סקר שנערך על ידי מכון המחקר "מדגם" בשיתוף ההסתדרות לקראת ועידת הצעירים הארצית "פורום דור העתיד" TeenTalkIL, חושף תמונה מעמיקה של תעסוקת בני נוער בישראל. הסקר, שהתמקד בבני נוער בגילי 14־18 מהאוכלוסייה היהודית, מציג תובנות מעניינות על דפוסי העבודה והמודעות לזכויות עובדים בקרב דור הצעיר. "פורום דור העתיד" TeenTalkIL נערך ביוזמת קבוצת "ידיעות אחרונות" וקבוצת התקשורת RGE, יתקיים ב־5.1 בזאפה תל־אביב ויועבר בשידור חי ב־ynet.
הממצאים המרכזיים מראים כי למעלה מ־80 אחוז מבני הנוער התנסו בעבודה כלשהי, כאשר מחציתם עבדו בעבודות מזדמנות בשנה האחרונה, וכרבע מהם (23.7 אחוז) החזיקו במשרה קבועה.
המניעים לעבודה מגוונים, אך המרכזי שבהם הוא חיסכון אישי, עם כ־90 אחוזים מהנוער העובד שמדווחים על כך כסיבה העיקרית. כעשרה אחוזים מבני הנוער עובדים כדי לסייע בכלכלת המשפחה. בנוסף, כמעט חמישית (18.8 אחוז) מביעים דאגה מיכולת משפחתם לשלם חשבונות.
בתחום המודעות לזכויות עובדים, נחשפו פערים משמעותיים: למעלה משליש מבני הנוער אינם מכירים את טווח שכר המינימום הרלוונטי להם, וכ־45 אחוז אינם מודעים למגבלות שעות העבודה המותרות בחופשת הקיץ. רוב מוחלט (88.7 אחוז) אינם מודעים לכך שהסתדרות הנוער העובד והלומד משמשת כאיגוד המקצועי שלהם.
נופר אזולאי, רכזת באיגוד המקצועי לנוער בהסתדרות הנוער העובד והלומד, אומרת כי "90 אחוז מבני הנוער העובדים מנוצלים בעבודה. כלומר, לפחות זכות אחת שלהם נפגעה. אם לא נעצור את הניצול, הוא יגדל", היא מדגישה. "ביחד יש לנו כוח. לדוגמה, קבוצת שליחים ששילמו להם שכר זעום החליטו ללכת לתביעה. הם לא ויתרו והשיגו את הצדק שלהם - וקיבלו פיצויים".
לדבריה, "היום יש יותר הנגשה של תחום זכויות הנוער, ומשרדי הממשלה עושים הרבה מאמצים כדי למגר את הניצול, אך הניצול קיים בהרבה מאוד מקומות וקשה להגיע לכולם ולבצע אכיפה. הסתדרות הנוער העובד והלומד מסייעת בכל מה שצריך, כולל סיוע משפטי ותביעות במידת הצורך".