה עבור ההנחות
(צילום: נעמת)
היום (שני) צפוי הדיון בבג"ץ בעתירות מכל הצדדים. עתירה חרדית דורשת להמשיך בהנחות לאברכים. נעמת וקרן ברל כצנלסון דורשות לפרסם מיד את המבחנים לכלל הציבור. התנועה לאיכות השלטון דורשת להפסיק מיד את ההנחות לאברכים המשתמטים.
אם היתה תקווה שבגלל הדחיפות הרבה של פתרון בעיית ההנחות לכל כך הרבה הורים, בג"ץ ייתן פסק דין כבר בימים הקרובים, נראה שהחלטת היועמ"שית לאפשר ייצוג נפרד לממשלה מורידה את האפשרות הזו מעל הפרק. עמדתו של שר העבודה בן צור שאין כל קשר בין שאלת ההשתמטות להנחות הוגשה בנספח מפורט לבג"ץ.
למרות זאת, סביר שהנציג החדש שייצג את השרים, עו"ד אוהד שלם, ירצה להגיש עמדה בכתב ויקבל לצורך כך לפחות שבועיים. ממילא ההורים צפויים בתחילת החודש הבא לשלם בפעם הרביעית את דמי הלימוד במעון ללא הנחות. מכיוון שההנחה הממוצעת היא 1,800 שקל לילד, מדובר בתוספת הוצאות ממוצעת למשפחה מקבלת הנחה של 7,200 שקל עם החודש הבא. מבחינת ציבור ההורים במעונות, השאלה המרכזית אינה מה פסק הדין שייתן בג"ץ בנושא ההנחות לאברכים המשתמטים, אלא מתי הוא ייתן אותו, מתי יפורסמו מבחנים וההנחות של כולם יתחדשו.
3 צפייה בגלריה
 הח"כים מגיעים לישיבת הממשלה
 הח"כים מגיעים לישיבת הממשלה
יואב בן צור בדרך לישיבת ממשלה. לפי עמדתו, אין כל קשר בין שאלת ההשתמטות להנחות
(צילום: אלכס קולומויסקי)
בינתיים נמשך המצב שבו ארגוני המעונות אינם מקבלים כלל השתתפות מהמדינה עבור ההנחות, הפסד של 100 מיליון שקל לחודש ו-200 מיליון שקל עד עכשיו במצטבר. הארגונים נותנים מימון זמני להנחות במקרים חריגים, למשל הורים בשדרות, אבל ברוב המקרים אינם עושים זאת. ירון מלך, סמנכ"ל הכספים של ארגון נעמת, מהארגונים הגדולים שמפעילים מעונות ומהעותרים לבג"ץ, אומר ש"יש הרבה הוראות קבע שחוזרות ויש ילדים שעוזבים את המעונות. זו קטסטרופה אדירה. תשלומים שאני יכול לדחות אני דוחה, לקחתי הלוואות".
לדברי מלך, "זוג צעיר עם שני ילדים במעונות צריכים לשלם 8,000 שקל לחודש. אני לא רואה הרבה זוגות שמסוגלים לעמוד בכך". אלא שגם אם מוציאים את הילדים מהמעון, הארגון לא יכול לפטר עובדות ולחסוך בהוצאות. זאת, בשל ההערכה שהילדים יחזרו אחרי שתיפתר בעיית המבחנים והרצון לשמר את העובדות במצב של מחסור קשה במטפלות. במקביל סובלים המעונות מנזקים כספיים קשים בגלל המצב בצפון שבו הם נאלצים להחזיר כסף להורים בגלל סגירת המעונות אבל במקביל ממשיכים להעסיק את העובדות. "בסופו של דבר, ניאלץ לסגור את המעונות כי אי אפשר להמשיך כך", אומר מלך.
אתמול נערך באוצר דיון על האפשרות של תשלום מקדמות לארגונים כדי לחלץ אותם מהמצוקה ולאפשר להם להעניק הנחות זמניות. מכיוון שגם היועמ"שית הסכימה להמשך ההנחות לאברכים עד אוקטובר, הרי שאין לכאורה בעיה לתת הנחות לכולם על שלושת החודשים הראשונים של השנה. באגף תקציבים מתנגדים לכך מכיוון שבמצב שבו שר העבודה לא פרסם מבחנים להנחות, אין בעצם מבחינה חוקית על מה לתת מקדמות. עם זאת, אם החלטת בג"ץ לא תינתן השבוע, ספק אם תהיה לאוצר ברירה.
3 צפייה בגלריה
טקס פרישת כבוד ממלא מקום נשיא בית המשפט העליון השופט עוזי פוגלמן
טקס פרישת כבוד ממלא מקום נשיא בית המשפט העליון השופט עוזי פוגלמן
בהרב-מיארה בטקס פרישתו של השופט עוזי פוגלמן
(צילום: שלו שלום)
אחד הטיעונים המרכזיים של הקואליציה בעד המשך ההנחות למשתמטים הוא שהפסקתן עלולה לגרום לפגיעה בשיעור התעסוקה של נשים חרדיות. זאת אף שמדובר באוכלוסייה ששיעור התעסוקה שלה גבוה בצורה חריגה. בשבוע שעבר פרסמה הלמ"ס את נתוני התעסוקה של אוכלוסיות היעד של הממשלה לרבעון השלישי של השנה. שיעור התעסוקה של נשים חרדיות (גילאי העבודה העיקריים 64-25) נסק מ-80.1% ברבעונים הראשון והשני של השנה ל-81.2% ברבעון השלישי.
זו הפעם השנייה ששיעור התעסוקה של נשים חרדיות עומד על מעל 81%, אחרי שהגיע לרמה זו במחצית השנייה של 2023 ואז נפל. כדי להבין כמה זה גבוה, אפשר לציין שממוצע המדינות המפותחות לנשים שאינן אקדמאיות הוא 70% ולנשים אקדמאיות 84%. ממוצע מדינות ה-20G לנשים אקדמאיות הוא 77% ולבוגרות תיכון 60%.