בשיתוף עמותת פעמונים
ההלוואות נערמות, הריביות עולות, החובות גדלים, כרטיס האשראי בתחילת החודש כבר "מתפוצץ" וזה עוד לפני שהתחלנו לשלם את ההוצאות הקבועות: משפחות רבות בישראל נקלעות לקשיים כלכליים בגלל התנהלות כלכלית לא נכונה וחוסר מודעות למיצוי זכויות מול הבנקים והגופים הפיננסיים השונים. איך יוצאים מהלופ? שרון לוין, מנהלת ההסברה של פעמונים, עמותה המלווה משפחות רבות לשינוי הרגלים פיננסיים, מציגה חמישה שלבים פשוטים שכבר יעזרו לכם להניע את התהליך בדרך החוצה מהמינוס לחיים מאוזנים יותר.
איך ניתן לשפר את המצב הכלכלי בכמה צעדים פשוטים?
שלב ראשון - שלטו במה קורה בחשבון
מומלץ להיכנס לאתר או האפליקציה של חשבון הבנק לפחות פעם בשבוע, להיות מודעים למצב ולעקוב אחר ההוצאות. זה אמנם נשמע טריוויאלי, אבל רבים לא עושים את זה וכשלא יודעים מה קורה – אין שליטה. מה עושים כשנכנסים? הסתכלו על החיובים, בדקו שההוצאות מוכרות לכם ואין דברים שאתם לא זוכרים שרכשתם. במידה ויש הוצאות לא מוכרות-טפלו בזה באופן מיידי. אל תדחו.
שלב שני - שקלו אפשרות של מעבר לתשלום אחד או לתשלום במזומן
ארנק דיגיטלי, ביט ופייבוקס? מחקרים מלמדים על כך שתשלום בתשלומים מוביל לעודף רכישות. זה קורה גם כשמצמידים את הטלפון, למסוף או מעבירים מתנה בביט/פייבוקס היד קלה יותר על המסך. לעומת זאת, השימוש במזומן גורם לכך שיהיה קשה יותר להיפרד מהכסף. נדרש להוציא את הכסף מהארנק ופיזית לתת למישהו אחר. היעדר חיבור רגשי גורם לעודף רכישות.
שלב שלישי – היזהרו מכרטיסי מועדון שהם גם כרטיסי אשראי
שימו לב לכרטיסי מועדון שמציעים לכם, שבפועל הם גם כרטיסי אשראי. על הכרטיסים האלה משלמים דמי ניהול גבוהים ללא סיבה. מתי כן? אם למשל, קונים כל שבוע באותו סופר ומקבלים את ההנחות אז זה יכול להשתלם. חשוב לעשות את החישוב ולהבין שמדובר באשראי ולא רק כרטיס מועדון. ובכל מקרה, דרשו לבטל את דמי הניהול על הכרטיס.
שלב רביעי - בדקו עמלות וריביות בבנק
כמה משלמים על החזר ההלוואה וכמה משלמים על המינוס? אלו נתונים שלעיתים מוחבאים באפליקציה של הבנק. אם אתם לא מכירים את המספרים - פתחו צ'אט עם נציג/ת הבנק או דברו עם פקיד/ה וודאו כמה אתם משלמים. בחודשים האחרונים הבנקים החלו לשלוח אחת לחודש SMS עם מידע על תשלומי עמלות וריביות – אל תתעלמו, היכנסו להודעה ובדקו. גם אם זה נראה במבט ראשון כמו עשרות בודדות של שקלים – מדובר בסכומים מצטברים וזה יקר מאוד.
הגעתם אל הנתונים? השוו בין בנקים, התמקחו עם הבנק והורידו עמלות וריביות. בנוסף, לקבוצות אוכלוסייה רבות כמו: בני נוער, סטודנטים/ות, בני הגיל השלישי ועוד מגיעות הטבות, בדקו האם אתם זכאים? שווה לבדוק.
שלב חמישי - משא ומתן מול הבנקים
על ריביות ועמלות אפשר וכדאי להתמקח. היום אפשר בקלות, בקליק אחד לעבור לבנק אחר ולכן לבנק שלנו יש מוטיבציה להשוות תנאים. אם אתם חייבים לקחת הלוואה, מסיבה טובה ומוצדקת – מומלץ לערוך השוואה בין חברות הביטוח והפנסיה מול הבנקים או חברות האשראי ולקבל החלטה על בסיס הפריסה והתנאים. לא רק הריבית חשובה - וודאו שיש לכם יכולת החזר חודשי להלוואה שלקחתם. וכמובן – בשום פנים ואופן לא לקחת הלוואה מהשוק האפור.
אם אתם מרגישים שאתם לא מבינים בתחום הפיננסי, או לא מספיק טובים במיקוח – הביאו אתכם לבנק אדם בעל ידע בתחום שיעזור לכם. באופן כללי, התייעצות בקבוצת פייסבוק יכולה להיות טובה, אבל לא תמיד מקצועית ולכן חשוב להתייעץ בנושאים כלכליים עם מומחים.